daar Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Co sądzicie o tym: http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid...TYI6UgBG5d9QdPp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Teraz wiadć jacy z nich "przyjaciele". A my nadstawiamy tyłki w Iraqu w nie swojej wojnie :? Pytanie tylko po co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vespereq Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 tak całkiem OT Crazy Ivan eeee cośmie ta ksywka mowi tylko ja jeszcze nie wiem co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 A my dla Amerykanów wizy mamy? Mam nadzieję, że tak i to na b.ostrych warunkach. Nie chcemy w końcu, żeby jakiś jankes nam na głowę terrorystów sprowadził... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 tak całkiem OT Crazy Ivan eeee cośmie ta ksywka mowi tylko ja jeszcze nie wiem coPodpowiem - filmy i ksiązki Toma Clancy :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 I Red Alert 2 :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 I Red Alert 2 :>True, true :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Yamroz- Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 A my dla Amerykanów wizy mamy? Mam nadzieję, że tak i to na b.ostrych warunkach. Nie chcemy w końcu, żeby jakiś jankes nam na głowę terrorystów sprowadził... Hehe, oni i tak by nie przyjechali do polski dobrowolnie nawet jakbys im doplacil. 99% amerykanow uwaza polakow za idiotow i coz... przykre to jest ale nie ma sie im co dziwic. Przyjezdzali tam ludzie niewyksztalceni, gorole, kaszuby i inna biedota z takich wlasnie regionow kraju. Ludzie nie znajacy ni w zab angielskiego, nie majacy wyksztalcenia. Ludzie madrzy to w dalszym ciagu nikly procent calosci tam wyjezdzajacej. Smutne ale prawdziwe... Polacy maja za malo pokory :cry: Ale zrobilem OT:/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 A my dla Amerykanów wizy mamy? Mam nadzieję, że tak i to na b.ostrych warunkach. Nie chcemy w końcu, żeby jakiś jankes nam na głowę terrorystów sprowadził... Hehe, oni i tak by nie przyjechali do polski dobrowolnie nawet jakbys im doplacil. 99% amerykanow uwaza polakow za idiotow i coz... przykre to jest ale nie ma sie im co dziwic. Przyjezdzali tam ludzie niewyksztalceni, gorole, kaszuby i inna biedota z takich wlasnie regionow kraju. Ludzie nie znajacy ni w zab angielskiego, nie majacy wyksztalcenia. Ludzie madrzy to w dalszym ciagu nikly procent calosci tam wyjezdzajacej. Smutne ale prawdziwe... Polacy maja za malo pokory :cry: Ale zrobilem OT:/ Nie wiem z kad ty masz takie wiadomosci. Pewnie sie to wyjasci. Polski rzad interweniuje i pewnie dostana wizy do USA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KyCoL Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Stary, jak Polacy sa idioci to nie wiem jak nazwiesz Amerykanow. Tam ponad polowa spoleczenstwa nie wie gdzie lezy Irak o ktory tocza woje :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Yamroz- Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Ci polacy o ktorych mowilem nie wiedzieli pewnie ze stolica USA jest Waszyngton nie Nowy Jork tudziez Chicago:P. Skad mam te wiadomosci? Takie rzeczy sie wie, dane o emigrantach sa dostepne, a tylko kon z zaslepkami nie wie kto, kiedy i po co wyjezdzal. Czym zajmuja sie Polacy w stanach? Jesli nie maja swoich wlasnych malych sklepikow to albo sprzataja albo ukladaja cegly. Najlepszy przyklad Fortuna... Kto wie ten wie o co chodzi. Poziom oswiaty w polsce jest wysoki ale tylko 8% polakow ma wyzsze wyksztalcenie. Ok. 52% ma podstawowe lub podstawowe niepelne - tragedia czyz nie? Na szczescie juz teraz widac ze jest coraz wiecej ludzi na studiach (ktore sa przepelnione) i moze cos z nas wyjdzie za jakies 10-20 lat bo narazie to kaplica. Co 5 polak potrafi cos baknac po jakiemus innemu niz polski, a co 3 nie zna polskiego i mowi "poszlem", "coflem sie do tylu" itp. Polska wies to tragedia. Zobaczcie jak wyglada wies na zachodzie (szczegolnie austriacka) czysto, schludnie i porzadnie (nie chodzi o to ze bogato wykonczone - jest po prostu czysto). A w polsce? Gowno na srodku placu kolo"lobory" lezy i nikogo to nie obchodzi. Zarosniete, smierdzace wszystko i tepy rolnik z "ziamiom" pol hektara stoi w brudnych drelichach. Jestem dumny z tego