ZeroSuper Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia Hejka. Mam pewien nurtujący mnie problem z jednym kompem. Ryzen 5700X MSI B450 Gaming Plus M2 Crucial 500GB Wcześniej pomykał na G.Skillach Ripjaws 4x8GB 3600Mhz, wsyzstko było ok. Wymieniłem ramy na 2x16GB G.Skill Trident Z 3200Mhz i wszystko było cacy. Dokupiłem drugi komplet 2x16GB Tridentów PC3200 no i jest lipa. Jak ma dwa moduły, jest ok. Sprawdziłem we wszystkich slotach wszystkie moduły. Jak włożę wszystkie cztery zaczynają się cyrki. Najczęściej wyskakuje że nie odnalazł sektora rozruchowego i przechodzi do naprawy systemu. Wystarczy wejść i wyjść z biosu i nagle znajduje wszystko i winda się podnosi. W samym Win też czasami są problemy, np odtwarzanie video strumieniowego (YT, Netflix itp.) - freez i kill aplikacji. Memtesta przechodzi bez błędów. Ramy ustawione z XMP, bez XMP z ustawieniami z łapy to samo. Nie mam pomysła na to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia (edytowane) 1 godzinę temu, ZeroSuper napisał: Ramy ustawione z XMP, bez XMP z ustawieniami z łapy to samo. ... to znaczy co ta łapa tam naklikała? Generalnie przy Ryzen 5700X, przy 4 kostkach dual rank, szybkość RAM ponad 2666 MT/s to już jest OC: https://en.wikichip.org/wiki/amd/cores/vermeer ... nikt nie da Ci gwarancji, że po OC do 3200 MT/s to będzie działać stabilnie. 1 godzinę temu, ZeroSuper napisał: Memtesta przechodzi bez błędów. ... ale nie tego wbudowanego w Windows? (on mało co wykrywa) Najlepiej odpalić z płyty DVD jakiegoś nowego MemTest x86 tak by przeszedł minimum jeden przebieg przy 0 błędów. Edytowane 8 Kwietnia przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia (edytowane) Memtest x86 z USB bootowany. W takim razie wyłącze XMP i sprawdzę jak reaguje na 2666MHz. Chociaż wcześniej miał 4x8GB 3600 i było stabilnie. Edytowane 8 Kwietnia przez ZeroSuper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2 godziny temu, ZeroSuper napisał: wcześniej miał 4x8GB 3600 i było stabilnie. Single Rank, czy Dual Rank? ... a obecne są Single Rank czy Dual Rank? 2 godziny temu, ZeroSuper napisał: Memtest x86 z USB bootowany. Ile godzin czekałeś aż przeszedł jeden przebieg? 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia Pewności nie mam czy Dual czy Single. Moduły obsadzałem w slotach pod Dual. Nie wiem ile godzin, zostawiłem na noc i zrobił dwa i pół testu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 8 godzin temu, ZeroSuper napisał: Pewności nie mam czy Dual czy Single. Moduły obsadzałem w slotach pod Dual. Witam proponuje się trochę dokształcić poczytać , tutaj nie chodzi o obsadzenie pamięci w odpowiednich slotach tylko o ich budowę. pierwsze z brzegu https://www.oempcworld.com/support/singlevsdualram.html https://www.youtube.com/watch?v=VXltcvnIjCE i o ile w wydajności np. w grach różnica będzie nie duża, ale za to jak taka pamięć będzie współpracować z zintegrowanym kontrolerem pamięci Ram który znajduje się procesorze oraz z płyta główna już ma znaczenie. co by się nie okazało ze jeden zestaw który posiadasz to Single Rank a drugi Dual Rank xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeroSuper Opublikowano 9 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia F4-3200C16D-32GTZR DDR4-3200 CL16-18-18-35 1,35V 16Gx2 Intel XMP 2.0 ,Obstawiam że to 16Gx2 oznacza Dual. Oba zestawy pamięci takie same oczywiście. Na jakimś forum w internetach piszą, że może być tak że płyta źle odczytuje XMP i ustawia błędnie jakieś drugorzędne timingi, na weekend będe miał trochę czasu aby potestować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 11 Kwietnia Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia uwzględnij tylko jeden parametr , jak jest obciążony kontroler pamięci , ile musi "zaadresować" gdy zestaw składa się z 2x8GB, 4x8GB nawet 2x16GB , a gdy ilość jest 4x16GB, oczywiście ze są kalkulatory nastaw timingów , ale fizyki nikt nie oszuka xD myślę ze 2933MHz przy napięciu 1.35v jest realnie w zasięgu aby to pracowało stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...