Skocz do zawartości
exec2142

Kupić nowy zasilacz czy obecny wystarczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, normalnie nie zakładałbym tematu, ale mam dość spory dylemat, ponieważ robię drobny update platformy i nie wiem czy obecny zasilacz sobie poradzi.

Obecna konfiguracja:

Platforma Z490

I7 10700K (niekręcony)

2x 16GB DDR4 3600 CL14

RTX 3080 MSI GAMING Z (po lekkim UV)

2x dyski M.2 nvme pcie, 2x HDD 3,5

Łącznie 7 wentylatorów (5 od obudowy, 2 od chłodzenia NOCTUA NH-D15)

Zasilacz Seasonic Prime PX-650W

Zakupiłem i7 12700K z płytą na Z790 DDR4, ale prawdę mówiąc zastanawiam się czy ten seasonic sobie poradzi, większość proponuje jednak zasilacze 750w+, sama nvidia zaleca do RTXa 3080 zasilacz 750w, a ja bezproblemowo lecę na 650w, ale widzę, że ta I7 ma TDP nawet do 190W. Wydaje mi się, że zasilacz da radę, ale może być mocno żyłowany pod obciążeniem (gry).

Gdybym miał zmieniać to chodzi mi po głowie MSI A850G w standardzie ATX 3.0 (na przyszłość), albo Seasonic VERTEX GX-850w też w standardzie ATX 3.0 (aktualnie na promce).

Z góry dziękuję za odpowiedź/i

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz zasilacz w platynie, dobra marka, mocy wystarczy z zapasem.

Druga sprawa, to ustawienie limitów mocy dla procesora w biosie.

Nie trzeba go tak żyłować, wystarczy zrobić UV i będzie o wiele mniejszy pobór prądu i będzie chłodniej.

Biosy płyt z automatu zawyżają Vcore, stąd temperatury z kosmosu.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o minimalny zasilacz, to ja liczę max moc z CPU ze specyfikacji (PL2 w przypadku intel - zakładam, że limity włączone), max moc GPU ze specyfikacji, dodaję ~60W (RAM, płyta, straty na VRM od CPU, SSD) i to powinno obciążać zasilacz nie wyżej niż w 80% (taki margines wielu zaleca ... nawet przy oświetleniu LED i zasilaczach do tego).

Czyli mamy 190W + 320W + 60W = 570W. 650W x 0,8 = 520W - czyli zasilaczy 650W, a nawet 700W nie zalecam.

Dodatkowo RTX 3xxx potrafiły mieć wielkie transjenty (chwilowe pobory trwające chyba poniżej 1ms) znacznie przekraczające TDP (np. x2), co doprowadzało do wyłączenia niektórych zasilaczy. Także tutaj można policzyć 190W + 640W + 60W = 890W (nie ma sensu tu liczyć już tego 80%). Podobno w RTX 4xxx znacznie ograniczono te transjenty.

Jednak jeśli obecnie ten sprzęt Ci działa stabilnie, to znaczy, że zasilacz jest przystosowany do tych znacznych chwilowych "pików" poboru.

Nie mniej jednak zalecałbym mocniejszy zasilacz niż 700W (minimum powiedzmy te 750W - chodzi o te pierwsze obliczenia obciążenia ciągłego bez uwzględniania transjentów, z którymi najnowsze zasilacze radzą sobie lepiej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Panowie za odpowiedzi. Procesora i płyty jeszcze nie wymieniłem, bo siedzę i zastanawiam się nad tym zasilaczem, sprzęt pewnie ruszy, ale patrząc na różne testy w necie natknąłem się właśnie na tzw. "peak/spikes", gdzie taki RTX 3080 potrafił wciągać ponad 400W. Sam i7 12700K względem i7 10700K pobiera średnio 10-15W, ale ze sciągniętymi power limitami już znacznie więcej. Zazwyczaj właśnie liczyłem podobnie, tj. procek 125W, karta 320W, reszta 50W i to się sprawdzało.

obraz.thumb.png.fffc4ff7120b585fd2dca75082c09f1c.png

Pomyślałem, że zrobię upgrade jakimś super niedużym kosztem (nie chciałem i7 13-gen, bo tu pewnie już musiałoby być AiO jako chłodzenie i bankowo mocniejszy zasilacz), ale tak patrząc na testy i że większość ludzi, podobnie jak @Kyle, polecają mimo wszystko mocniejsze zasilacze, to żeby nie zawracać już nikomu głowy i wielce dywagować zasilacz jednak zmienię.