ze jestem polakiem (dumny z dokonan niewielkiej czesci polakow - szczegolnie mlodych studentow i ludzi swiatlych) ale jasno trzeba stwierdzic ze przecietny polak JEST: brudasem, naduzywa alkoholu, jest kurewsko zawistny, zlosliwy. Mamy tez pozytywne cechy ale nie kryjmy tych zlych. Wykrycie choroby to polowa sukcesu. Latwiej leczyc po diagnozie niz przed... BTW Wizy to zwykle nieporozumienie, zostanie wyjasnione i wszystko bedzie cacy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Z tym wyższym wykształceniem to wcale nie jest tak źle, bo lepsze narody europejskie mają po 11-12%, a najwięcej to mają Japończycy - 21% - do których nie mozemy sie porownywac ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Cegly to moze ukladaja rodzice bo niestety ale jak sie jest emigrantem to trzeba zasuwac a nie do szkoly chodzic. Ja sam skonczylem studia w Kanadzie i znam wielu Polakow ktorzy studiuja i chca sie uczyc. Wiadomo ze te osoby naleza do mniejszosci a nie wiekszosci. A co do Polakow ktorzy sa tumanami to powiem ci tylko ze w USA wielu ludzi nie wie gdzie jest Kanada lub mysla ze jest za Meksykiem!!! Co do nauczania w Polsce to niestety Polski system jest do bani. W Ameryce systemy nauczania sa lepsze. Tutaj nikt sie nie przejmuje tym zeby pamietac aby zwracac sie do profesora per pan, per pani. Nikogo to nie obchodzi. Tutaj system jest tak zorganizowany aby nawet z najwiekszego matola wyciagnac cos dobrego. (nie jestem pewien co do USA, teraz pisze o Kanadzie). Kazdy znajdzie cos dla siebie jesli tylko chce. A co do porownania nas z Austria to mysle ze to mysle ze nie jest to dobre porownanie poniewaz 40 lat komunizmu w Polsce zrobilo swoje. Po ogladaj stare filmy. Polska przedwojenna miala bardzo rozwinieta wies. Czas zmieni mentalnosc polskich chlopow w pewnym momencie. Trzeba byc tylko cierpliwym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Tylko, że amerykański system edukacji produkuje maszynki do robienia pieniędzy, a nie młodych, wykształconych ludzi... Nasz system jest do d***, ale tylko system, a nie to co jest w rzeczywistym "programie". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Yamroz- Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Cegly to moze ukladaja rodzice bo niestety ale jak sie jest emigrantem to trzeba zasuwac a nie do szkoly chodzic. Ja sam skonczylem studia w Kanadzie i znam wielu Polakow ktorzy studiuja i chca sie uczyc. Wiadomo ze te osoby naleza do mniejszosci a nie wiekszosci. A co do Polakow ktorzy sa tumanami to powiem ci tylko ze w USA wielu ludzi nie wie gdzie jest Kanada lub mysla ze jest za Meksykiem!!! Co do nauczania w Polsce to niestety Polski system jest do bani. W Ameryce systemy nauczania sa lepsze. Tutaj nikt sie nie przejmuje tym zeby pamietac aby zwracac sie do profesora per pan, per pani. Nikogo to nie obchodzi. Tutaj system jest tak zorganizowany aby nawet z najwiekszego matola wyciagnac cos dobrego. (nie jestem pewien co do USA, teraz pisze o Kanadzie). Kazdy znajdzie cos dla siebie jesli tylko chce. A co do porownania nas z Austria to mysle ze to mysle ze nie jest to dobre porownanie poniewaz 40 lat komunizmu w Polsce zrobilo swoje. Po ogladaj stare filmy. Polska przedwojenna miala bardzo rozwinieta wies. Czas zmieni mentalnosc polskich chlopow w pewnym momencie. Trzeba byc tylko cierpliwym. 1. Przeczytaj chlopow kolego... Polska wies zawsze byla taka jak teraz. Bajki o tym jak przed wojna nasze spoleczenstwo kwitlo to BZDURA. Byli ludzie (pozostalosc po szlachcie) zwani ziemianami i oni dbali o to zeby bylo ladnie. A co do prawdziwej wsi to bylo tak jak teraz i tak jak u Reymonta. Co do filmow to obejrzyj sobie Pancernika Potiomkina - uwierzysz we wszystko co jest w tym filmie? Gratuluje naiwnosci... Wiedzy nie czerpie sie z filmow. 2. System edukacji w stanach jest systemem dla debila (no off, tez bylem w stanach i wiem co i jak troche) Czlowiek po "szkole podstawowej" ma wiedziec tylko jak sie nazwyali prezydenci USA, jakie sa stany w USA i alfabet... A reszte ma wiedziec gdzie moze przeczytac o tym. College to taka polska szkola srednia a w stanach traktuja to przwie jak studia. Dopiero prawdziwe uczelnie (princeton, Yale, Harvard) mozna uznac za odpowiedniki Uniwersytetow. A je konczy niewiele ludzi. Ok 40% amerykanow nie umie wskazac ameryki na mapie swiata... To mowi samo za siebie o poziomie edukacji w stanach. O starozytnym rzymie i grecji to oni sie dowiaduja z Herculesa i Xeny... System jest tak zorganizowany zeby kazdy debil mogl go przejsc, i pojsc do pracy w supermarkecie... Kolezanka (burzujka:P) wyjechala do stanow z rodzicami. Nie musze mowic jakie miala oceny u nas jakie u nich... W polsce jest duzo lepszy program. Z tym ze ta po<span style="color:red;">[ciach!]