PC_old timer Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Konfig jak poniżej: I7 13700KF / Asus Prime Z690-P-D4 / DDR4 Patriot Steel 16-3600 X2 / Asus ProArt RTX 4080 Super / Dark Base Pro 701 - LG 50` C2 - czy warto wymienić RAM na coś lepszego ? Sprzęt użytkowany wyłącznie do gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca Zanim poszukasz czegoś na wymianę spróbuj zrobić OC ramu. Jeśli miałeś farta z IMC w procku to ludzie robili nawet 3800 cl16. Osobiście nie zmieniałbym ramu. Masz mocny proc i kozacką kartę wiec musze spytać masz jakieś microprzycięcia w grach? spadki fps (1% i 0.1% low)? Jeśli nie to nie ruszaj 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 31 Marca Zgłoś Opublikowano 31 Marca 20 minut temu, PC_old timer napisał(a): Konfig jak poniżej: I7 13700KF / Asus Prime Z690-P-D4 / DDR4 Patriot Steel 16-3600 X2 / Asus ProArt RTX 4080 Super / Dark Base Pro 701 - LG 50` C2 - czy warto wymienić RAM na coś lepszego ? Sprzęt użytkowany wyłącznie do gier. Nie,mocy na cpu dosyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_old timer Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia Bardzo dziękuję za porady. Sprawdziłem dokładniej. Mój RAM to wersja patriot 3600 cl 18, ale Cpuid pokazuje 3200 cl 16 a w BIOS wszystko ustawione na auto przy XMP I. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Funky_Panda Opublikowano 1 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia (edytowane) Jeśli Ci się chce to wyłącz XMP i ustaw ręcznie 3600 i cl 18, jeśli zadziała (powinno) spróbuj zejść do 3600 cl 16 (może ale nie musi). Jeśli się nie da to 3600 cl 18 będzie lepsze od 3200 cl16 bo jak podzielimy 3600/18 i 3200/16 to wyjdzie nam że pamięci maja takie same opóźnienia a przy 3600 cl 18 będziesz mieć trochę lepsze transfery. I warto zawsze spróbować ustawić command rate na 1. Zobacz u mnie jak drobne poprawki ustawień wpłynęły na wydajność(a mam pod górkę bo bo mam 8 kości RAM). Puściłem pamięci na XMP niestety z timingami nie poszaleje ale zmieniłem CR na 1 (XMP ustawia na 2) i zmniejszyłem tRFC na 528 (fabrycznie ustawia ponad 600 :/). Przyrost nie jest ogromny ale stabilnie jest i pare % (jakieś 3%) szybciej. Nie podnosiłem napięcia na pamięciach leci 1.35v jak to zwykle przy XMP (jak wyłączysz XMP to też ustaw 1.35v). [edit] warto jednak spróbować korzystając z majówki udało mi się zyskać około 10% vs seria Teraz mam mniej więcej wydajność DDR5 7200 w dualu 😁 Edytowane 1 Maja przez Funky_Panda literówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...