Skocz do zawartości
Mogiel

Czyszczenie głowicy HP3520 - dziwne objawy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

urządzenie HP3520 ostatnio przestało drukować koloru czarnego. Czyszczenie głowicy z poziomu urządzenia nie pomagało. Więc wyjąłem głowicę i pomoczyłem dysze w gorącej wodzie, aż woda była czysta. Po wysuszeniu i zamontowaniu uruchomiłem czyszczenie głowicy z poziomu urządzenia i wydruk testowy wyszedł z idealnie wydrukowaną czernią jak na zdjęciu 1. Sukces - pomyślałem. Radość przedwczesna, bo już raport o stanie drukarki wyszedł jak na zdjęciu 2. Wyraźnie widać, że podczas wydruku pasa czarnego wygląda jakby skończył się tusz. Zmiana tuszu - to samo. Pytanie jest o co chodzi? Głowica dalej zatkana? To skąd idealny wydruk w czerni pierwszej strony? No i te nawiasy kwadratowe na drugiej stronie wydają się być wydrukowane czarnym tuszem. Jak to możliwe? Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam.

IMG_20240427_145708_cr.jpg

IMG_20240427_145714_cr.jpg

Edytowane przez Mogiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakby ktoś miał podobny problem i już wiedział, że to nie głowica to:

To u mnie wyglądała sprawa tak, że kompletnie zaklejone (konsystencja smoły) był cały tor czarnego tuszu - wężyk od "pampersa" gdzie spoczywa głowica, do tego białego łącznika gdzie wchodzi chyba 5 wężyków, ten przechodzący przez pompkę i idący do "pampersa" również zatkany. Udało mi się przeczyścić bez zdejmowania całego układu tylko wężyk przechodzący przez pompę, ale to nie wystarczyło, więc musiałem zdemontować wszystko i spędziłem dużo czasu na przepychaniu tego czarnego wężyka (jeden z tych, które idą cztery razem). Odtykało się go dużo trudniej niż ten idący przez pompkę (inna guma), użyłem strzykawki z gorącą wodą i wyprostowanego dużego spinacza do papieru. Długość wystarczyła, ale było ciężko.

Po uruchomieniu drukarka wywalała sławny błąd watchdog, ale po chwili zaczęła działać.

Wydruki teraz ok.

W rozbieraniu i składaniu bardzo pomógł mi filmik:

Pozdrawiam.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle Nie, od dawna zamienniki. Ogólnie jak ktoś się czuje na siłach to dobrze jest to sobie rozebrać i przeczyścić bo ile tam było syfu to głowa mała. W zasadzie wszystko widać na filmie.

Edytowane przez Mogiel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi