Skocz do zawartości
Bany7

Windows XP CD-ROM

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Windowsa XP Pro PL. Jak uzywam CD-ROM-u to fajnie zmula. Mam plyte ABIT KT7A CD-ROM LG 52 . Czy mozna jakos wymosici tryb DMA , dla Cd-Rom-u , jak zaznaczam tryb DMA w menadzeze urzadzen to i tak pokazuje ze CD pracuje tylko w trybie PIO . A jak uzywam CD-R/RW to jest wszystko OK .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Niestety, wszystkie napedy LG 52x (CRD-852xB) obsluguja jedynie tryb PIO-4, ew. MultiWord 2 (emulacja DMA). Dlatego tez warto kupic cos innego, co obsluguje UDMA-2. Niestety, wybor jest juz niewielki, bowiem coraz mniej firm produkuje napedy CD :(

PS. Weryfikacja trybu pracy jest tabela wyswietlana w czasie bootowania przez BIOS. Jesli tam nie ma UDMA-2 przy naszym napedzie, to i Swiety Boze nie pomoze.. :-(

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy mozna wylaczyc autoruna (cd-rom) w windzie XP?

Polecenie cmdUruchamia nowe wystąpienie interpretera poleceń Cmd.exe. Polecenie cmd bez parametrów wyświetla wersję systemu Windows XP i informacje dotyczące praw autorskich.

Składnia

cmd [[{/c|/k}] [/s] [/q] [/d] [{/a|/u}] [/t:fg] [/e:{on|off}] [/f:{on|off}] [/v:{on|off}] ciąg]

Parametry

/c

Wykonuje polecenie określone przez parametr ciąg, a następnie zatrzymuje działanie.

/k

Wykonuje polecenie określone przez ciąg i kontynuuje działanie.

/s

Modyfikuje sposób przetwarzania parametru ciąg po opcji /c lub /k.

/q

Wyłącza echo.

/d

Wyłącza wykonywanie poleceń AutoRun.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Niestety, wszystkie napedy LG 52x (CRD-852xB) obsluguja jedynie tryb PIO-4, ew. MultiWord 2 (emulacja DMA). Dlatego tez warto kupic cos innego, co obsluguje UDMA-2. Niestety, wybor jest juz niewielki, bowiem coraz mniej firm produkuje napedy CD  :( 

PS. Weryfikacja trybu pracy jest tabela wyswietlana w czasie bootowania przez BIOS. Jesli tam nie ma UDMA-2 przy naszym napedzie, to i Swiety Boze nie pomoze.. :-(

-- 

Pozdrawiam

W jaki sposób wymusic tryb MultiWord 2???

Za pierwszym razem po instalacji WXP dziala ale zaraz po restarcie znowu przełącza sie w tryb PIO :evil:

Jak ktos mi odpowie to chyle przed nim czoło :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prowadzę małą firmę w Trójmieście i statystycznie na 30 sprzedanych urządzeń LG (CD,CD-RW,DVD) 20 wróciło na gwarancji. Od tamtej pory sprzedaję tylko SONY. SPrzedałem ponad 50 od roku i nic nie wróciło.

A napędy Sony kosztują tylko trochę więcej od LG (około 10zł) a gwarancja na dwa lata.

Polecam napędy SONY...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prowadzę małą firmę w Trójmieście i statystycznie na 30 sprzedanych urządzeń LG (CD,CD-RW,DVD) 20 wróciło na gwarancji. Od tamtej pory sprzedaję tylko SONY. SPrzedałem ponad 50 od roku i nic nie wróciło.

A napędy Sony kosztują tylko trochę więcej od LG (około 10zł) a gwarancja na dwa lata. 

Polecam napędy SONY...

Trudno mi w to uwierzyc.No ale nie mam zamiaru podwazac twojego zdania. W kazdym badz razie w przypadku LG jest cos takiego, ze jak naped sie zepsuje to wymieniaja na nowy. No i tu maja pole do popisu rozni kombinatorzy, ktorzy umyslnie niszcza te napedy aby dostac nowy sprzet. Najczesciej oczywiscie dzieje sie tak z nagrywarkami. gdyz jak wiadomo ostatnio caly czas wychodza szybsze. No i taki cwaniaczek majac przykladowo x8 niszczy ja przed gwarancja. I dostaje nowa a na dodatek szybsza poniewaz starsze modele zostaly juz wycofane...

A co do wlaczenia dma to jest wina plyty a nie samego napedu.

Polecalbym sie rozejrzec za jakimis driverami do nich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy mozna wylaczyc autoruna (cd-rom) w windzie XP?

Odpal w menu start/uruchom program gpedit.msc

odpali Ci sie "zasady grupy"

i teraz w menu konfiguracja komputera/szablony administracyjne/najezrzasz na system i z prawej strony masz "wylacz funkcje autoodtwarzanie - wiec ja aktywuj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam mam Lgka 50x chodzi bez zarzutów od roku (u kumpla od 2) i nie wiem dlaczego ale w Xp wymusiłem jakoś tryb multiword 2. Wszystko chodziło o wiele szybciej. Byc może zależy to od driverów VIA (te nowsze lepsze napewno działa na 4.38v.), albo od kontroleru dysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Oj.. Kolego.. "Spec" z Ciebie, az wstyd. Gdzies Ty taka wiedze posiadl? Czy mam Ci wyszukac liste typow kosci-kontrolerow DMA (ASIC), ktorych to kosci w tychze akurat napedach LG nie ma, bo chodzilo o minimalzacje ceny?

Ponadto, zadne "sterowniki" nic nie pomoga, jesli transferu UDMA nie zainicjuje BIOS plyty. Czyli jesli naped taki tryb wspiera. LG CRD-852xB niestety, z powodu ceny - nie wspieraja :x

Moj test na dobry CD: otwieram okno overlay, np. C+ w programie "syster.exe", a potem inicjuje kopiowanie zawartosci plyty pomiedzy CD i dyskiem. Jesli ilosc klatek w okienku sie nie zmienia, CD jest sprawny. Reszte proponuje oddac do Muzeum Techniki..

PS. Ten MultiWord daje sie bodaj z poziomu Regedita wymusic, niestety, nie daje to zadnego, poza zmiana napisu, efektu.

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem problemy z włączeniem trybu dma dla czytników CD nawet dysk twardy pracował w wolniejszym trybie ( DMA 0!!) Ale wystarczyło zaktualizować BIOS i od razu wszystko zaczeło działać jak należy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam napędy SONY...

SONY? Hehe... czlowieku, nie wiesz co moowisz... nie wykladaja sie, to prawda (mam bardzo dlugo CDU-5221), ale jezeli chodzi o szybkosc (to max 40x, jak sie rozbuja) i o korekcje bledoow... to sa daleko w tyle... moze ta nowa tania seria cos zmieni, ale watpie...

Polecam ASUSy i TEACy --> najlepsze, co mozna wymyslec:))).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, moze jeszcze jedno powiem:

w BIOSie, w pierwszej "zakladce" wystarczy wszystko poustawiac, tak jak CD-ROM pracuje: Access mode itp, i BIOSik sam moowi kochanemu XPkowi, czy ma uzywac PIO czy Multiworda:)))...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Oj.. Kolego.. "Spec" z Ciebie, az wstyd. Gdzies Ty taka wiedze posiadl? Czy mam Ci wyszukac liste typow kosci-kontrolerow DMA (ASIC), ktorych to kosci w tychze akurat napedach LG nie ma, bo chodzilo o minimalzacje ceny?

Ponadto, zadne "sterowniki" nic nie pomoga, jesli transferu UDMA nie zainicjuje BIOS plyty. Czyli jesli naped taki tryb wspiera. LG CRD-852xB niestety, z powodu ceny - nie wspieraja :x

Moj test na dobry CD: otwieram okno overlay, np. C+ w programie "syster.exe", a potem inicjuje kopiowanie zawartosci plyty pomiedzy CD i dyskiem. Jesli ilosc klatek w okienku sie nie zmienia, CD jest sprawny. Reszte proponuje oddac do Muzeum Techniki..

PS. Ten MultiWord daje sie bodaj z poziomu Regedita wymusic, niestety, nie daje to zadnego, poza zmiana napisu, efektu.

--

Pozdrawiam

To z ciebie widze jest niezly "spec: bo mi nie chodzi o tryb pracy urzadzenia tylko o bezposredni dostep do pamieci. I wlaczenie tej opcji znacznie przyspiesza prace napedu.I zamiast czytac o kosciach to poczytaj sobie o dma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowny Weronie,

Zaprawde, proponuje, zanim zaczniesz "wlaczac transfer", kup urzadzenie, ktore go supportuje. Inaczej, niezaleznie, od Twoich, niewatpliwie szleachetnych intencji, nici ze sprawy. :cry: Prosto to sprawdzisz: Pause w czasie wyswietlania tabeli BIOS, jesli obok napedu CD nie ma w tej tabeli "UDMA-2", to NIC nie pomoga Twe zaklecia. Myslalem, ze to pojmiesz. Jednak sie mylilem.. Temat Ende.

PS. Jakie tryby obsluguje CD mozna przeczytac z jego manuala. Z racji zawodu mam niemal wszystkie. Powtarzam - akurat ta seria LG nie obsluguje UDMA-2 (obsluguja je modele innych marek).

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowny Weronie,

Zaprawde, proponuje, zanim zaczniesz "wlaczac transfer", kup urzadzenie, ktore go supportuje. Inaczej, niezaleznie, od Twoich, niewatpliwie szleachetnych intencji, nici ze sprawy.  :cry: Prosto to sprawdzisz: Pause w czasie wyswietlania tabeli BIOS, jesli obok napedu CD nie ma w tej tabeli "UDMA-2", to NIC nie pomoga Twe zaklecia. Myslalem, ze to pojmiesz. Jednak sie mylilem.. Temat Ende.

PS. Jakie tryby obsluguje CD mozna przeczytac z jego manuala. Z racji zawodu mam niemal wszystkie. Powtarzam - akurat ta seria LG nie obsluguje UDMA-2 (obsluguja je modele innych marek). 

-- 

Pozdrawiam

Uparty jestes a na dodatek piszesz jakies glupoty i to najwyrazniej starasz sie je jeszcze przedstawiac fachowo!!!

Po pierwsze nic nie bede sprawdzal w biosie bo nie mam tego napedu.

Po drugie zamieszczam link gdzie zainteresowani moga zobaczyc dane techniczne napedu. http://www.cdrinfo.pl/cdr/hard/Lg48/lg-4.php3

No i po trzecie :Naprawde proponuje poczytac najpierw za nim zaczniesz sie wymadrzac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawde proponuje poczytac najpierw za nim zaczniesz sie wymadrzac.

Coz.. Bywaja na Forum niereformowalni "geniusze".. Pierwszy to "Weron". Just ignore.

Zrozum, ja z tym problemikiem osobiscie prawie pol roku walczylem. Odkrylem go przypadkiem. Napisalem w o nim wielu miejscach, nie tylko w Polsce, zeby cwani handlarze nie robili z nas durni. Kupujac naped - patrz, czy w specyfikacji jest "UDMA-2 supported". Jeli nie ma, nie kupuj. Handlarz bedzie zmuszony sprzedac go za pol ceny, albo.. wyrzucic.

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podajcie jesze skad moge sciągnac najnowszy BIOS do CD-ROM 8483B.

Bo support ze strony LG sprawia duzo do zyczenia :)

Dzieki z góry.

Witam

Zajrzyj tu: http://perso.club-internet.fr/farzeno/firm...ware/cd/cdf.htm Ale obsluga DMA nie ma nic wspolnego z firmwarem. To hardware..

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie moge wymusic DMA w Win Xp :( . To co mam zrobic jak zgrywam cos z CD to fajnie zmula system , muza jak gra w W#inAmp-ie to przerywa , wczesniej mialem taka sama konfiguracje tylko Win 98 SE i wszysto bylo wpozo , karta muzyczna jest OK (SB live 5.1) . Odrazu powiem ze powot do Win 98 nie wchodzi w rachube.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie moge wymusic DMA w Win Xp  :( . To co mam zrobic jak zgrywam cos z CD to fajnie zmula system ,  muza jak gra w W#inAmp-ie to przerywa , wczesniej mialem taka sama konfiguracje tylko Win 98 SE i wszysto bylo wpozo , karta muzyczna jest OK (SB live 5.1) . Odrazu powiem ze powot do Win 98 nie wchodzi w rachube.

Witaj

Przykro mi to pisac, bo sam to przezylem. Musisz zmienic naped na inny (moze od razu przyszlosciowy? ja rozwazalem, ale :-( .. pieniadze), taki, ktory ma, juz na pudelku napis "UDMA-2 supported" - dobrze jest go sprawdzic na miejscu, np. na gieldzie, na jakims zestawie, czy jest mozliwosc uzyskania na nim UDMA-2 w BIOS-ie. A sprawa Win98+CD da sie latwo wyjasnic. Win9x/ME sa "jednowatkowe", tzn. system nie pozwala na rownolegle wykonywanie dwoch operacji, a wtedy brak UDMA nie jest az tak razaco widoczny. Jesli sprzedasz stary, powinno Cie ta zmiana kosztowac 10-50zl max.

--

Wszystkiego Dobrego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki , a czy z napedami DVD w win Xp jest wszystko ok?

Witaj

Nie spotkalem DVD (wlasnie o nim myslalem, ale mi money zabraklo :( ) ktory by UDMA nie mial. Chociaz.. Lepiej zawsze sprawdz, chocby na pudelku, czy w manualu. Zycze Ci udanego zakupu.

--

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi