Skocz do zawartości
Dopalacz

Probelm z monitorem Samsung SyncMaster 757mb

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec problem polega na tym ze za kazdym razem jak wlaczam go to obraz rozciaga sie w pionie w taki sposob ze nie widze paska zadan

w rozdzialce 1280x1024x85hz czyli w rozdzielczosci zalecanej przez producenta .... monitor oddalem na gwarancje po 3 tygodniach znowu podlaczam ten sam monitor i to samo a napisali mi taki maly informacje ze monitor musi sie wygrzewac 45 minut zeby uzyskac optymalne ustawienia i co wy na to ???????

pisalem nawet do samsunga i dostalem takiego maial :

Dzień Dobry

Firma Samsung Electronics Poslka odmownie rozpatrzyła Pana roszczenei o wymianę monitora lub zwrot gotówki. Wszelkie urządzenia wyposażone w kineskop wymagają wygżania przed rozpoczęciem kalibracji ( kineskop musi nabrać odpowiednią temperaturę barwową , a cewki odchylające odpowiedzialne za geometrię odpowiednią temperaturę pracy ). Informacje potwierdzające ten fakt są dostępne choćby w internecie np. : " (...) Odczekajcie chwilę zanim zaczniecie kalibrację monitora - kineskop potrzebuje czasu, aby się rozgrzać. Ja zazwyczaj czekam 20 minut od włączenia monitora przed rozpoczęciem jego ustawiania, przy czym podczas testów co jakiś czas sprawdzam jasność i kontrast, aby upewnić się, że parametry monitora są już stabilne.". Informacja pobrana ze strony :

http://62.233.198.11/display/20011128/crt-04.html

--------------------------------------------------------------------------------

co mam dalej robic ??????????? sad ????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm...znam ten ból.Miałem kiedyś Samtrona 76BDF i nie dość,że geometria była do kitu to jeszcze występowały te same objawy,które opisujesz...

Ja na rozgrzanie musiałem czekać +/- 20 min. i dopiero po tym czasie mogłem już normalnie pracować. Przez pewien czas nawet moją 17" zmniejszałem obraz na 16" ażeby zaoszczędzić sobie nerwów. Współczuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co zrobiłem? -Sprzedałem! :P

Kupiłem sobie LCD ponieważ od CRT strasznie piekły mnie oczy i po 4godz. siedzenia przed kompem miałem już dosyć...

Ten problem,który opisałeś to częste problemy występujące u Samsunga. Ja miałem dwa Samtrony;) pierwszego wymieniłem z powodu krzywizn geometrii, tylko,że ja poprostu oddałem go do sklepu i z tego co wiem to parę dni później znalazł on nowego nabywcę,eh... Sklep bez problemu wymienił mi na innego ale również występowały w nim problemy z geometrią,wprawdzie nie takie jak w modelu pierwszym.

Ty masz trochę inny kineskop niż miałem ja.U mnie był DynaFlat ale też nadlewany po bokach.

Żeby non stop nie ustawiać obrazu postaraj się go troszkę zmniejszyć tak,żeby po włączeniu(nie nagrzany) nie wychodził poza kadr obudowy. Ja z 17" zrobiłem praktycznie 16" :wink:

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli kasa poszla w bloto 950 zeta moglem kupic cos innego uzbierac troche kasy i jakiegos lcd

Mnie np nie pieka oczy w rozdzialce 1280x1024 mam 85hz i styka

ja moge caly dzien siedziec przed tym monitem i jest luz .......

thx za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaj mam bardzo podobny model bo 757DFX, chodzi juz 1,5 roku po 10-15 godzin dziennie i nie ma absolutnie zadnych problemow, a wspomniane przez Ciebie zjawisko nie wystepuje.. Napisalem ze zalecana rozdzielczosc to 1280 x 1024 ? to chyba pomylka, dla 17" zalecana to 1024 x 768... zreszta rozdzialka w ktorej pracujesz nie ma stosunku 4:3 i z tego chociazby powodu jest do [gluteus maximus]... lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> i wybrac 1152 x 864

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaj mam bardzo podobny model bo 757DFX, chodzi juz 1,5 roku po 10-15 godzin dziennie i nie ma absolutnie zadnych problemow, a wspomniane przez Ciebie zjawisko nie wystepuje.. Napisalem ze zalecana rozdzielczosc to 1280 x 1024 ? to chyba pomylka, dla 17" zalecana to 1024 x 768... zreszta rozdzialka w ktorej pracujesz nie ma stosunku 4:3 i z tego chociazby powodu jest do <font color="#FF0000">[ciach!]</font>... lepiej ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> i wybrac 1152 x 864

wejdz na strone producenta czyli www.samsun.com.pl i zlukaj sobie jakie mozliwosci ma ten monitor ........

tylko ze ten moj jest jaskis inny ma ten maly problemik i trzeba cos z tym zrobic

ogolnie monit jest bajera no ale........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawdzilem to, prawie dokladnie ten sam monitor co moj.mimo to ja nie zalecam saosowac za dlugo takiej rozdzielczosci na 17" gdyz meczy sie wzrok. Ale to bylo BTW... opisz dokladnie problem np o ile Ci sie rozciaga ekran ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale fuszerka....

ja mam samsunga 959NF i jak na razie (3miechy) dziala jak ma dzialac :!:

Ale u ciebie to przekret jest niesamowity ze musisz czekac 45min az sie nagrzeje - przeciez to nie kurna Rubiny zeby sie nagrzewaly :evil:

powinni ci wymenic na nowy albo oddac kase a nie ze sobie w c.h.u.j.a leca

Wspolczucia :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a i jeszcze jedno do ludzi z forum nie kupujcie monitorow SAMSUNG niewiem jak to jest z lcd tej firmy ale nie polecam.....

Ja mam Samsung SyncMaster 700pPlus i jest GIT - obraz ostry, kolory dobre więc... pech i tyle :)

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewłaściwa praca układu stabilizacji wysokości obrazu. Jakieś 10% samsungów to ma, zależy która wersja chassis. Niestety, firma znana jest z totalnego zlewania reklamacji, a to co napisali w odpowiedzi to są typowe wykręty - nawet w 4-5 letnich sprawnych monitorach taki efekt nie występuje. Reklamuj do skutku, za 20 (albo 120) razem wymienią. Najlep[iej gdyby całkiem przestał działać ;)

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niewłaściwa praca układu stabilizacji wysokości obrazu. Jakieś 10% samsungów to ma, zależy która wersja chassis. Niestety, firma znana jest z totalnego zlewania reklamacji, a to co napisali w odpowiedzi to są typowe wykręty - nawet w 4-5 letnich sprawnych monitorach taki efekt nie występuje. Reklamuj do skutku, za 20 (albo 120) razem wymienią. Najlepiej gdyby całkiem przestał działać ;)

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hymmm... a moz eby tak pomoc reklamacji i cos specjalnie uszkodzic w taki sposob aby wygladalo to na przepalenie jakiegos ukladu :twisted:

Wiem, wiem pomysl diabelskie ale jezeli masz sie tak meczyc z tym problemem to moze warto zaryzykowac :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...