Yoda128 Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia Cześć, mam router od Netii, do którego podłączone są trzy komputery, jeden z nich to PC podłączony przez przewód, i dwa kolejne to laptopy połączony przez wifi. Do routera podłączyłem pendriva i chcę z niego skorzystać. Ustawiłem to w routerze, dokładnie tak jak na filmiku, który przesyłam poniżej — mam nawet identyczny router. Następnie wszedłem na PC do mojego komputera i wpisałem w pasku adres \\192.168.100.1 i wszystko jest ok, widzę pendriva, który jest wpięty do routera i mogę zmapować ten dysk - super. Problem jest jednak gdy chcę zrobić to samo też na laptopie. Wchodzę do mojego komputera na laptopie i wpisuję ten sam adres \\192.168.100.1 jednak tutaj wyskakuje mi błąd: system Windows nie może uzyskać dostępu do \\192.168.100.1. - na obu laptopach jest ten sam błąd. Siedziałem wczoraj nad tym pół dnia i nic nie udało mi się zrobić — nie pomaga fakt, że jestem dość słaby w tematach związanych z siecią. Wygląda mi to na jakąś blokadę w routerze, przed dostępem do usb przez wifi, ale co ciekawe gdy ustawiałem w opcjach routera pendriva, to robiłem to właśnie na laptopie przez wifi. Będę wdzięczny na pomoc. A oto film, na którym się wzorowałem - mam identyczny router. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yoda128 Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia Ok, właśnie udało mi się to ogarnąć. Gdyby ktoś miał podobny problem, to wystarczy wejść w panel sterowania > programy i funkcje > włącz lub wyłącz funkcje systemu Windows > zaznaczyć obsługa udostępniania plików SMB 1.0/CIFS i tyle. U mnie pomogło 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...