Delek2 Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia Hej. Używam aktualnie dwóch monitorów w swoim PC. Jeden - główny - to LG 24MP59G-P, który działa sprawnie, a drugi to stary, 22-calowy monitor BENQ (myślę, że może mieć z 10, albo więcej lat), którego używam jako dodatkowego monitora. Niedawno przeprowadzałem się i podłączyłem monitory w nowym mieszkaniu. Pomimo, że miewałem problemy z moim BENQ już wcześniej (czasem wygasał ekran, czy przekrzywiał kolory), wszystko działało sprawnie. Dziś natomiast chciałem nieco uporządkować kable i odłączałem wszystko od PC. Od tamtej pory mój BENQ nie wyświetla poprawnie obrazu. BENQ jest podłączony do PC przez kabel DVI-D w monitorze do Display Portu w PC (moje GPU to Radeon RX 6600 XT i posiada tylko jedno złącze HDMI, które jest używane przez główny monitor). Zasilanie zdaje się działać poprawnie, natomiast stale wyskakuje informacja "No signal detected". Gdy odłączam kabel z portu Display Port w PC informacja zamienia się na "No cable detected". Czy na 99% mój monitor umarł? A może jest szansa, że nagle coś stało się z kablem (który dodam ma akurat niespełna dwa lata), lub też mogło coś się stać z portami Display Port w PC? Jeśli okaże się, że jest to śmierć, to chciałbym kupić niedrogi nowy monitor i teraz pytanie jest, czy mój LG powinien pozostać moim głównym monitorem, czy może kupić nowy, główny monitor, a z tego LG zrobić dodatkowy. Myślałem nad dwoma monitorami polecanymi aktualnie na stronce z zestawami, czyli: https://www.morele.net/monitor-lg-24mr400-b-13135673/?utm_source=purepc.pl&utm_medium=referral&utm_campaign=polecane_monitory_grudzien_2023 https://www.morele.net/monitor-aoc-24g2spu-bk-10228354/?utm_source=purepc.pl&utm_medium=referral&utm_campaign=polecane_monitory_grudzien_2023 Czy warto wydać te dwie stówki więcej i z monitora AOC zrobić główny monitor? Czy będzie na nim jakaś odczuwalna różnica w grach vs mój LG 24MP59G-P? Link do niego: https://www.x-kom.pl/p/646532-monitor-led-24-lg-24mp60g-b.html?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA2KitBhCIARIsAPPMEhKoxn8BPuuu5a_RUml1_tOyL5bw2dmvLm2_8GWDIa9ZhbK-9T6-7B8aAtvYEALw_wcB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 55 minut temu, Delek2 napisał: informacja "No signal detected". Gdy odłączam kabel z portu Display Port w PC informacja zamienia się na "No cable detected". Czy na 99% mój monitor umarł? A może jest szansa, że nagle coś stało się z kablem (który dodam ma akurat niespełna dwa lata), lub też mogło coś się stać z portami Display Port w PC? Na tym monitorze się pojawia 😄 to jaki umarł co najwyżej sprawdź wejscie i kable Oczywiście istnie ryzyko że styki w środku się popierniczyły, albo molex się zepsuł... DP od telewizorów różni się jednym pinen też trzeba zdrowieć na to uwagę 😄 nie odpowiem ci w kwestii monitora bo mam zryty łeb i ja osobiście bym wybrał ( 6600 pamiętam) https://www.avans.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-acer-nitro-qg270s3bipx-27-1920x1080px-180hz-1ms-vrb?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=528035&utm_campaign=2024-01&utm_term=MONITORY&ceneo_spo=true&ceneo_cid=06b3a17e-087a-e4b0-c326-9974ef8d3aa3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia Raczej problem z kablem albo raczej z jego pinami - może jakiś pękł i odpał - miałem taką sytuacje. Inna sprawa czy ten monitor nie ma hdmi aby sprawdzić czy działa? Jak nie ma to jest chyba sporo starszy niż 10lat i to pewnie TN także i tak warty byłoby go wymienić. A jak wymienić to trzeba sobie zadać pytanie do czego ten monitor ma być i w jakim miejscu stać bo IPS w ciemnym kącie słabo wygląda (np. ja nie zdzierżę, VA ze smużeniem vs gówno kontrast i brak czerni). Wielkość: czy nie lepiej już w 27 cali pójść? Choć to raczej już 1440p to ten 6600xt będzie się dusił... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Delek2 Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia (edytowane) 29 minut temu, bamboocha napisał(a): Raczej problem z kablem albo raczej z jego pinami - może jakiś pękł i odpał - miałem taką sytuacje. Inna sprawa czy ten monitor nie ma hdmi aby sprawdzić czy działa? Jak nie ma to jest chyba sporo starszy niż 10lat i to pewnie TN także i tak warty byłoby go wymienić. A jak wymienić to trzeba sobie zadać pytanie do czego ten monitor ma być i w jakim miejscu stać bo IPS w ciemnym kącie słabo wygląda (np. ja nie zdzierżę, VA ze smużeniem vs gówno kontrast i brak czerni). Wielkość: czy nie lepiej już w 27 cali pójść? Choć to raczej już 1440p to ten 6600xt będzie się dusił... Monitor nie ma wejścia HDMI, bardzo możliwe, że jest starszy niż 10 lat. Stoi normalnie na biurku, nie w żadnym ciemnym koncie. Natomiast może faktycznie rozwiązaniem jest 27 cali, które zaproponował Kolega wyżej z avans.pl? #Edit A monitor w teorii do gier - pod warunkiem, że ma zostać moim nowym "głównym" monitorem. W przeciwnym wypadku LG może pozostać moim głównym monitorem, a nowy byłby głównie do otwartego fejsa/poczty z odpaloną gierką na głównym monitorze 🙂 Edytowane 19 Stycznia przez Delek2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...