Slayer Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 No i się porobiło- kumpel chce ode mnie klupić kartę :) W sumie nie będe mu odmawiał, bo oferuje całkiem niezłą cenę :) Mam kilka możliwych wyborów, które radzę wziąś ćpod uwagę takze innych chcących coś kupić. Przede wszystkim będą to: Radeon 9500 128 MB od Saphire ( czarny laminat) 9600 128 MB - wiadomo, jakiś No-Name 9600 PRO ( jeżeli uda mi się taki znaleźć w tej cenie ;)) i ew. Geforce FX 5600, którego dużą sympatią nie darzę, ze względu kiepską wydajnośćw Direct 9.0. Raczej wpisałem go tutaj, żeby stworzyć dodatkowe spekulacje :P Właśnie- biorę pod uwagę tylko karty z supportem Hardwarowym dla Direct 9.0- a tych niestety w tej cenie wiele nie znajdę :( chciałbym, żeby obmówić wszystkie za i przeciw co do wymienionych kart i ew. skorygować swojąwiedzę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 IMHO nie opłaca się tak bardzo. Ja bym poczekał, dołożył trochę grosza i kupił modowalnego 9500 - będzie na sporo dłużej, za niewiele większą kasę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Najbardziej mnie interesuje na teraz Radeon 9600 i 9500. Pierwszy ze względu na to, że jest całkiem skory do kręcenia i jest na starcie szybszy od 9500 ( choć nurtują mnie 2 Vertex Shadery zamiast 4 w R9500 :?), drugi zaś za ew. możliwość zrobienie sobie wersjii PRO ( odblokowanie dodatkowych potoków- 100% prawdopodobieństwa na odblokowanie, tylko niewiadomo, jak z działaniem z kolejii :?). No i się też nieźle kręci, ma też szybsze pamięci ( acz gorszy kontroler niż w 9600 :?). Ktoś miał do czynienia z tym czarnym Saphire? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Nie będę czekał, jak koleś ma klijenta na swojego R 9000 i szykuje już gotówkę na moją kartę. Jasne, że zaraz będą następcy powyższych, ale serio- albo teraz albo już znacznie później wymienię kartę. "dołożenie trochę grosza"- nie będę już świrował na kartę za 900 zł! 8O Nie mam tyle funduszy- mam tylko 300 zł+ przyszłe 330 zł za swojego 8500. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zaczynam coraz bardziej myśleć o R 9600. Karta postawiona na 425/225 ( czy moz więcej) pokazuje zapas mocy i to bez ryzyka :) Tylko niech ktoś mi powie propo Omeg- te sterowniki jak rozumiem bazując na oficjalnych, posiadają dodatkowy soft do odblokowywania kart itp. z poziomu sterowników, tak? I tak siedzieje właśnie z Radeon 9600 który posiada blokadę na podkręcanie, czyż nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotlet Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 nooo ja bym odradzał jeszcze tego r9600 poprostu jest jeszcze za świeży nieznamy wszystkich jego wad i zalet lepiej zakupic teraz 9500 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Dowiedziałem się ciekawej rzeczy. R 9600 ma jednak 4 jednostki Vertex Shader- tak samo jak R 9500 :) Aczkolwiek jest przyblokowany przez pamięci (napięcie)- krecą się max do 250 i to z wielkim bólem ( artefakty)- mozna przyjąć, że ok. 230 to realny kres wiekszości egzemplarzy :? Ratuje je kontrole pamieci z R 9800 ( oczywiście okrojony do połowy) - mniej wiecej 10-15% więcej uzyskano wydajności z każdego Mhz-a dla pamięci. Za to rdzeń rokuje spore nadzieje- 440 nie robi na nim większego wrażenia- dopiero przy ok. 470 zaczynają się schody, ale to normalne dla tej technologii. Oczywiście mowa o chłodzeniu wiatrakiem. Co do 9500- poczytałem recenzje- szczególnie na in4.pl ładnie to zrobili. Wedłóg nich rdzeń kręci się do 380 Mhz, zaś pamięci już do 320. Jeżeli nawet wyjdzie to mniej w przypadku innych egzemplarzy, to i tak b. dużo jak na 0,15 um. Nadal ciekaw jestem, jakie jest prawdopodobieństwo dorwania egzemplarza ze sprawnymi potokami. Zaczynam w to wątpić niestety :( Jeżeli chodzi o R 9600 PRO- w tej cenie jest nieosiągalny, chyba, że ktoś pisze o wersjii Lite-400/400 ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Update: Vegita przemawia, ja słucham ;) Pozdro dla niego :P Wydajność geometryczna RV350 jest o połowę niższa gdyż wycięto 2x Vertex Shader. Wydajność wypełniania jest o połowę niższa gdyż wycięto cztery potoki pikseli. Wycięto także Bufor-F, wywalono podjednostki siatkowania itp itd. Ta wypowiedź wygląda to całkiem sensowanie, bo z różnych stron słyszałem o kastracjii układu RV 350 o pewne lelementy( pisałem o tym pare razy). Zmylił mnie tomshardware ( już nie pierwszy raz :?) W takim razie podejmuję decyzję- jeżeli już, to biorę R 9500. Chszanię to- moze będzie ogólnie mniej wydajna, ale wolę jednak mieć układ składający się ze 107 a nie 75 milionów :P Popracuje się nad kartą i się zobaczy. Wielkiej różnicy w wydajności nie powinno być nawet, jak karta się nie zmoduje na wersję PRO. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2003 Utwierdziłem się w przekonaiu, że R 9500 w niczym nie będzie gorszym wyborem, niż 9600. Poczytajcie recenzje na in4.pl i porównajcie je z wynikami uzyskanymi przez 9600 na tymże serwisie. Mimo, że nawet wyzej taktowany, nie daje rady 9500- efekt kastracjii jest jednak widoczny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChomiK Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Hyhyhy - moogłbym coś powiedzieć ?? GRATULUJE MONOLOGU !! Hyhyhy - forum - na podstawie własnych przemyśleń OnLine doszedłeś do ostatecznego wniosku...;) pozdro... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuLa Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 najwazniejsze ze wniosek prawidlowy 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisiel02 Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 no mi tez bardzo sie podobał ten monolog, kolega doszedł jak mysle do dobrego wniosku, ale gdzie on teraz znajdzie modowalnego 9500???????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hajmon3 Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 no mi tez bardzo sie podobał ten monolog, kolega doszedł jak mysle do dobrego wniosku, ale gdzie on teraz znajdzie modowalnego 9500???????? no nieeeeee ciekawe z kad (naepwno nie allegro albo sklep internetowy) :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Są jeszcze na Barwkopie te modowalne Szafiry po 835zeta??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2003 Za góra 2 dni napiszę, co kupiłem :> ( jak mnie gość nie wyroluje :evil: ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...