Skocz do zawartości
zim

Skladam nowy sprzet - prosze o opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa jest dosyc prosta, nie chce zabierac duzo waszego czasu wiec od razu przejde do konfiguracji. :roll:

INTEL CELERON 1700/478/OEM/128

MSI 645EMAX-C (Sis645DX)

DDRAM 256 MB PC 266 KINGSTON

SEAGATE BARRACUDA IV 60,0 GB 7200

MINT PREMIUM ATI 8500 64 MB

Obudowy mam do wyboru CHIEFTEC, ENLIGHT, TRACER, ale nie wiem czy warto te dwie pierwsze bo sa dosyc drogie... Reszta malo wazna.

Zdaje sobie sprawe, ze ten celek nie jest cudem i dlatego za jakis czas chce go wymienic na dobrego p4, albo juz teraz zdecyduje sie na tego p4 1,6a.

Zwracam sie do Was z prosba o jakas ocene i wskazanie ewentualnych bledow bo w koncu bedzie to troche kosztowalo i nie chce potem psuc sobie nerwow. Nie jestem pewny co do tego SIS-a, moze ktos z was posiada na nim plyte i moze powiedziec jak sie sprawuje? No i ten mint, zakladam, ze jest to karta produkowana przez ATI chyba, ze mint ostatniego czasu zmienil polityke. Moge tez zainwestowac w model ze 128mb i co ciekawe bez tego Premium, nie wiecie moze co to oznacza?

Z gory dziekuje za wszelka pomoc. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda pieniędzy na tego Celerona dołóż trochę i kup P4 1.6A a ta karta MInta to napewno nie jest produkowana przez ATI tylko to ich własny wytwór :) lepiej odpuść ATI bo teraz z tymi wszystkimi klonami to są same problemy albo kup Radeona firmy Gigabyte albo co jest najlepszym pomysłem kup Geforce TI4200.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za rady.

Chyba faktycznie odpuszcze celka, ale Radeon raczej musi zostac. Jesli nie teraz to w najblizszej przyszlosci chce kupic LCD wiec potrzebne bedzie to wyjscie DVI, a jest ono spotykane w drozszych gf4. Moge kupic radka dosyc tanio wiec wyjdzie mi wtedy ze 300zl roznicy. Oczywiscie zakladam, ze ten Mint jest produkcji ATI bo inaczej napewno go nie kupie. Opieram sie na tym, ze czytalem juz recenzje takiego minta, w koncu wiadomo, ze ATI sprzedaje tez swoje karty innym firmom i pozwala im je wsadzac do swoich pudelek. Moge go zamienic najwyzej na Ti200, ale to mi sie nie bardzo widzi (podkrecenie do Ti500 jest na tyle oczywiste, ze nie bede o tym pisal :wink:). I jeszcze przy okazji, czy oplaca sie kupic jakiegos Sb live? Na plycie jest jakas dwukanalowa karta, ale nie wiem ile to jest warte. Zaznaczam, ze nie jestem melomanem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawa jest dosyc prosta, nie chce zabierac duzo waszego czasu wiec od razu przejde do konfiguracji. :roll: 

INTEL CELERON  1700/478/OEM/128

MSI 645EMAX-C (Sis645DX)

DDRAM 256 MB PC 266 KINGSTON

SEAGATE BARRACUDA  IV 60,0 GB 7200

MINT PREMIUM ATI 8500 64 MB

Obudowy mam do wyboru CHIEFTEC, ENLIGHT, TRACER, ale nie wiem czy warto te dwie pierwsze bo sa dosyc drogie... Reszta malo wazna.

Zdaje sobie sprawe, ze ten celek nie jest cudem i dlatego za jakis czas chce go wymienic na dobrego p4, albo juz teraz zdecyduje sie na tego p4 1,6a. 

Zwracam sie do Was z prosba o jakas ocene i wskazanie ewentualnych bledow bo w koncu bedzie to troche kosztowalo i nie chce potem psuc sobie nerwow. Nie jestem pewny co do tego SIS-a, moze ktos z was posiada na nim plyte i moze powiedziec jak sie sprawuje? No i ten mint, zakladam, ze jest to karta produkowana przez ATI chyba, ze mint ostatniego czasu zmienil polityke. Moge tez zainwestowac w model ze 128mb i co ciekawe bez tego Premium, nie wiecie moze co to oznacza?