</span>a reforma obnizyla skutecznosc systemu. Mialo byc lepiej a jest duuuuzo gorzej. 8letnia podstawowka (moj tok) byla duzo efektywniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Maq=- Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 A ja myśle, że system nauki w USA jest bdb. Powód? Ano stopniowo, nic na siłe uczą się tak żeby każdy był na tym samym poziomie, a w Polsce jak "trafisz" na dobrego nauczyciela to coś zapamiętasz, ale zważając na obecne Polskoie warunki to taki przeciętny nauczyciel będzie chciał zasówać z materiałem nie zważając, czy ktoś pojmuje, czy nie. A na koniec roku jest tak, że uczeń ma luki i dostaje 2, bo jakby dostał 1 to nauczyciel musiałby się spowiadać dlaczego + ma nikłe szanse na premie :(:( Dlatego wolałbym być troszke nie douczonym niż mieć problemy z nauką i mieć stres, że nie opanowałem do końca materiału bo nauczyciel nie potrafi odpowiednio przekazać wiedzy. Mowa tu o przeciętnym dziecku, bo wiadomo, ze dzieciak który ma rodziców profesorków, albo innych inteligentów to da sobie rade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fraag Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 z tym to przesadzili, nigdy nie lubilem usa i teraz moja nienawisc sie tylko poglebi bo to jest celowe dzialanie na swoja korzysc lub na niekorzysc polskich sportowcow... :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltar Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Ok 40% amerykanow nie umie wskazac ameryki na mapie swiata... Nie popadaj w przesadyzm... :wink: Mają niski poziom, prawda :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Yamroz- Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Nie popadam w przesadyzm (sic! - wtf that means huh?). Tak jest, byl artykul w siakiejs gazecie (nie w NIE ani w TRYBUNIE:). Amerykanie naprawde poza swoim krajem swiata nie widza... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fraag Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 maja niski poziom ale w szkolach podstawowych i gimnazjach.. za to na studiach wiele nadrabiaja:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 :lol: ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Mapka niezła :wink: :lol: Mozna powiedzieć, że jankesi poznają geografię z news'ów TV - dowiadują się że instnieje takie czy inne państwo jak Ameryka toczy z nim wojnę :wink: :P :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 A ja myśle, że system nauki w USA jest bdb. Powód? Ano stopniowo, nic na siłe uczą się tak żeby każdy był na tym samym poziomie, a w Polsce jak "trafisz" na dobrego nauczyciela to coś zapamiętasz, ale zważając na obecne Polskoie warunki to taki przeciętny nauczyciel będzie chciał zasówać z materiałem nie zważając, czy ktoś pojmuje, czy nie. A na koniec roku jest tak, że uczeń ma luki i dostaje 2, bo jakby dostał 1 to nauczyciel musiałby się spowiadać dlaczego + ma nikłe szanse na premie :(:( Dlatego wolałbym być troszke nie douczonym niż mieć problemy z nauką i mieć stres, że nie opanowałem do końca materiału bo nauczyciel nie potrafi odpowiednio przekazać wiedzy. Mowa tu o przeciętnym dziecku, bo wiadomo, ze dzieciak który ma rodziców profesorków, albo innych inteligentów to da sobie rade. Zgadzam sie z ta wypowiedzia w 100%. Dlateog ja tez mysle ze Amerykanski system jest lepszy od Polskiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 System tak, ale zakres materiału wolę nasz :) Przynajmniej wiem coś więcej i nie jestem tępym tumanem (no chyba, że ktoś nawet nie zagląda do książek) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pl00b00 Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 :lol: ;) ta mapka w 100% podkresla intligencje amerykanow, oczywiscie niew syzstkuich al wiekszej wiekszosci :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...