Skocz do zawartości
turtles5

Antec TruePower480W vs 550W

Rekomendowane odpowiedzi

Nosze sie z zamiarem wymiany mojego Deera 400W (4.75 V w stressie to troche malo). A ze mam troszke kasy to chce sobie kupic cos porzadnego na lata. Wiec postanowilem sobie kupic Antec'a TruePower 480W. Patrzę w cennik a 550W jest 70 zł droższy. Z drugiej strony 480W kosztuje 589 zł co i tak jest bardzo wysoka suma a co dopiero 650 zł. Pytanie - opłaca się dokładać i kupować 550W? Różni się on czymś w eksploatacji od 480W (chodzi o napiecia)?

Tylko sie nie pytajcie po co mi taki zasilacz, nie mowcie ze lepiej Chiefteca albo Fortrona z Allegro tylko odpowiedzcie na powyzsze pytania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poki co napewno roznicy nie bedziesz widziec obydwa beda jednakowo trzymac napiecia dopiero kiedys w przyszlosci kiedy sprzet bedzie potrzebowal wiecej mocy odczujesz roznice miedzy 480 a 550 moim zdaniem bierz 480 starczy ci na lata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

480 moim zdaniem to i tak bardzo dużo, ale jak masz możliwość wyłożyć te 70 zeta więcej to będziesz miał zasiłkę nie na 10 lat, ale na 20! :D

Dokładnie, zanim ten 480W będzie za słaby, to prędzej zardzewieje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jabyś miał dylemat:

Porshe 3,6Turbo , czy może 4,0T. Tak, czy siak, nawet jak te drugie jest szybsze o 70km/h to i tak nie polecisz więcej jak 280, więc po co ci te lepsze? (ale mam wspaniałe porównanie :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jabyś miał dylemat: 

Porshe 3,6Turbo , czy może 4,0T. Tak, czy siak, nawet jak te drugie jest szybsze o 70km/h to i tak nie polecisz więcej jak 280, więc po co ci te lepsze? (ale mam wspaniałe porównanie :P)

Fakt porownanie trafne, ale zawsze lepiej na wszelki wypadek miec 4,0T :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

480 moim zdaniem to i tak bardzo dużo, ale jak masz możliwość wyłożyć te 70 zeta więcej to będziesz miał zasiłkę nie na 10 lat, ale na 20! :D

Dokładnie, zanim ten 480W będzie za słaby, to prędzej zardzewieje :P

Albo kondensatory mu powysychają...

Nie planujesz jakiegoś ekstremalnego dual CPU + 18 katod, 63 wiatraki i 158 ledów świecących na 8 dysków, to styknie Ci 480W na wieki.

Z drugiej strony, mmm... wizja 550W pod maską może kręcić ;]

Tak jabyś miał dylemat: 

Kulawe porównanie, bo to się bardziej na przyspieszenie przekłada, a nie max speed -- a przyspieszenia nigdy za dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kulawe porównanie, bo to się bardziej na przyspieszenie przekłada, a nie max speed -- a przyspieszenia nigdy za dużo.

Znajdz mi w Polsce jakąś drogę, gdzie dobrze odczujesz różnicę miedzy 3,6 a 4,0. Tak a prop dróg - jak wracałem z wakacji to mój starszy passatem wyprzedził scigacza - ten nie mógł jechać więcej jak 200, bo na pierwszej dziuże, by go katapultowało :P)

Proponuję skończyć temat porównania, bo tak dojedziemy do techniki mocowania łańcuchów przeciwśnieżnych w ciągnikach Ursus :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz kase to bierz 550 W - jak szkoda Ci tych 70 zl to olej 550 i bierz 430 W, on i tak powinnien starczyc Ci na dlugo (az do zmiany standardu zasilaczy :twisted:).

