Skocz do zawartości
Brzoza

prosze o pomoc. Spalony XP1700+?

Rekomendowane odpowiedzi

heh nie wiem czy moj temat zostal skasowany, wnioskuje ze tak. Szkoda tylko ze modder nie powiadamia o skasowaniu watku.

Zakuplilem na niemieckim ebay, proca (1700+niestety DUT3C, JIUHB 0309), puscilem na swojej plycie po drut modzie na 16x133. Niestety zasilka nei wyrabiala (codeshit 230W). Po zmianie zasilki myslalem ze pojdzie wiecej niestety max to 16x140 przy 1,85V. Niestety nie przechodzilo Prime. Poniewaz mialem ochote na 2400MHz pomyslalem o Vmodzie i tak zrobilem:) proc odpalil na ponac 2,3V i wszystko bylo ok. Jednak przy ktoryms odpaleniu juz nie wstal. Dodam ze temperatury nie przekroczyly 60*c (pare sec). Proc nie ma oznak spalenia, nie jest ciemny pod spodem, tylko lekko spocony(zatluszczony od palcow?), nie jest ukruszonu.. Po prostu nowka tak jak przyszedl do mnie. Na innym procu komp chodzi, na xp nie wstaje, wiatraki kreca, wszystko rusza, oprocz monitora, nie ma zadnego "beeepania". Czy rzeczywiscie moze byc spalony?

Koles mi wymieni czy nie uzna mi reklamacji, skoro wyglad proca jest bez zarzutu? A moze ktos ma dostep do jakiejs hurtowni i ma mozliwosc wymienienia proca za drobna oplata?

P.S. do moddera. Prosze nie kasowac, najwyzej zablokowac i podac powod :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem od samego napiecia proc nie ginei tylko od temperaturki. Dodam ze na napieciu 2,3 nic sie nie dzialo. Jak zszedlem na 2V to juz nie wstal :( Temperatura byla w normie!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem od samego napiecia proc nie ginei tylko od temperaturki. Dodam ze na napieciu 2,3 nic sie nie dzialo. Jak zszedlem na 2V to juz nie wstal :( Temperatura byla w normie!!

Jak według ciebie napiecie nie moze uszkodzic delikatnych tranzystorów CPU to kup sobie zwykły tranzystror z serii BDxxx na 5V i podłacz do niego 10V i zobacz co sie z nim stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wstawał bo był już zjarany! na procka wykonanego w 0.18um nie dał bym tak wysokiego napięcia a to jest przecież 0.13um. Wybacz ale BIG LOL dla ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<span style="color:red;">[ciach!]</span>. mac nie zalamujcie mnie. Dlaczego nie ma zadnych oznak zjarania??? Powinno byc ciemne od spodu czy jak?

Na 2v powinien normalnie chodzic! I nie 10 minut. Niemalo osob ma tak proca i chodzi tak od miesiecy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<font color="#FF0000">[ciach!]</font>. mac nie zalamujcie mnie. Dlaczego nie ma zadnych oznak zjarania??? Powinno byc ciemne od spodu czy jak?

Na 2v powinien normalnie chodzic! I nie 10 minut. Niemalo osob ma tak proca i chodzi tak od miesiecy!

2V to już absolutnie górna granica dla 0.13um . Przedobrzyłeś o całe 0.3V. proc poszedł do piachu. Spróbuj go jeszcze wyjąć i sprawdzić na innej płycie i na 100 fsb najlepiej jak pisał lukasrz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

<font color="#FF0000">[ciach!]</font>. mac nie zalamujcie mnie. Dlaczego nie ma zadnych oznak zjarania??? Powinno byc ciemne od spodu czy jak?

Ale ty miales takiego że pochodził 5min,to tak jakbys mial procka z lipnej serii i dziwił sie ze niechodzi na 2500Mhz i mówił że musi chodzic bo kolega ma 1700+ i chodzi mu na 2500Mhz.

Odpal go jescze na FSB 100Mhz może wstanie.!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wstaje wcale, probowalem juz od wczoraj cos z nim zdzialac, Teraz mam wlozonego starego Durnia i nie bede znow rozbieral kompa. 

Myslicie ze koles uwzgledni reklamacje?

Jeśli nie widać żadnych oznak spalenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wstaje wcale, probowalem juz od wczoraj cos z nim zdzialac, Teraz mam wlozonego starego Durnia i nie bede znow rozbieral kompa. 

Myslicie ze koles uwzgledni reklamacje?

Wątpie żeby uwzględnił, niestety,poprostu nie zachowałeś max ostrożności i go zjarałeś,jak nie wstaje juz na 100Mhz to nic z niego nie będzie.

P.S A malowałeś mostki?? Może zrobiło się jakieś zwarcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzoza: przypadkiem nie przeginasz? Spaliłeś procesor i teraz chcesz, żeby jakaś firma ci go wymieniła. Niby z jakiej racji?

Dostajesz warninga za próbę oszustwa.

Nie uwazam ze to oszustwo, choc moze i macie racje.

Procesor jest niesprawny, nie ma oznak spalenia, to ze tu sie wypowiedzieli ze jest spalony nie musi wcale oznaczac ze tak jest. Po prostu moze dac do serwisu do sprawdzenia jesli sie okaze ze bedzie mozliwosc uznania gwarancji bede sie cieszyl. nie jestem w polsce wiec nie mam mozliwosci, dlatego prosze o przysluge i moge za nia zaplacic. Nie widze w tym nic zdroznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież padł po twoim użytkowaniu i modach. Więc nie rozumiem dlaczego ma przysługiwać ci wymiana. Oczywiście, może serwis się nabierze, że procesor sam padł - jednak takie postępowanie uważam na nieetyczne i niemoralne.

Myślę, że na tym zakończmy dyskusję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...