m1ke82 Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia Witam. Chciałem zapytać czy można jakby potestować sobie Windows 11. Czytałem, że przez 10 dni od instalacji Windows 11 można bez problemy wrócić do Windows 10. Mam pytanko, czy jeżeli nie zrobię uaktualnienia z W10 do 11 z poziomu Windows Update a pobiorę czystą instalację W11 na pendrive i zainstaluję na czystym dysku SSD to jest jakiś sposób żeby poużywać sobie W11 przez kilka dni w bez aktywowania i bez podawania swojego konta Microsoft? Drugie pytanko, czy jeżeli z poziomu w. update zrobię aktualizację z 10 do 11 i dajmy na to po kilku dniach powrócę do Windows 10 to czy opcja darmowego Windows 11 będzie dalej dostępna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia na aktywację masz 30 dni , sam windows instalujesz bez wpisywania klucza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia albo próbujesz na maszynie wirtualnej. Doinstalowujesz Hyper-V lub ścigasz i instalujesz Virtual Box i tam stawiasz demo systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1ke82 Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 13 godzin temu, masin napisał(a): na aktywację masz 30 dni , sam windows instalujesz bez wpisywania klucza Ok, czyli normalnie z usb instaluje czystą 11-stkę, loguję się na swoje konto MS i ma być ok przez 30 dni? A jak się zaloguje to jakoś klucza z obecnej 10-tki automatycznie nie aktywuje w 11? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia (edytowane) 1 minute ago, m1ke82 said: Ok, czyli normalnie z usb instaluje czystą 11-stkę, loguję się na swoje konto MS i ma być ok przez 30 dni? A jak się zaloguje to jakoś klucza z obecnej 10-tki automatycznie nie aktywuje w 11? instalujesz czystą 11 bez numeru , klucz musisz wpisać ręcznie , po zalogowaniu licencja nie powinna się transferować z 10 na 11 Edytowane 18 Stycznia przez masin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 18 Stycznia Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia Tak jak kolega wyżej. Na czystej partycji zainstaluj sobie w11 i po korzystaj trochę. Ja nie dałem rady dłużej niż tydzień. Tak jak W10 jest downgradem względem W7 jeżeli chodzi o samą przejrzystość interfejsu, chowania opcji itp. Fakt większość chodzi szybciej na w10 ale sam interfejs start itp dalej mnie wkur... Tak w11 nie wiem jakie miałby przewagi ponad w10? Dłuższe wsparcie chyba? Bo w testach wypada podobnie albo gorzej. Na w11 przesiadka tylko gdy w10 straci wsparcie. Bo od W7 jest zjazd w dół jeżeli chodzi o interfejs i przejrzystość dla użytkownika i mam wrażenie idą w stroną systemu od zgniłego jabłka którego jeszcze bardziej nienawidzę... Tak próbowałem linuxy ale to nie jest to użytku dla normalnych szarych ludzi. Jeszcze nie teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1ke82 Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia Dzięki za podpowiedzi. Potestowałem cały wieczór wczoraj ale jakoś nie nie bardzo mi się podoba. Zostaję z W10. Do kiedy można bezpłatnie zrobić aktualizację z 10 do 11? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amp Opublikowano 20 Stycznia Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia Raczej już nie zrobisz takiej aktualizacji. Jeśli się uda to przy zmianie sprzętu już się nie aktywuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1ke82 Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 10 godzin temu, amp napisał(a): Raczej już nie zrobisz takiej aktualizacji. Jeśli się uda to przy zmianie sprzętu już się nie aktywuje. Cały czas mam komunikat z Windows Update o możliwości darmowej aktualizacji z 10 do 11. Ciekawe do kiedy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 21 Stycznia Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia On 1/20/2024 at 8:07 PM, amp said: Raczej już nie zrobisz takiej aktualizacji. Jeśli się uda to przy zmianie sprzętu już się nie aktywuje. a niby czemu nie ? MS dopuszcza aktualizacje do następnej wersji w momencie gdy poprzedni system operacyjny jest przez nich wspierany w Win10 jest do 14 października 2025 https://learn.microsoft.com/pl-pl/lifecycle/products/windows-10-home-and-pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m1ke82 Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 8 godzin temu, masin napisał(a): a niby czemu nie ? MS dopuszcza aktualizacje do następnej wersji w momencie gdy poprzedni system operacyjny jest przez nich wspierany w Win10 jest do 14 października 2025 https://learn.microsoft.com/pl-pl/lifecycle/products/windows-10-home-and-pro Czyli mam czas do namysłu aż do października 2025 żeby zrobić update? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 22 Stycznia Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia A co przemawia aktualnie za Win 10 względem Win 11? GUI? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amp Opublikowano 23 Stycznia Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia MS już podobno zablokował aktualizacje a czytając po forach przy zmianie sprzętowej już nie da się aktywować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 23 Stycznia Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia W sensie jak masz klucz Windows 10 to nie aktywujesz 11? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amp Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia Jak masz klucz do win 10 to aktywujesz win 10. Ja zmieniłem płytę, procka i pamięci. System aktualizowany z win 7/10/11 i wszystko w terminie określonym przez MS. Po zmianie się nie aktywował i drążyłem temat. Po przebrnięciu przez fora okazało się że MS zablokował aktualizację i a na pewno sporo osób nie mogło już dokonać aktywacji systemu zaktualizowanego z poprzednich po zmianie sprzętowej. Mi po prostu wykrył zmianę sprzętową i aktywacja poszła w ...... Trzeba by szukać dodatkowych informacji na ten temat ale ja się deczko zirytowałem i kupiłem tańszy kluczyk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 27 Stycznia Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia On 1/23/2024 at 5:45 PM, Bonusso3 said: W sensie jak masz klucz Windows 10 to nie aktywujesz 11? aktywujesz , nie da się aktywować kluczami z Win 7 i 8 , tyle w temacie On 1/25/2024 at 9:02 AM, amp said: Jak masz klucz do win 10 to aktywujesz win 10. Ja zmieniłem płytę, procka i pamięci. System aktualizowany z win 7/10/11 i wszystko w terminie określonym przez MS. Po zmianie się nie aktywował i drążyłem temat. Po przebrnięciu przez fora okazało się że MS zablokował aktualizację i a na pewno sporo osób nie mogło już dokonać aktywacji systemu zaktualizowanego z poprzednich po zmianie sprzętowej. Mi po prostu wykrył zmianę sprzętową i aktywacja poszła w ...... Trzeba by szukać dodatkowych informacji na ten temat ale ja się deczko zirytowałem i kupiłem tańszy kluczyk. pod koniec listopada '23 zmieniałem platformę z B550/5800X na X670E/7700X i nie miałem najmniejszego problemu z aktywacją (używając konta MS) , aktywator sam mi zaproponował aktywację ze względu na zmiany w sprzęcie... analogicznie miałem z przesiadką z Z370/8700K na B550/5800X Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...