70 zł nie majątek w porównaniu do 600 zł. Będę zamawiał w Siriusie - bo taniej niż w dimm.pl (chyba, że cosik wytarguję) - a tam przy wersji 550W jest ikonka na zamówienie. Jak będą mogli szybko sprowadzić to biorę 550W jak nie to 480W (jeśli będzie na stanie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok juz podlaczylem...pierwsze wrazenie super...w koncu komp mi sie wlaczyl za 1 razem :lol: :lol: bo z rana nigdy sie nie wlaczal...musialem odlaczyc listwe i jeszcze raz....napiecia sa wporzo...w BIOSie pokazuje mi 5,038V(a w programie dolaczanym do plyt MSI - 4,95V wiec nie wiem) reszta napiec tez ok...moge wiec polecic Ci ten zasilacz..pozdroovka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok juz podlaczylem...pierwsze wrazenie super...w koncu komp mi sie wlaczyl za 1 razem :lol:  :lol: bo z rana nigdy sie nie wlaczal...musialem odlaczyc listwe i jeszcze raz....napiecia sa wporzo...w BIOSie pokazuje mi 5,038V(a w programie dolaczanym do plyt MSI - 4,95V wiec nie wiem) reszta napiec tez ok...moge wiec polecic Ci ten zasilacz..pozdroovka

Bardziej wiarygodny powinnien byc odczyt z biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest tylko jedna wada, nie wada...dosc mocno sie grzeje mimo 2 wiatrakow...no coz ale pewnie taki to urok takiego mocnega zasilacza....aha i jest ciezki jak cholera...wiec nie dostancie przepukliny :wink: :wink: :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest tylko jedna wada, nie wada...dosc mocno sie grzeje mimo 2 wiatrakow...no coz ale pewnie taki to urok takiego mocnega zasilacza....aha i jest ciezki jak cholera...wiec nie dostancie przepukliny :wink:  :wink:  :wink:

To ze jest ciezki to chyba akurat zaleta :wink:, a przy okazji mozna troche popakowac i nie trzeba chodzic na silownie :D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja odpowiedz byla do popdrzedniego posta gdzie piaskoon narzekal ze w 300 bedzi emial gorzej wyreguloewane napiecia

a co do konkurencji 480 vs. 550 W to moje zdanie jest takie:

jakiego kompa chcesz miec w przyszlosci?? o zasilacz na lata to moze sieokazac trudne - za opwiedzmy 2 lata wyjdzie mobo z jakas inna wtyczka o dodatkowym zasuilaniu i co zrobisz??

pozatym nie wiem co mmialbys podlaczyc do tego potwora :)

no ale jak ktos wyzej powiedzial - erspektywa 550W pod maska kusi :D

ale moim zdaniem wystarczy ci 480W - 550W to juz za zasilki serwerowe gdzie jest np 8 dyskow ze 2 procki to wtredy oki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do napiec - plyta lub program moga podawac niedokladnie - tu przydalby sie miernik.

lukk ---> gdzie kupiles ten zasilacz i ile tam kosztuje ?

kupilem go w Siriusie za 659zeta + 30zeta za przesylke(jakos nie ufam poczcie i wolalem Servisco)..czekalem na niego 1 dzien a mieszkam w Bydgoszczy wiec niezle 8O 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Anteca w Siriusie aktualnie nie ma. Zaproponowali mi Enermaxa 550W za 699 zł - warto go brać czy poczekać do 30 sierpnia - wtedy będzie dostawa Anteca i model 550W już będzie dostępny. Ja osobiście bardziej skłaniam się ku Antecowi..

sluchaj zasilke poki co masz komp ci chodzi wiec te dwa tygodnie cie chyba nie zbawia osobiscie rowniez jakos sklaniam sie ku antecowi chociaz enermaxowi rowniez ciezko cokolwiek zarzucic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukam może będzie gdzieś indziej - jak nie poczekam - dwa tygodnie mnie nie zbawią. Chociaż z drugiej strony duży plus dla Siriusa - zaproponowali mi Enermaxa i spuścili z ceny 100 zł by zastąpić Anteca. Co do Enermaxa - można mu zarzucić słabszą od konkurencji linię 12V no i nie ma tego co Antec - czyli osobnych obwodów dla każdej linii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...