Skocz do zawartości
terxeh

[Upgrade] 3200 zł Płyta/Proc/Ram Czy się opłaca ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, proszę o radę, mam możliwość sprzedaży swoich obecnych części:

1. Procesor: I7-11700f
  2. Płyta:  MSI B560m pro vdh wifi
  3. Ram:  Patriot viper 3733 ustawione na 3600

Myślałem o zamianie na

1. Procesor: Ryzen 7 7800X3D
  2. Płyta: MSI MAG B650 Tomahawk WiFi - tutaj się waham,  Chciałbym mieć 6 portów SATA już teraz mam 4x hdd, 2x pcie x16 (drugi może być x4) 3xM2, WIFI,  sekcje zasilania która za 3 lata udźwignie ZEN6/7 który starczy na kolejne 3 lata
  3. Pamięć: Pamięć RAM LEXAR Ares  32GB 6400MHz

Reszta zestawu aktualnie:

1. Radeon RX6700XT Hellhound
  2. Zasilacz 750w asus
  3.  Lexar 780 2TB
  4. Buda: Corsair 7000X
  5. Arctic Frezzer III 360

Plan jest taki żeby zmienić platformę której nie mogę rozwinąć na taką którą będę mógł w przyszłości wymienić procesor i jechać dalej, jak to ma miejsce przy zen4 aktualnie (ci co kupili ryzen1/2 i wymienili na Ryzen 7 5800X3D)

1. Czy to ma sens  ? Procki intela trzymają cenę ale dobija mnie zmienianie procesora płyty co generacje.
  2. Proszę o podpowiedz co do płyty do 1200 zł Czy warto rozważyć płytę pod pcie 5.0 jak ma być na 5 lat ?   
  3. Proszę o wszelkie sugestie. 

Serdeczne dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za  szybką odpowiedz. Boję się trochę że gotówka do lipca- września się rozejdzie 😉

• x670 zostaje ? Jest sens polować teraz na jakąś dobrą płytę na AM5 jak tak to na jaką ?
  • Zakup RAMU teraz raczej bez sensu bo z nowymi procesorami wejdą nowe wyższe prędkości ? 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że zmiana przy 6700xt nie ma wielkiego sensu, na 7800x3d lecz mam kupca na te części w przyzwoitej cenie dlatego pomyślałem o wymianie, nie wiem czy w lipcu dostanę za całość powyżej 1000 zł za mobo cpu i ram może się mylę? Nie znam aż tak rynku .. myślałem o zakupie w wakacje jakiegoś RTX 4070 do tego 7800x3d... 

Lecz jeśli sądzicie że warto się wstrzymać i dużo nie stracę to poczekam 

Edytowane przez terxeh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi