Skocz do zawartości
topiq77

Pamięć 2 x 8GB SO-DIMM DDR3L 1600 jaki producent kości?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Ostatnio odkupiłem z mojej firmy starego laptopa HP ProBook 4540s za 100 złociszy, żeby mieć garażowy sprzęt do obsługi interfejsów OBDII itp. Wszystko co przydatne w garażu i nie będzie żal jak się sprzęt popsuje.
Laptop jest bardzo podatny na ulepszenia. Część zresztą już zrobiłem.
Procesor i5 3230M -> i7 3740QM
Karta wi-fi jakaś fabryczna 2,4 GHz -> Intel Dual Band AC 7260HMW

Do zrobienia:

HDD -> SSD

Matrycę można wymienić na fullHD, ale to sobie daruję póki co.

RAM z DDR3 4GB fabryczne -> 2 x 8GB DDR3L 1600 SO-DIMM

I tu dochodzimy do sedna. Nowe są tylko jakieś chińskie marki, używek 2 x 8GB nie spotykałem a jak są to w kosmicznych cenach.
Zamówiłem więc na alledrogo pakiet z firmy Valuetech Pro na kościach Hynixa.

Oczywiście jak to na portalu na a, musiały przyjść inne. SemsoTai (co to za chińszczyzna?) na kościach z oznaczeniem 

K4B4G0446Q HYK0 widocznych na zdjęciu. Może ktoś się spotkał z tą "marką"?
Kości prawdopodobnie są Samsunga wg tej strony Arkusz danych K4B4G0446Q-HYK0 (PDF) - Samsung Semiconductor (alldatasheet.com)
Ryzykować otwarcie opakowania, czy jednak szukać coś innego? Jak coś innego, to co byście polecali kompatybilnego?

Za te chińskie pamięci dałem ok. 80 zł, niby to nie są jakieś wielkie pieniądze jak za 16 GB RAM, ale ta chińszczyzna o której nie ma nigdzie w sieci, nieco mnie przeraża. Być może niepotrzebnie.
Pozdrawiam.

Kość pamięci DDR3L.png

Pamięci.jpg

Edytowane przez topiq77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem od sprzedawcy wiadomość, że faktycznie to są kości Samsunga. Miejmy nadzieję, że system rozpozna. Zazwyczaj pamięci sprzedają w wytłoczkach i wtedy nie ma większego problemu ze sprawdzeniem. A tu zgrzane w foliopaku.

Jestem po testach. Pamięć bez problemu się zainstalowała, ale jak przewidywałem w CPU-Z żadnych informacji o producencie kości. Typowy chińczyk, ale działa. Parę godzin testów i żadnych BSOD. Problem był raczej z wydajnością, która nieco spadła. Na szczęście po odjęciu 256 MB od całości RAMu rozwiązało problem i wydajność nawet lekko wzrosła w stosunku do 4 GB.
Ale bez SSD to nie robota, bo system zarzyna HDD jakimiś usługami w tle. Jakieś 500 GB wleci, bo większy tam niepotrzebny.

Edytowane przez topiq77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi