Skocz do zawartości
coworzic

Problem z wejściem do systemu - automatyczne otwieranie BIOSu

Rekomendowane odpowiedzi

W celu zagrania w grę musiałem włączyć w systemie secure boot, by to zrobić musiałem zmienić BIOS mode z CSM na UEFI, a następnie włączyć secure boot. Niestety nie udało mi się, ze względu na dyski które były typu MBR na GPT, żeby dysk z systemem współgrał z UEFI. Udało się to, komputer się włączył. Jednak przy aktualizacji systemowej i restarcie komputera włączył się BIOS z którego nie da się wyjść, a zamienianie UEFI na CSM nic nie daje. Jestem w kropce, co robić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już "jadę" na jedym systemie z 5 lat (co prawda aktualizuje się bardzo często bo to build Insider Preview Canary, to programy i ustawienia przechodzą do nowych wersji), chyba w listopadzie kupiłem Samsunga 990 Pro i jeszcze nie miałem czasu by go zamontować, gdy to zrobię z pewnością przeinstaluję system, dlaczego? - bo to trwa 15 minut + instalacja sterowników i programów kolejne 30 minut.

Co bym zrobił, będąc na Twoim miejscu:

1. Przygotował bootowalnego Windows na nośniku USB (WinPE)
  2. Przygotuj instalacyjną wersję Windows na nośniku USB (proponuję stworzyć sobie własne ISO https://uupdump.net a następnie syworzyć bootowalny USB https://rufus.ie/en/)
  3. Użyj tego WinPE do przekonwertowania dysków MBR na GPT - np. wbudowanej funkcji w Menadżerze Dysków

image.png.d8c9e822fbb260b31842b2b41ac4a6b9.png

4. Przełącz w BIOS-ie tryb CSM na UEFI
  5. Zainstaluj czysty Windows na wcześniejszym systemowym dysku (który został przekonwertowany na GPT)
  6. Poinstaluj wszystko o potrzebujesz... w sumie to "zabawa" na godzinę (ekstra - jak już skończysz, to stwórz sobie dodatkowy backup dysku systemowego).
Edytowane przez First Ever

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi