Skocz do zawartości
Slayer

czas zmienić Radeona 8500 na coś do 600 zł ;-)

Rekomendowane odpowiedzi

No i się porobiło- kumpel chce ode mnie klupić kartę :) W sumie nie będe mu odmawiał, bo oferuje całkiem niezłą cenę :) Mam kilka możliwych wyborów, które radzę wziąś ćpod uwagę takze innych chcących coś kupić.

Przede wszystkim będą to:

Radeon 9500 128 MB od Saphire ( czarny laminat)

9600 128 MB - wiadomo, jakiś No-Name

9600 PRO ( jeżeli uda mi się taki znaleźć w tej cenie ;))

i ew. Geforce FX 5600, którego dużą sympatią nie darzę, ze względu kiepską wydajnośćw Direct 9.0. Raczej wpisałem go tutaj, żeby stworzyć dodatkowe spekulacje :P

Właśnie- biorę pod uwagę tylko karty z supportem Hardwarowym dla Direct 9.0- a tych niestety w tej cenie wiele nie znajdę :(

chciałbym, żeby obmówić wszystkie za i przeciw co do wymienionych kart i ew. skorygować swojąwiedzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej mnie interesuje na teraz Radeon 9600 i 9500. Pierwszy ze względu na to, że jest całkiem skory do kręcenia i jest na starcie szybszy od 9500 ( choć nurtują mnie 2 Vertex Shadery zamiast 4 w R9500 :?), drugi zaś za ew. możliwość zrobienie sobie wersjii PRO ( odblokowanie dodatkowych potoków- 100% prawdopodobieństwa na odblokowanie, tylko niewiadomo, jak z działaniem z kolejii :?). No i się też nieźle kręci, ma też szybsze pamięci ( acz gorszy kontroler niż w 9600 :?). Ktoś miał do czynienia z tym czarnym Saphire?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę czekał, jak koleś ma klijenta na swojego R 9000 i szykuje już gotówkę na moją kartę. Jasne, że zaraz będą następcy powyższych, ale serio- albo teraz albo już znacznie później wymienię kartę.

"dołożenie trochę grosza"- nie będę już świrował na kartę za 900 zł! 8O Nie mam tyle funduszy- mam tylko 300 zł+ przyszłe 330 zł za swojego 8500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynam coraz bardziej myśleć o R 9600. Karta postawiona na 425/225 ( czy moz więcej) pokazuje zapas mocy i to bez ryzyka :) Tylko niech ktoś mi powie propo Omeg- te sterowniki jak rozumiem bazując na oficjalnych, posiadają dodatkowy soft do odblokowywania kart itp. z poziomu sterowników, tak? I tak siedzieje właśnie z Radeon 9600 który posiada blokadę na podkręcanie, czyż nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dowiedziałem się ciekawej rzeczy. R 9600 ma jednak 4 jednostki Vertex Shader- tak samo jak R 9500 :) Aczkolwiek jest przyblokowany przez pamięci (napięcie)- krecą się max do 250 i to z wielkim bólem ( artefakty)- mozna przyjąć, że ok. 230 to realny kres wiekszości egzemplarzy :? Ratuje je kontrole pamieci z R 9800 ( oczywiście okrojony do połowy) - mniej wiecej 10-15% więcej uzyskano wydajności z każdego Mhz-a dla pamięci. Za to rdzeń rokuje spore nadzieje- 440 nie robi na nim większego wrażenia- dopiero przy ok. 470 zaczynają się schody, ale to normalne dla tej technologii. Oczywiście mowa o chłodzeniu wiatrakiem.

Co do 9500- poczytałem recenzje- szczególnie na in4.pl ładnie to zrobili. Wedłóg nich rdzeń kręci się do 380 Mhz, zaś pamięci już do 320. Jeżeli nawet wyjdzie to mniej w przypadku innych egzemplarzy, to i tak b. dużo jak na 0,15 um. Nadal ciekaw jestem, jakie jest prawdopodobieństwo dorwania egzemplarza ze sprawnymi potokami. Zaczynam w to wątpić niestety :(

Jeżeli chodzi o R 9600 PRO- w tej cenie jest nieosiągalny, chyba, że ktoś pisze o wersjii Lite-400/400 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update:

Vegita przemawia, ja słucham ;) Pozdro dla niego :P

Wydajność geometryczna RV350 jest o połowę niższa gdyż wycięto 2x Vertex Shader. Wydajność wypełniania jest o połowę niższa gdyż wycięto cztery potoki pikseli. Wycięto także Bufor-F, wywalono podjednostki siatkowania itp itd.

Ta wypowiedź wygląda to całkiem sensowanie, bo z różnych stron słyszałem o kastracjii układu RV 350 o pewne lelementy( pisałem o tym pare razy). Zmylił mnie tomshardware ( już nie pierwszy raz :?)

W takim razie podejmuję decyzję- jeżeli już, to biorę R 9500. Chszanię to- moze będzie ogólnie mniej wydajna, ale wolę jednak mieć układ składający się ze 107 a nie 75 milionów :P Popracuje się nad kartą i się zobaczy. Wielkiej różnicy w wydajności nie powinno być nawet, jak karta się nie zmoduje na wersję PRO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Utwierdziłem się w przekonaiu, że R 9500 w niczym nie będzie gorszym wyborem, niż 9600. Poczytajcie recenzje na in4.pl i porównajcie je z wynikami uzyskanymi przez 9600 na tymże serwisie. Mimo, że nawet wyzej taktowany, nie daje rady 9500- efekt kastracjii jest jednak widoczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...