Skocz do zawartości
Bobanoskos

Problemy z moim kompem - POmożcie koledzy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Zaczęło się od tego, że komp po jakimś czasie grania zwieszał się. Nie przejmowałem sie tym, ale było to coraz częstsze, potem zaczął wieszać sie w windzie (winamp, IE, kaza). Teraz po resecie nie chciał wejść do windy (hard disk critical error, cmos cheksum error). Nie mógł wykryć HDD, po ustawieniu setup defaults, wykrył dysk prawidłowo i wrócił do windy. Podczas pracy czasem słysze wyłączający sie jakby dysk, freeze na 1 minute i odgłos jakby znowu się włączył (jak przy starcie)

Co robić??

Mam duona 600, gf2mx400 32mb sdr, hdd 18 gb seagate, mobo ga-7zm i zasiłke 250 w (nie znam firmy). Napięcia oki, martwi mnie tylko 12 v - 12,9 v. Temperatura na procu 40 - 45 stopni max. Ratujcie! :cry: :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli radzisz wymienić zasiłke?? Jak myślisz dysk jeszcze żyje??

Tego nie wiem, różnie może być.

Na początek sprawdź dla pewności miernikiem czy 12V-12.9V (+12 ofkors :)). Potem jak możesz to pożycz zasiłkę i sprawdź co się będzie działo 8).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 12.9V dysk nie pada jak już to se starości,a może wcale nie pada tylko coś jest z kablem zasilacjącym,właczc kompa i poruszaj kablem i bedziesz wiedzial czy to to.

Przeciez dysk dostaje 12V a jak dostaje o 0.9V za dużo to dla elektroniki nie jest mała różnica :roll:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 12.9V dysk nie pada jak już to se starości,a może wcale nie pada tylko coś jest z kablem zasilacjącym,właczc kompa i poruszaj kablem i bedziesz wiedzial czy to to.

Przeciez dysk dostaje 12V a jak dostaje o 0.9V za dużo to dla elektroniki nie jest mała różnica :roll:.

Spokojnie o elektronieke sie niemartw to jest zaledwie 7% różńicy u mnie osobiście na dysku jest 12,74 do max 12.92V i nic mu niejest 7% to zbyt mała różnica a jak procesory chodzą na 1.6V a ludzie dają 2V lub 2,3 i procki chodzą a to juz jest 25% a w przypadku 2,3V 44% wiecej.

Dysk taki i na 14V by chodził bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie o elektronieke sie niemartw to jest zaledwie 7% różńicy u mnie osobiście na dysku jest 12,74 do max 12.92V i nic mu niejest 7% to zbyt mała różnica a jak procesory chodzą na 1.6V a ludzie dają 2V lub 2,3 i procki chodzą a to juz jest 25% a w przypadku 2,3V 44% wiecej.

Dysk taki i na 14V by chodził bez problemu.

Niby nie, ale na dłuższą metę to może się odbić na żywotności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie dysk na takim napięciu chodzi już rok a u kumpla coś koło 4lat 12,9V jest napięciem które ani troche nie skróci jego żywotności w porównaniu z HDD pracującym na np 12,2V, zbyt mała różnica!!!.

Prędzej HDD pada ze starości albo jak mówie coś jest nie tak z kablem lub z wtyka.Sprawdz to dokładnie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...