Jump to content
GURU500

Asrock Z790 Z Steel Legend i 4x16GB

Recommended Posts

Witam

Jakis czas temu po wielkich bolach kupilem Asrock Z790 Z Steel Legend wczesniej byl asus ale zwrocilem byl problem na forum pisalem ale nie o tym - otoz problem mam ze pamieci: 64GB (4x16GB) Corsair DDR5 DOMINATOR Platinum RGB Black, PC5-52800 (6600), Non-ECC Unbuffered, CAS 32, XMP 3.0, 1.4V nie chca isc wyzej niz na 4800Mhz
Tak wiem ze niby kazdy radzil 2x32GB ale 4 lepiej sie prezentowaly i tak w ogole to dlaczego nie kupilem AMD to tez wiem 🙂 kazdy ma swoje powody 

Loadowanie XMP w ogole nic nie daje komp wraca po restartach do defaultu

Z dwoma koscmi udalo mi sie osiagnac 6ghz no ale czy ktos ma ta plyte i moze mi doradzic w kwestiach ustawien pamieci ? bo tam tych opsji jest od ... i jeszcze troche 🙂

Witam 

co w PC odpowiada za prace pamięci operacyjnej ? , czy nie zintegrowany kontroler pamięci ram który znajduje się w procesorze ? , zestawy 2x GB mniej obciążają kontroler niż zestawy 4x GB  , jaka się Tobie sztuka CPU trafiła to ? , bo to ze w opisie produktu jest ze coś będzie działać, to jak Sam widzisz w praktyce bywa różnie.

i9 14900K posiada zintegrowany kontroler pamięci ram DDR5 - 5600MHz  

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/236773/intel-core-i9-processor-14900k-36m-cache-up-to-6-00-ghz/specifications.html

i tutaj pole do popisu ma płyta główna która ma zapewnić możliwość pracy pamięci i ich szybkość np. na profilu XMP, czyli powyżej tego co ma zapewnić kontroler z CPU , ale to już jest OC, a tego nikt nie zagwarantuje ze będzie działać stabilnie xD    

jak myślisz dlaczego większość poradników np. na TY są robione pod Asusa czy MSI ? , bo lepiej sobie radzą z "prowadzeniem pamięci" niż ASRock czy Gigabyte

Sam jestem ciekaw czy na forum znajdzie "kozak" który poda Tobie odpowiednie ustawienia z biosu dla ASRocka, aby pamięci pracowały tak jak oczekujesz czyli 4x16GB i z szybkością 6600MHz , puki co myślę ze , "good luck" xD 

https://m.youtube.com/watch?time_continue=86&v=U1Y_T24MIT4&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2Fsearch%3Fq%3Dasrock%2Bintel%2Boc%2Bram%26oq%3Dasrock%2Bintel%2Boc%2Bram%26aqs%3Dchrome..69i57j33i160l2.18458j0j7%26sourceid%3Dchrome-&source_ve_path=MzY4NDIsMzY5MjUsMzY4NDIsMzY4NDIsMjg2NjY&feature=emb_logo

😄 tu mamy profesora nauk ścisłych 

Asrock ma trochę inny bios  ale wszystko w nim jest, wątpię aby ktoś ci podał złoty środek 

Najpierw proponuję wyjąć dwie kości i zobaczyć jak one będą sobie radzić czy wstaną na profilu? Czy można jw jeszcze uderzyć, jakie napięcia jakie cl

Ram jest ciężko uszkodzić, jeśli nie dojebiesz napięcia a zabawa na cały dzień 

Edited by axsin302