Skocz do zawartości
zomeer

Upgrade komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W najbliższych 3-4 miesiącach planuje zmodernizować swój komputer do grania. Na ten cel chce przeznaczyć nie więcej jak 2500 złotych, jeśli jednak będzie to miało dużo sensu, to jestem w stanie podnieść budżet do 3000 złotych. Niestety "przespałem" ostanie 2 lata odnośnie tematu sprzętu PC. Dlatego chętnie poczytam co obecnie polecacie i jak byście zabrali się do tej modernizacji. 

Obecnie posiadam:

CPU: Ryzen 3600x

GPU: rx 580 4GB

Płyta: MSI b450 gaming plus max 

RAM: G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB, 3000MHz, CL15 

Zasilacz SilentiumPC Vero M2 Bronze 600W 

Dla ciekawych obudowa to SilentiumPC Regnum RG4TF 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@karro dobrze radzi ale ponieważ budżet to 2,5k to najpierw zmień tylko kartę graficzną (akurat po tyle teraz chodzą) a procesor wymienisz później jak wpadnie kiedyś jakaś luźna kasa. Chyba że możesz przekroczyć budżet o te 500-600zl to wtedy kombo z postu wyżej. 

[edit]

Edytowane przez Funky_Panda
Dołożenie linka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7800xt jest w podobnych pieniądzach i jest mocniejszy w rasteryzacji,  ma więcej vram ale słabszy RT. 7700xt to opcja jak chcesz wydać mniej, w rasteryzacji jest mniej więcej równo z 4070 ma tyle samo vram ale w RT jest dużo słabszy. Na większości forów internetowych jest istna wojna czy FSR jest wystarczająco dobre czy jednak tylko DLSS albo brak jakiegokolwiek upscalingu. Poszukaj na yt jest masa filmów porównujących te karty, wydajność kart zależy od gry, rozdzielczości, czy grasz z RT czy bez z FSR/DLSS czy bez, nawet nie pisze o generatorach klatek, jestem pewniej że na yt znajdziesz film który pokaże Ci jak te 3 karty pracują w grach/programach które Ciebie interesują. Zdecydować musisz sam, ja używałem kart zarówno od AMD jak i Nvidii ale odkąd mam monitor G-sync (bonus z pracy) czuję się skazany na karty zielonych. 
[edit]

Zapomnialem dodać ze jeśli wybierzesz 7800xt to raczej nie ominie Cię wymiana zasilacza chyba że zrobisz undervolting. 
Chodzi o chwilowe piki przekraczające 300W. 4070 bierze mniej prądu po undervoltingu coś koło 180W bez starty wydajności (fabrycznie 200W) a piki nie przekraczają 235W nawet na ustawieniach fabrycznych. 7800xt przykręcony na 200W ma wydajności równa 4070 jest gdzieś o tym watek na Reddit. Teraz pora żebyś sam przemyślał sprawę powodzenia 🙂

IMG_2389.png

Edytowane przez Funky_Panda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Funky_Panda napisał(a):

7800xt jest w podobnych pieniądzach i jest mocniejszy w rasteryzacji,  ma więcej vram ale słabszy RT. 7700xt to opcja jak chcesz wydać mniej, w rasteryzacji jest mniej więcej równo z 4070 ma tyle samo vram ale w RT jest dużo słabszy. Na większości forów internetowych jest istna wojna czy FSR jest wystarczająco dobre czy jednak tylko DLSS albo brak jakiegokolwiek upscalingu. Poszukaj na yt jest masa filmów porównujących te karty, wydajność kart zależy od gry, rozdzielczości, czy grasz z RT czy bez z FSR/DLSS czy bez, nawet nie pisze o generatorach klatek, jestem pewniej że na yt znajdziesz film który pokaże Ci jak te 3 karty pracują w grach/programach które Ciebie interesują. Zdecydować musisz sam, ja używałem kart zarówno od AMD jak i Nvidii ale odkąd mam monitor G-sync (bonus z pracy) czuję się skazany na karty zielonych. 
[edit]

Zapomnialem dodać ze jeśli wybierzesz 7800xt to raczej nie ominie Cię wymiana zasilacza chyba że zrobisz undervolting. 
Chodzi o chwilowe piki przekraczające 300W. 4070 bierze mniej prądu po undervoltingu coś koło 180W bez starty wydajności (fabrycznie 200W) a piki nie przekraczają 235W nawet na ustawieniach fabrycznych. 7800xt przykręcony na 200W ma wydajności równa 4070 jest gdzieś o tym watek na Reddit. Teraz pora żebyś sam przemyślał sprawę powodzenia 🙂

IMG_2389.png

No to mam nad czym myśleć. 

Osobiście chciałbym uniknąć wymiany zasilacza, bo to jednak wygeneruje dodatkowy koszt 🙂

Natomiast miałbym możliwość zakupu RX 7800xt za 2399 zł (jakiś model asrocka) i to mnie trochę kusi. A RT mało mnie interesuje. W gry wymagające nie grywam, world od warships, war thunder i total war Warhammer III, to nie są jakieś bardzo wymagające tytuły. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, karro napisał(a):

Rtx to nie tylko rt ale i dlss i frame generator. Poza tym jest to bezproblemowy produkt

Fakt, ale sporo droższy. 

Z tego co widzę 10% lepszy od rx 7700xt ale cenowo robi sporą różnicę. 

Z rtx 4070 wychodzę sporo ponad budżet 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi