Skocz do zawartości
Gość

jakiś boot manager który działa z linuxem

Rekomendowane odpowiedzi

z góry sorry za topic o sofcie, ale troche mam mało czasu...

jeżeli mi się poszczęści i przyjedzie koleś z Częstochowy to jutro bede miał linuxa (wreszcie) i potrzebuje jakiegoś boot managera co by mi chodził ruwnolegle do WinXP (tego co mam teraz), i WIn98 którego i tak jutro postawie. Zna ktoś taki? możliwie dajcie ktoś jakieś namiary.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie chodzi oc uś takiego żeby można było wybrać system klikając klawisz w duł góre itp, coś w stylu tego z WinNT tyle że nie wiem jak go zmusic do działania z linuxem - gdzieś był jakiś sposób ale nie pamiętam gdzie i jak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe nie wiem jak bo pingwina dopiero jutro stawiam, jeszcze jak dobrze pójdzie

No wiec ja chyba potrafie tobie odpowiedziec...

Najlepszym programem do tego celu jest OS Selector 5.0 Deluxe Edition firmy Acronis. www.acronis.com

Pozwala on na uzywanie do 100 systemow operacyjnych na jednym komputerze, a co nawet lepszego na jednej i tej samej partycji. Jego wada jest niestety, ze nie jest to program darmowy i kosztuje okolo. 200 zl. (jednak jak poszperawsz troche w necie albo na DC to moze znajdziesz jakas wersje "freeware").

A tutaj lista programow ktore sa podobne do wyzej wymienionego programu:

Master Booter 3.2 - www.masterbooter.com

OSL 2000 R8 - www.osloader.com

MST Boot 4.0 - www.mstboot.com

XOSL - www.xosl.org

Bootmanager - www.bootmanager.com

Mam nadzieje, ze troche tobie tym pomoglem. Jesli masz jakies pytania dotyczace tego pierwszego programu to moge tobie potem wiecej napisac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie chodzi oc uś takiego żeby można było wybrać system klikając klawisz w duł góre itp, coś w stylu tego z WinNT tyle że nie wiem jak go zmusic do działania z linuxem - gdzieś był jakiś sposób ale nie pamiętam gdzie i jak

chodzie Ci o odpalanie linuxa przez NT-Loader albo XP-Loadra?

Robisz tak:

przesuwasz LILO z MBR (master boot record) do 1 sektora pierwszej (z reguły /boot, albo / ) partycji lunuxowej

Jeżeli lilo było w MBR to otwierasz plik konfiguracyjny /etc/lilo.conf w dowolnym edytorze tekstów i zmieniasz wpis dotyczący partycji linuxowej na taki w której znajduje się linux

np poprzedni boot=/dev/hda amieniasz na boot=/hda5 (która cyferka to sprawdzasz pleceniem df albo df -h )

zapisujesz zmiany w lilo przez wydane polecenia ...lilo

jezeli przy instalacji wybraleś położenie lilo w pierwzej partycji Linuxowej to w/w nie musisz robić.

następnie kopjujesz sektor rozruchowy z lilo do pliku

dd if=/dev/hda5 of=/bootsect.lin bs=512 count=1

ten plik z sektorem rozruchowym zapisujesz na dyskietkę dosową poleceniem

mcopy /bootsect.lin a:

wywalamy lilo z MBR poprzez odpalenie z instlki Wingrozę XP (czy jaką tam masz NT, W2k) i uruchamiasz konsolę odzyskiwania, potem hasło admina i wydajesz polecenie

fixmbr

a potem

exit tym poleceniem opuszczasz konsolę

restart i po załadowaniu się wingrozy kopiujesz z tej dyskietki plik bootsect.lin na 1 partychę ( " C" )

Następnie klikasz prawym klawiszem myszy ikonkę mój komputer --> właściwości --> zawansowane --> na dole pod tytułem "uruchamianie i odzyskiwanie klikasz "ustawienia". otwiera się kokienko w którym Na górze masz tytuł " Uruczamianie systemu, klikasz " Edytuj " i pojawia się plik boot.ini otwarty w notatniku

po zmianach powienien wyglądać następująco

[boot Loader]

timeout=4

D:=defoult

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)WINDOWS

[Operating Systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(4)WINDOWS="Micro$oft Windows XP" /fastdetect

C:="Microsoft Windows Millennium Edition"

C:bootsect.lin="LINUX"

jak wiedzisz ja mam jeszcze 98

po zmianach przeładowujesz system i przy ponownym uruchomieniu na liście wyboru powinien znaleść się również Linux.

Metoda ta dobrze działa z RH 7.1 7.2 w 7.3 beta są problemy , ale narazie mam inne problemy i nie mam czasu z tym walczyć. Acha dziala z każdą wersja jądra z 2.4.18 też.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy linux na takie coś a nazywa się LILO jest dobre szybkie i nie trudne w konfiguracji no ale bez bajerów no i bez gui

Jak to nie ma gui ?

man lilo.conf i zobaczysz, że można tak:

install=/boot/boot-bmp.bbitmap=/boot/jakastambitmapa.bmpbmp-colors... i pare innych ustawien
Ale i tak polecam grub'a bo jest dużo bardziej elastyczny i wygodny (i też jest pacz na obsługę bitmapy startowej :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi