uterlinazoe Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego Cześć, Zakupiłem internet od T-Mobile "5G" - magenta biznes L. Całość działa na Huawei H155-381. Chciałbym na tym internecie uruchomić usługi (np. VPN), więc potrzebuję aby mój router był widoczny z internetu, czyli posiadać ip bezpośrednio w sieci internet. Konfiguracja routera pokazuje: Adres IP WAN: 100.99.144.112 Natomiast gdy wchodze na: https://www.whatismyip.com/ - pokazuje 188.147.101.84 Dla mnie jasne jest to, że znajduję się wewnątrz sieci wewnętrznej t-mobile, czyli za tzw. NAT. Składając reklamację (wielokrotnie), otrzymuję informację że mogę zakupić stały adres ip, a dynamiczny-zewnętrzny/publiczny adres ip już posiadam. Odpowiedź na reklamację o brak zewnętrznego/publicznego adresu ip: Cytat Adres klient już ma - jeśli chce ominąć Natowanie, to musi zrobić to sam -my nie mamy takiej usługi i nie mieliśmy. Podeślij do klienta: https://beitadmin.pl/czy-mozna-ominac-nat/ W jaki sposób mogę uzyskać publiczny adres ip? Czy mogę to zrobić po swojej stronie, bez pomocy ze strony usługodawcy - t-mobile? Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Opublikowano 17 Lutego Hej, Opierasz się na mylnym przekonaniu, że adres IP WAN na Twoim ruterze musi być publiczny, by móc wystawiać usługi na świat. To zupełnie nie o to chodzi. 4 hours ago, uterlinazoe said: Adres IP WAN: 100.99.144.112 Natomiast gdy wchodze na: https://www.whatismyip.com/ - pokazuje 188.147.101.84 Dla mnie jasne jest to, że znajduję się wewnątrz sieci wewnętrznej t-mobile, czyli za tzw. NAT. Zgadza się, tylko niepotrzebnie robisz z tego problem - tak ma być. O ile nie jesteś dużą firmą albo ISP, to nikt Ci nie da bezpośredniego dostępu do rutera brzegowego i adresacji bezpośredniej. Twoje połączenie w tej chwili wygląda tak: Twój ruter Huawei -> router szkieletowy T-mobile -> ... -> router brzegowy z połączeniem do "świata". Połączenia z routera Huawei są NATowane (tak!) i wychodzą na świat z adresu 188.147.101.84. Jednocześnie, jak coś będzie chciało zapukać do Twoich usług które sobie wystawisz na jakimś urządzeniu podłączonym do Huawei'a (hint -> też będzie NAT -> przekierowanie portów - poczytaj), to zapytanie na adres 188.147.101.84 router brzegowy T-Mobile automagicznie przekieruje do sieci wewnętrznej na 100.99.144.112 i dalej do Ciebie. Na każdym etapie masz NAT, to jest podstawa działania sieci IPv4. Jedyny myk w tej chwili polega na tym, że provider nie zapewnia, że w każdym przypadku ten adres 188.147.101.84 będzie powiązany z Twoim routerem Huawei, a raczej z adresem 100.99.144.112. Może się zdarzyć, że będziesz wychodził na świat np. z adresu 188.147.101.85 zamiast .84. Żeby rozwiązać ten problem, uruchamiasz na routerze albo jednym z urządzeń podpiętych do routera klienta jednej z usług DynDNS (Google). 4 hours ago, uterlinazoe said: Składając reklamację (wielokrotnie), otrzymuję informację że mogę zakupić stały adres ip, a dynamiczny-zewnętrzny/publiczny adres ip już posiadam. Odpowiedź na reklamację o brak zewnętrznego/publicznego adresu ip: I mają rację oraz świętą cierpliwość do klienta. Za odpowiednią dopłatą możesz sobie zagwarantować, że Twój router Huawei zawsze będzie powiązany z jednym konkretnym publicznym adresem IP. Wtedy usługa DynDNS była by zbędna. TL:DR Nie obchodzi Cię jaki adres WAN ma router Huawei, tylko adres IP z którego wychodzisz na świat i który jest powiązany z tym konkretnym routerem w sieci wewnętrznej T-Mobile. Publiczny adres IP już masz, tylko jeszcze to do Ciebie nie dotarło 😛 Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uterlinazoe Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Opublikowano 18 Lutego Dzięki za odpowiedź i szczegółowe wytłumaczenie! Zaraz przetestuje czy powyższe się uda (trzymam kciuki :)) Nie rozumiem tylko dlaczego w sumie T-Mobile robi mapping adresów IP z puli w sieci internet do swojej podsieci, skoro potrzebują użyć taką samą ilość adresów ip? Chyba, że jest jakiś inny sposób, aby ten publiczny adres ip, który "mam", był mapowany na adres ip, który został przypisany do mojego routera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uterlinazoe Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 19 godzin temu, czapla_pl napisał: TL:DR Nie obchodzi Cię jaki adres WAN ma router Huawei, tylko adres IP z którego wychodzisz na świat i który jest powiązany z tym konkretnym routerem w sieci wewnętrznej T-Mobile. Publiczny adres IP już masz, tylko jeszcze to do Ciebie nie dotarło 😛 Spróbowałem zrobić jak powyższe, przepiąłem całą sieć, na routerze wystawiłem port 1200, przekierowałem na NASa, który ma wystawiony serwis openvpn (i bezproblemowo z niego korzystałem), dyndns jest zaktualizowany... i niestety, gdy próbuję się połączyć z dyndns na porcie 1200, to niestety połączenie jest odrzucone 😞 Czy coś robię nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Opublikowano 18 Lutego (edytowane) Sprawdź, czy masz dobry APN ustawiony na routerze. T-Mobile twierdzi, że jest potrzebny konkretny, co by to działało. https://www.t-mobile.pl/c/nie-dziala-wykupiony-staly-adres-ip-dostepny-dla-klientow-biznesowych Jeśli oni sami twierdzą, że masz dynamiczny, publiczny adres, to bym zaczął od tego. No chyba, że jednak nie masz -> https://www.google.com/url?q=https://biznes.t-mobile.pl/wp-content/uploads/2021/04/Regulamin-Uslugi-Publiczny-Adres-IP.pdf&sa=U&ved=2ahUKEwjekIuyy7WEAxX3SvEDHYKmBS8QFnoECAsQAg&usg=AOvVaw24KiUCBh5YpJxrJnIJRRlj Nie wiem w jakiej formie te umowy są domyślnie podpisywane i co zawierają w standardzie, a za co trzeba płacić ekstra. Edytowane 18 Lutego przez czapla_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uterlinazoe Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Opublikowano 18 Lutego Udało się! 🙂 Dosyć przypadkiem... 🙂 Przejrzałem linki, które wkleiłeś - pierwszy znałem, ale przy zmianie APN na data i braku wykupionej usługi stałe ip - internet nie działa. Przejrzałem drugi link, gdzie usługę dynamiczny ip nie można wykupić, "ponieważ jest aktywna". Zmieniłem APN z internet, który miałem wcześniej, domyślnie, na ten sugerowany w regulaminie - "net". Zewnętrzne, publiczne IP, !bez nat! zostało przydzielone. Router ma to samo ip, które jest widoczne w internecie. Temat możemy zamknąć, dzięki wielkie za asystę oraz pomoc! 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 10 minutes ago, uterlinazoe said: Zewnętrzne, publiczne IP, !bez nat! zostało przydzielone. Router ma to samo ip, które jest widoczne w internecie. No i git! Proszę bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...