Co byście wybrali z tych dwóch zaproponowanych wyżej. Seasonic Vertex GX-850W czy MSI A850G. Do jednej i drugiej marki mam zaufanie, i oba wypadają bardzo dobrze, więc pewnie co nie wybiore to będzie dobrze.

@leven wierzę, że sprzęt ruszy po wymianie i będzie chodził, ale martwiłbym się o te chwilowe skoki. W sensie jak teraz działa OK, to dlaczego po wymianie miałoby być inaczej, ale tu chyba jednak zasilacz mógłby chodzić już mocno na granicy, a tego (pomimo że to Seasonic) to jednak bym nie chciał.

I ostatnie pytanie czy te power limity są ustawione z automatu na płytach czy ręcznie trzeba będzie się w to bawić? Bo w zasadzie oprócz większego poboru W to różnicy w wydajności procesora nie widać.

Edytowane przez exec2142

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios trzeba samemu sobie ustawić, bo z fabryki wyjeżdża bez limitów.

Vcore potrafi się ustawiać na 1.35V co grzeje procesor i obciąża pod korek.

Nie ma sensu puszczać procesor bez kagańca, skoro (domyślam się z Twojej wypowiedzi) nie będzie OC procesora ani karty.

Poza tym CPU i GPU poddać prawilnemu UV i platforma będzie pobierać 500W w pełnym stresie, a takie obciążenie występuje jedynie w syntetykach (np. OCCT POWER) gdzie nawet taki stary 8700 potrafi wciągnąć prawie 150W, a 3060ti odbija się od PL 200W + reszta 50W.

Musiałbym mieć zasilacz 650W w złocie, a mam 500W w brązie i nawet wentylator się nie rozkręca powyżej ciszy.

A z Twoich propozycji zasilaczy każdy będzie OK, jedynie cena zabija za Seasonica.

EDIT: Szkoda, że 14600K nie wszedł u Ciebie jako upgrade.

Jest mega wydajny i do ogarnięcia z poborem.

Na fabrycznych ustawieniach łyka jak pelikan, ale UV robi robotę.

https://www.purepc.pl/test-procesora-intel-core-i5-14600k-niewiele-wydajniejszy-od-intel-core-i5-13600k-jak-dziala-z-pamiecia-ram-ddr5-8000-mhz?page=0,52

Edytowane przez leven
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi. W takim razie zmontuję to najpierw na obecnym zasilaczu, UV karty już mam, zobaczę jak to będzie z tym procesorem i jego ewentualnym UV i limitami i jak to się zachowa. Mam nadzieje, że nic nie pieprznie. W najgorszym wypadku komp się najwyżej wyłączy/zrestartuje?

@leven co do i5 14gen, to rzeczywiście, i5 jest szybsza od i7 12gen, ale w x-komie była promka -250 zł na proca (dotyczyło to 12 generacji), więc finalnie wyszło mnie

839 zł za płytę i 899 zł za i7. I5 to koszt 1450 zł, więc wybór był oczywisty :D. Najwyżej "zaoszczędzony" hajs pójdzie w zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 7.04.2024 o 14:00, exec2142 napisał:

I ostatnie pytanie czy te power limity są ustawione z automatu na płytach czy ręcznie trzeba będzie się w to bawić?

Ruletka. Na ASRock LGA1700 ustawiło PowerLimity domyślnie jak należy. Natomiast na Gigabyte LGA 1700 domyślnie były ściągnięte (4095W).

W dniu 7.04.2024 o 14:47, leven napisał:

Musiałbym mieć zasilacz 650W w złocie, a mam 500W w brązie i nawet wentylator się nie rozkręca powyżej ciszy

Takie tylko info z mojej strony - to czy zasilacz ma wyższą sprawność (certyfikat GOLD) czy niższą (BRONZE) ma wpływ na stosunek oddanej mocy do kompa, do mocy pobranej ze ściany, jednakże zasilacz GOLD 500W, jak i BRONZE 500W, muszą być w stanie oddać do bebechów taką samą moc maksymalnie (500W) - różnica będzie tylko w poborze ze ściany (np. GOLD pobierze (strzelam) 540W, a bronze (też przykładowo strzał) 580W.

Godzinę temu, exec2142 napisał:

W najgorszym wypadku komp się najwyżej wyłączy/zrestartuje?

Tak, dobry zasilacz przy przeciążeniu, powinien po prostu zrobić "OFF".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi