Skocz do zawartości
sheliak

Karty RAID z chin - warte?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

chce zbudować magazyn danych oparty o kontroler RAID. Bedę potrzebował utworzyć ze trzy voluminy ze starych dysków (a jest ich sporo) i zastanawiałem się nad kontrolerami z chin do których można podłączyć 24 dyski hdd. Proszę o radę (może ktoś używa?) i może coś doradzić.

1. RES2SV240 ekspander pamięci RAID E91267-203 SAS SATA 6Gb 24 porty  to koszt ok 150zł - czy w ogóle jest warte zachodu? Czy to w ogóle jest kontroler RAID?

2. Oryginalna karta 12Gb SAS-3 36-portowa AEC-83605 ekspandera 727252-001 727253 727250-B21 SAS karta rozszerzeń dla HBA lub RAID a co sądzicie o tej karcie? troche droższa ale i więcej dysków można podłączyć.

3. LSI Logic karta kontrolera to tryb 9305-24i 24-portowy SAS 12 Gb/s pci-e 3.0 + 6pcs SFF-8643 kabel Sata  o tej najpoważniej się zastanawiałem, ale nie wiem ile jest warta. w chinach kosztuje 1200 a w Polsce dwa razy więcej. To jest jakaś ich podróba? Ktoś używa tej karty?

Bardzo proszę o podpowiedzi.

Zależy mi na kartach z niskim profilem bo chce je włożyć do komputera który będzie robił tylko i wyłącznie za magazyn danych nic więcej. Tylko TrueNAS.

Może macie jeszcze jakieś inne propozycje podobnych kart?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile dysków?  DELL PERC H710? Najtańszy, Dellowski kontroler SAS, bez problemu da się odpalić na sofcie w IT mode i działa z TrueNAS. Do TrueNAS nie potrzebujesz kontrolera RAID tylko coś, co obsłuży dyski, ZFS ogarnie RAID sam z siebie (taka jest logika tego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Bonusso3 napisał(a):

Ile dysków?  DELL PERC H710? Najtańszy, Dellowski kontroler SAS, bez problemu da się odpalić na sofcie w IT mode i działa z TrueNAS. Do TrueNAS nie potrzebujesz kontrolera RAID tylko coś, co obsłuży dyski, ZFS ogarnie RAID sam z siebie (taka jest logika tego)

A mógłbyś polecić coś co obsłuży więcej dysków i też będzie wersją budżetową? Byle nie było oparte na chipsetach typu ASM1166 czy JMB585 i nadawało się do budowania macierzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, nie testowałem kompatybilności z TrueNAS, pogooglaj sobie. H710 jest tani i dobry, tam masz 2x miniSAS czyli 8 dysków SATA możesz podłączyć. Nie bawiłem się chińskimi zamiennikami bo nie mam takiej potrzeby. Inną kwestią jest, że nie wiem co masz za dyski, na czym to stawiasz itd więc tak sobie można zgadywać. Zgaduję że chcesz po prostu te dyski podłączyć więc kup coś lepszego ze złączami SATA i powinno zostać wykryte przez TrueNAS.  Inną kwestią jest wydajność i bezawaryjność, ale widzę że nie bardzo Cię to interesuje więc luz.

Edytowane przez Bonusso3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chce podłączyć w jednym voluminie 10 dysków HDD w RAID5 (kupiłem takie dyski do zabawy po 500GB po 15zł na allegro aby się pouczyć budować macierze, dyski po naprawie - wyczyszczeniu SMARTa - wiem że są felerne ale to do nauki, nic wiecej), w drugim voluminie ma być 8 dysków HDD (też staroci - znajomy jak naprawiał komputery czy laptopy to mu takie starocia zostały 80GB, 120GB i nawet 250GB - tez do zabawy - RAID5) w obu przypadkach chce zobaczyć jakie komunikaty o błędach serwuje, jak naprawić volumin, ile mam czasu na reakcje zanim volumin nie padnie, ile czasu zajmuje odbudowanie danych na takim dysku itp... Trzeci volumin jaki bede chciał zbudować to z 4xHDD po 3TB (mam swoje stare dyski z badsektorami i wiem że długo nie pociągną, ale ile się pobawię to moje.

To nie do końca tak, że nie zależy mi na wydajności i bezawaryjności... Fakt komputer nie będzie pracował 24/7 a tylko w momencie jak będę coś na nim robił, ale chciałbym sprawdzić jakie prędkości kopiowania mogę uzyskać zarówno między voluminami, jak i po sieci (tu planuję zainwestować w przyszłości w dwie karty 10G w RJ45 tak by spiąć dwa komputery i sprawdzić jak to lata po sieci zarówno zapis jak i odczyt), do tego jak faktycznie wygląda odzyskiwanie danych po utracie jednego dysku.

A w przyszłości jak już się nauczę to obsługiwać to kto wie, może zbuduje się coś większego... W zeszłym roku z wakacji przywieźliśmy ok 2TB zdjęć i filmów... w ciągu paru lat trochę się tego uzbiera a to są cenne rzeczy i o ile dyski potrafią być awaryjne to nie chciałbym aby kiepsko dobrany kontroler spowodował, że mi to wszystko zniknie (tak jak ostatnio po aktualizacji na chwile zniknęła mi jedna partycja pod windowsem i nie mam pojęcia dlaczego. dodam że następnego dnia jak włączyłem komputer to się pojawiła znowu)

Reasumując, chce po testować tą bezawaryjność, aby wiedzieć czego się spodziewać, natomiast wydajność już w mniejszym stopniu bo tak jak pisałem, będzie to pracować tylko w razie potrzeby a nie 24/7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale właśnie to, że chcesz używać ZFS w TrueNAS to nie potrzebujesz karty z hardware'owym RAID. ZFS używa RAID-Z, czyli swój software'owy RAID. Więc jedyne co musisz to podłączyć dyski do płyty głównej w taki sposób żeby zostały wykryte poprawnie. Dlatego tak jak pisałem wcześniej, potrzebujesz kontroler o jako takiej wydajności w trybie IT (IT mode) czyli taki, który wyłączy sprzętowy RAID. 

Nie wiem co tam masz za sprzęt do tej zabawy, ale nawet starsze płyty mają między 6 a 8 złącz SATA, więc jeden kontroler z 2x mini SAS załatwia sprawę w tym momencie. Te chińskie sprzęty są kapryśne. Jeszcze jest kwestia samej wersji TrueNAS - Scale ma dużo zbędnych rzeczy ale jest na Debianie, Core jest na OpenBSD, w obu przypadkach nie zawsze dobrze to działa na no-name kartach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi