Jose Morales Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia (edytowane) Dzień dobry Pracuję na leciwym już komputerze z i5-3570K. Planowałem modernizację za kilka miesięcy, ale właśnie dostałem w prezencie RTX4070 i zdecydowałem się na zakup reszty już teraz. Pracuję na dwóch dużych monitorach 2k z wieloma otwartymi aplikacjami. Gram rzadko i z tych wymagających gier tylko w Warframe, ale jeżeli już gram, to chcę to robić na maksymalnych ustawieniach. Kręcenia procesora nie planuję. Z mojego starego komputera zostaje obudowa Fractal Design Define R5, zasilacz Corsair RM750x Gold, który kupiłem rok temu, oraz kilka dysków jako magazyny plików. Na zakup 5 elementów przeznaczyłem w przeliczeniu około 4000-4200zł Proszę o ocenę pod kątem dopasowania komponentów które wybrałem, i o ewentualne sugestie zmian jeżeli coś jest źle, czy bez sensu dobrane. Jeżeli to ma znaczenie, to mieszkam za granicą, a zakupy zrobię w szwedzkim Amazonie. Płyta - MSI PRO Z790-P WiFi Procesor - Intel® Core™ i5-14600K Pamięć - CORSAIR VENGEANCE DDR5 32GB (2x16GB) DDR5 6400MHz C36 Dysk - Corsair MP600 PRO LPX 2TB PCIe Gen4 x4 NVMe M.2 SSD Chłodzenie - Cooler Master Hyper H412R Dziękuję i pozdrawiam Edytowane 26 Stycznia przez Jose Morales Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakonus13 Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia (edytowane) Ja się przesiadłem właśnie z i4670 i GTX 970 🤪. Co do zestawu, to płyta ok, zmieniłbym Ram na Lexar Ares 6400Mhz bo mają CL32 wiec będą trochę szybsze, albo zmienił na te same Corsairy które wybrałes ale z niższym CL, tylko po co przepłacać, skoro Lexary są sporo tańsze, oraz mają dobre opinie - sam mam je w nowym zestawie z i5 14500 z płytą MSI B760 gaming plus Wifi i wszystko pięknie hula. Twój procek to niezła grzałka, więc na pewno trzeba mu 2 wieżowego chłodzenia, ja swoje Thermalright Peerless Assassin 120 SE - Black za cene 214 zł z wliczoną dostawą, sprowadziłem z Proshop.pl - sklep w Danii, ale cała obsługa w polsku. Co do chłodzenia, to jest to obecnie jedno z lepszych chłodzeń na rynku, wydajnością jest bardzo blisko Noctua D15 czy najdroższych modeli Bequiet, tylko za 2x mniejsza cenę. Za granicą jest to jedno z najpopularniejszych ochłodzeń na rynku. Sa wersje z RGB, ja kupiłem w wersji SE bo mi taka wystarczy, bez SE ma 2-3 stopnie większą wydajność. Jak ci nie przypasuje, to poszukaj cos na polskim rynku ale 2 wieżowego i 2 wentylami. https://www.morele.net/pamiec-lexar-ares-rgb-ddr5-32-gb-6400mhz-cl32-ld5eu016g-r6400gdla-12960728/ https://www.proshop.pl/Chlodzenie-CPU/Thermalright-Peerless-Assassin-120-SE-Black-Chlodzenie-powietrzem-procesora-Max-26-dBA/3179162 ps. Widzę ze mieszkasz w Szwecji, kiedys w latach 90-tych chwile mieszkałem chwilę w Sztokholmie i spotkałem Dr.Albana, który miał tam swój sklep 🙂 Edytowane 25 Stycznia przez drakonus13 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jose Morales Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia (edytowane) 3 godziny temu, drakonus13 napisał: (...) Dziękuję za odpowiedź. Co do chłodzenia, to oczywiście zależy mi na wydajności i ciszy i chętnie bym zmienił na możliwie najwydajniejsze powietrzne w rozsądnych pieniądzach, ale pamiętam, że w moim obecnym komputerze (płyta MSI Z77A-G45) miałem problem z dwuwieżową Noctuą, a raczej z pamięciami, bo tych które kupiłem najpierw, nie dało się zamontować z powodu zbyt wysokich radiatorów i musiałem kupić inne. Myślisz, że na płycie którą wybrałem nie będzie problemu z dwuwieżowym chłodzeniem? Co do pamięci które proponujesz - zarówno one, jak i chłodzenie, zwiększają (i tak już naciągnięty) budżet. Oczywiście mógłbym go jeszcze "nagiąć", ale czy w codziennych zastosowaniach - pracy i grach - różnica między CL36, a CL 32 jest rzeczywiście zauważalna? Edytowane 25 Stycznia przez Jose Morales Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakonus13 Opublikowano 25 Stycznia Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia Hej, każde nowoczesne dwuwieżowe chłodzenie ma wycięty profil na ram, a wentylator da rade trochę podnieść i jest wtedy nad ramem, jest tylko kwestia Twojej obudowy, czy podnosząc np. 2 cm nad ramy, zamkniesz boczne "drzwiczki. jeśli tak, to nie widzę problemu. Obejrzyj zdjęcia z boku tych radiatorów co Ci pasują, to zobaczysz o co chodzi 😉. Ps. Twoja płyta wygląda identycznie jak moja i działa na niej chłodzenie o którym pisałem, zadziała tez każde z wyciętym profilem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...