Skocz do zawartości
PL1992

Czy da się coś kupić i wymienić, żeby to jakoś działało?

Rekomendowane odpowiedzi

No ale to właśnie na tym polega. W sensie, ustawiasz wartości i testujesz czy są stabilne - inaczej nie da się zweryfikować czy wybrane przez Ciebie wartości są stabilne czy nie. Często zanim znajdzie się np minimalne vcore dla danego procesora trzeba spędzić 2-3 tyg na tzw. testowaniu. Po prostu użytkujesz kompa normalnie, a jak się coś wywali to wchodzisz do biosu i modyfikujesz ostatnie nastawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam wczoraj to już mnie kima zmogła, dokładnie jest tak jak przedmówca napisał mi czasami zeszło z dobraniem vcore lub aby osiągnąć inny cel ale stabilny cel to czasami ponad dwa tygodnie schodziło ale jak już wsio było stabilne robisz backup ustawień ( czasami nawet i nagrywałem sobie filmik na telefonie aby nie zapomnieć o czymś ) uważam że to nie koniec twoich nastaw i można jeszcze poszaleć uzyskując lepsze wyniki w testach przy czym obniżając jeszcze temperaturę przy czym kultura pracy zestawu powinna się poprawić. Odezwę się po pracy o ile sobie już nie poradzisz Sam.

Oczywiście z 200.000 zjechał bym na 195.000 i znów test tak aby sprawdzać czy w CBR23 wydajność rośnie czy już spada jak zacznie drastycznie spadać to zostawiasz tam gdzie punktów miałeś akceptowanie dużo i potem przechodzę do napięcia rdzenia szukając najniższego stabilnego.

Edytowane przez P3ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy BIOS też nic nie dał.

Włączyłem na chwilę grę Enlisted. W opcjach zmniejszyłem, żeby było max 144 fps, ale i tak wentylatory świecą na czerwono (wysoka temperatura). Grać to i tak się w to nie da, bo nie da się normalnie trzymać W, żeby postać chodziła, tylko trzeba wcisnąć - robi 2 kroki i się zatrzymuje, później trzeba puścić W, wcisnąć od nowa, żeby zrobić 2 kroki i tak cały czas, więc grać się nie da, ale można sprawdzić temperatury.

Zdjęcia już po wyłączeniu gry, więc widać, że było ponad 90°C na procesorze, a Hot Spot na karcie 104°C.

1.jpg

2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi