Skocz do zawartości
toriyamaru

Gigabyte G5 MD / Brak obsługi DLSS w oficjalnych sterownikach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Utworzyłem ten temat ponieważ nie wiem, czy umknęło mi coś oczywistego, czy laptop którego kupiłem to zwyczajny scam.

Zakupiłem Gigabyte G5 MD około rok temu, nowy, ze sklepu. Na oficjalnej stronie firma chwali się tym, że układ zastosowany w tym modelu (RTX 3050ti) obsługuje m.in. DLSS. Problem w tym, że dostarczone przez producenta, na stronie internetowej, sterowniki (nota bene wydane w 2021 roku) na to nie pozwalają!

Zainstalowałem więc oficjalne sterowniki dla tego układu, ze strony Nvidii. Skutek? Gry crashują mi po średnio 10 minutach od włączenia. Najlepiej radził sobie Cyberpunk 2077, który działał przez dłuższy czas w miarę stabilnie. Najgorzej Cywilizacja 6, która nie jest w stanie nawet załadować mapy. Próbowałem około 15 wersji oficjalnych sterowników Nvidii, bez żadnej widocznej różnicy w stabilności.

Krótko mówiąc wychodzi na to, że użytkownik tego modelu ma do wyboru 2 scenariusze:

-Używać sterowników dostarczonych przez Gigabyte, które są wykastrowane z funkcjonalności którą firma reklamuje ten model laptopa

-Używać sterowników dostarczonych przez Nvidię, co praktycznie uniemożliwia granie na tym laptopie

NIGDZIE w internecie nie napotkałem nawet wzmianki o tym, że taka sytuacja ma miejsce. 

Poniżej screen z oficjalnej strony Gigabyte:

image.thumb.png.1d8d57a2b2bd8f53a81b0f1ccfc0fcbf.png

Jestem ciekaw waszych opinii na ten temat, czy również napotkaliście na podobne problemy a jeśli tak, to jak sobie z nimi poradziliście. Miłego weekendu!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi