january187 Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego Witam, W 2017 roku złożyłem taki oto zestaw: Płyta główna MSI Z270 GAMING M3 Procesor Intel Core i5-7600K, 3.8GHz, 6 MB, OEM Gigabyte GeForce GTX 1050 2GB Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 8 GB, 3000MHz, CL15 Chłodzenie CPU be quiet! Dark Rock 3 Zasilacz be quiet! SYSTEM POWER 8 600W Do tego system na ssd i dodatkowy hdd W ciągu ostatnich 2 lat w ogóle z niego nie korzystałem, ale chce zacząć na nim znowu grać. Zastanawiam się czy mógłbym go zmodernizować, czy lepiej złożyć nowy? Na pewno pierwszą rzeczą do zrobienia jest wymiana karty graficznej i dołożenie pamięci RAM. Zastanawiam się czy zasilać uciągnie jakiegoś RTX-a? Co mógłbym jeszcze ewentualnie wymienić, czy jest taki sens, czy nie? Jeżeli chodzi o gry to nie zależy mi na niczym wymagającym, głównie CS 2 (obecnie nie mam stałych 100 fps i występują ciągłe ścinki) i FIFA. Z góry dziękuje za pomoc! 😃 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego Skladaj nowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
january187 Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 12 minut temu, karro napisał(a): Skladaj nowe Dołożenie 8 gb RAM i lepszej grafy nie da mi za wiele? Ewentualnie mógłbym poźniej grafikę przełożyć jak będę składać nowy, a teraz bym jeszcze wykorzystał co mam 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego Procesor blokuje a i7 kosztuje ,bez sensu pchać w trupa skladaj na 5600 albo 12400 np Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
january187 Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 21 minut temu, karro napisał(a): Procesor blokuje a i7 kosztuje ,bez sensu pchać w trupa skladaj na 5600 albo 12400 np W drugim komputerze mam Intel i7-6700K 4.00GHz 8MB (biurowy, używany sporadycznie). Jakbym wymienił z moją i5, nie blokował by wtedy jakiejś lepszej karty graficznej? Czy mogę wymienić w tych komputerach w ten sposób procesory? Jakbym miał składać nowego to raczej bym poczekał jeszcze pół roku / rok, więc zastanawiam się co mógłbym teraz poprawić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 6700k za 7600k wejdzie, bo płyta ma to w kompatybilności, ale czy do tamtego wejdzie 7600k to nie wiemy, bo nie podałeś modelu płyty. Na pewno będzie na korzyść 6700k 4/8 wątków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego Jak wrzucisz 6700k plus coś podkręcisz (tak bezpiecznie to 4.4 na wszystkich rdzeniach bo tyle to robiły chyba wszystkie sztuki, teraz to nie wiadomo czy się da bo nie wiadomo w jakim stanie jest glut pod czapką CPU) dorzucisz żeby było 16GB RAM plus kupisz jakąś używkę GPU(zależnie od budżetu i rozdzielczości) 3060ti albo 3060 to jeszcze trochę pograsz. Fajnie ze masz w miarę szybki RAM pamiętaj żeby kupić coś co też robi 3000 CL15. W jakiej rozdzielczości grasz? Jakie masz chłodzenie CPU Odpowiadając na Twoje pytanie tak taki RTX 3060 będzie śmigać aż miło, 3060Ti też ale możesz mieć spadki tam gdzie procesor nie wyrobi. Sam do niedawna używałem 3770 4225MHz na wszystkich rdzeniach, 32GB RAM i RTX 2060 12GB w rozdzielczości 1440p ścinki były minimalne. Ogólnie jak nie musisz płacić za i7 to zestaw nadaje jak najbardziej do modernizacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
january187 Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego W drugim PC mam płytę Z270M MORTAR https://pl.msi.com/Motherboard/Z270M-MORTAR/Specification. Mogłbym więc przerzucić i7-6700K do mojego dodać jeszcze 8 RAM i jakiegoś RTX wrzucić. Pastę i tak wymienię przy zamianie procesorów. Tylko czy moc zasilacza 600W będzie wystarczające czy szukać czegoś mocniejszego? Czy przy takiej zamianie procesorów trzeba coś grzebać w BIOS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 30 minut temu, january187 napisał(a): W drugim komputerze mam Intel i7-6700K 4.00GHz 8MB (biurowy, używany sporadycznie). Jakbym wymienił z moją i5, nie blokował by wtedy jakiejś lepszej karty graficznej? Czy mogę wymienić w tych komputerach w ten sposób procesory? Jakbym miał składać nowego to raczej bym poczekał jeszcze pół roku / rok, więc zastanawiam się co mógłbym teraz poprawić to bym zrobił fiflak.Grafa np 4060TI 5 minut temu, january187 napisał(a): Czy przy takiej zamianie procesorów trzeba coś grzebać w BIOS? tam gdzie 7600k musi być bios z obsluga kaby lake Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego Wymieniasz procesor ze starszej serii 6000 na płytę z270 to nie musisz nic robić w biosie. RAM dokup taki sam. Zasilacz 600W styknie, chłodzenie doczytałem masz kozackie więc z temperaturą CPU nie powinno być problemu 🙂 2 minuty temu, karro napisał(a): to bym zrobił fiflak.Grafa np 4060TI tam gdzie 7600k musi być bios z obsluga kaby lake 4060Ti ma PCI-e 4.0 x8 niestety. Na PCI-e 3.0 będzie lipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 4 minuty temu, Funky_Panda napisał(a): Na PCI-e 3.0 będzie lipa to nie radeon.3 procent nizsza wydajność nie zrobi nic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 5 minut temu, karro napisał(a): to nie radeon.3 procent nizsza wydajność nie zrobi nic W sumie🤔 masz rację. Spanikowałem xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maczovista Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Opublikowano 18 Lutego Kup używanego Rtx 3050, To najbardziej opłacalna karta. Wyrwiesz taką za około 900. a w grach do 60FPS jest świetna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaffyDuck Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Opublikowano 18 Lutego nie opłaca się. niemal wszystkie podzespoły do wymiany. czas zrobił swoje. składaj nowego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 1 godzinę temu, DaffyDuck napisał(a): nie opłaca się. niemal wszystkie podzespoły do wymiany. czas zrobił swoje. składaj nowego Nie zgadzam się z takim postawieniem sprawy, jeśli ma i7 i nie musi przepłacać to myślę że warto wrzucić mocniejsze GPU( zostanie na przyszły zestaw) i RAM i cieszyć się jeszcze jakiś czas z przyzwoitej wydajności. Inaczej pisałbym gdyby musiał kupić (czyt. przepłacić) procesor. @january187 Autor jest z Polski napisz do niego zapytaj może Ci powie jak taki zestaw i7 6700k + 3060ti działa w praktyce i odpowie na parę pytań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...