Z gory dziekuje za wszelka pomoc.  :)

Przedmowcy wypowiedzieli sie o wszystkim, poza obudowa :)

No wiec odradzam Ci zdecydowanie Tracera !

To badziew z ciulatej blachy i kaszaniarsko wykonany.

Wez Chiefteca, Enlighta, ewentualnie ModeComa.

Mka11 tanio sprzedaje (nie wiem czy jeszcze) swoja buda, prawie nowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprocz tego co napisane to lepsza od 645EMax jest 845Ultra. Jesli oczywiscie myslisz o OC.

I tak wszystko bardzo zależy od egzemplarza (serii) procka, u mnie na 845 Ultra idzie stabilnie przy maks. ~136MHz FSB :( Dla pewności (robię zbyt ważne rzeczy na kompie) wolę ustawić trochę niższe FSB, obecnie jadę na 133MHz i nie miałem żadnej wywrotki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: .. tak jak koledzy wyzej, polecam Pentiuma 1.6A. do tego nie Radeona tylko Gainward GF4 Ti4200 128MB DDR PP Ultra/650 XP GS TV I/O DVI, ktory jak widzisz ma wyjscie dla paneli LCD :D . co do obudowy to koniecznie drozsza (tzn. lepsza). polecam Enlight'a i ModeCom'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprocz tego co napisane to lepsza od 645EMax jest 845Ultra. Jesli oczywiscie myslisz o OC.

I tak wszystko bardzo zależy od egzemplarza (serii) procka, u mnie na 845 Ultra idzie stabilnie przy maks. ~136MHz FSB :( Dla pewności (robię zbyt ważne rzeczy na kompie) wolę ustawić trochę niższe FSB, obecnie jadę na 133MHz i nie miałem żadnej wywrotki.

To na pewno ???procesor??? bo na tej plycie bez problemu mozna smigac nawet na ok. 175Mhz. Jeszcze raz sprawdz czy to na pewno procesor bo Twoj wynik to profanacja potencjalu 1.6A (bez obrazy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co bierzesz to twoje.

Primo-----pIV

Secundo-----Radeon jest wspnily,co z tego ,że na razie bedzoesz mial pare FPS mniej,ale nie bedziesz mial tego badziewia jak inni(wliczajac mnie)

Tertio----co do muzy ,to na glosniczkach przy kompie to roznicy nie wychfycisz ,ale gdy podlaczysz kompa do jakegos dobrego wzmachola ,to

zobaczysz 1-mp3 kiszka 2-sb audigy rulez

na ra !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na pewno ???procesor??? bo na tej plycie bez problemu mozna smigac nawet na ok. 175Mhz. Jeszcze raz sprawdz czy to na pewno procesor bo Twoj wynik to profanacja potencjalu 1.6A (bez obrazy).

Fakt, jestem rozczarowany, że tak cienko mi się podkręcił. Na tej płycie Vcore mogę ustawić max. 1,65V, może to jest ograniczeniem. Nawet kupiłem pamiątki PC333 (Samsunga) z myślą o ekstremalnym O/C, a tu taka kiszka :(

Kosher, może wcześniejsze serie procków były bardziej podatne? Gdy będę miał okazję to zamienię na inną serię i sprawdzę - może będzie lepiej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jeszcze sprawa pamieci.

1. Wiecie moze jak dlugo ich ceny beda jeszcze szly w gore?

2. Mam mozliwosc kupienia dwoch kosci (jedna ma 128mb) Samsunga ddr333 po ok 40 zl drozej niz jedna kosc 256mb Kingstona 266. Czy duzo strace oprocz ciut gorszego OC? Wiadomo, ze lepiej jedna kosc niz dwie, ale okazja jest niezla. Nie wiem tylko jak dlugo bede mial taka mozliwosc bo moze sie okazac, ze jzu jutro beda sprzedane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej wez Pixelview Geforce 4TI4200 64mb DDR TVout juz jest za 670zl!!!. Bedzie to na bank wydajniejszy zakup niz ATI. Co do P4A to decyduj sie TERAZ bo Intel juz nie bedzie produkowal P4 1,6A. Ja bym zmienil na Athlona XP 1700+ AGOIA i EPox 8k3a ew. MSI KT3Ultra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...