klientsklepu Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Opublikowano 22 Lutego (edytowane) Chcę do komputera kupić procesor ze sprzętowym dekodowaniem (AV1) + ze sprzętowym kodowaniem (AV1) filmów w jakości 8K DCI (8192 x 4320 pikseli). W sklepie polecili mi najdroższy, najbardziej wydany procesor - Intel Core i9-14900K za 2699,00 PLN, ale nie wiem, czy ten procesor poradzi sobie z tym zadaniem. Widzę, że "Max Resolution (DP)‡ 7680 x 4320 @ 60Hz" na stronie intel.com dla procesora Intel Core i9-14900K wynosi to 7680 x 4320 @ 60Hz? Co to oznacza? Czy i9-14900K to jedyny procesor ze sprzętowym dekodowaniem (AV1) + kodowaniem (AV1) filmów w jakości 8K DCI (8192 x 4320 pikseli), czy są też inne? Producent - obojętny. Najważniejsze, żeby sprzętowo dekodował (AV1) + ze sprzętowo kodował (AV1) filmy w jakości 8K DCI (8192 x 4320 pikseli). Co kupić? Edytowane 22 Lutego przez klientsklepu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Opublikowano 22 Lutego Nie wiem czy 8k AV1 jest mozliwe na igpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klientsklepu Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Opublikowano 22 Lutego (edytowane) 1 hour ago, karro said: Nie wiem czy 8k AV1 jest mozliwe na igpu Sprzedawca twierdzi, że to możliwe na Intel Core i9-14900K. Rozumiem, że sprzedawca opowiada bajki? Jeżeli nie iGPU, to co innego, co spełniałoby wymagania? Edytowane 22 Lutego przez klientsklepu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Opublikowano 22 Lutego Tego nie wiem bo nie mam 14900k a 1340P.Ogólnie to mi poznikały z youtuba filmy 8k jak przełaczyłem na av1 Bez av1 8K cpu laod 100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klientsklepu Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Opublikowano 22 Lutego Jakby ktoś wiedział, to proszę pisać! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 23 Lutego Zgłoś Opublikowano 23 Lutego (edytowane) Kazdy 12gen intel z wbudowanym IGPU na bazie Xe sobie poradzi, bo wspiera AV1 level 6.1 (8K60). Z dGPU to Arc770 podobno sobie bardzo dobrze radzi i RTX 3070 w gore. https://edc.intel.com/content/www/us/en/design/ipla/software-development-platforms/client/platforms/alder-lake-desktop/12th-generation-intel-core-processors-datasheet-volume-1-of-2/010/hardware-accelerated-video-decode/ Edytowane 23 Lutego przez saalataa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...