Skocz do zawartości
dejtamibabe

Czy potrzeba instalować sterowniki do monitorów?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wyświetlaniem obrazu zajmują się tylko i wyłącznie sterowniki karty graficznej czy zalecane jest też szukanie sterowników do monitora. W praktyce jest tak że wystarczy zainstalować sterowniki do karty graficznej i już dostępne są wszystkie rozdzielczości i częstotliwości odświeżania monitora (Hz). Sterownikiem do monitora jest przeważnie plik o rozszerzeniu inf. Używam monitora Hewlett-Packard LA2205 HWP2847. Czy jest jakaś różnica z zainstalowanym sterownikiem z rozszerzeniem inf do monitora i bez tego sterownika?
Czy gdy mam połączony monitor z komputerem kablem VGA ale mam w monitorze i karcie graficznej dostępne inne rodzaje złącz to czy to znaczy że marnuję potencjał monitora i czy przez to obraz gorzej wygląda?
Często jest opcja do wymuszania wyższych rozdzielczości na przykład 1920x1080 której nie obsługuje monitor. Czy wtedy się od tego psuje monitor?
Czy da się wymusić wyższą częstotliwość odświeżania w monitorze niż 60Hz. Czy 60 Hz w monitorze oznacza limit do 60 FPS wyświetlania w grach?
Mam kilka niepotrzebnych monitorów kineskopowych CRT. Czy za takie monitory da się sprzedać czy gdybym chciał się ich pozbyć do tylko dać komuś za darmo? Czy to prawda że 30 letnie gry lepiej się wyświetlają na monitorach CRT niż LCD albo LED?
Dużo jest w Google artykułów że stare monitory CRT są teraz dużo warte dlatego że się ich teraz nie produkuje i że mają jakieś metale wartościowe to czy to prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Sterowniki monitora podają możliwe rozdzielczości, odświeżanie i paletę barw, ja zawsze takowe instaluje ale szczerze różnicy nie zauważyłem.
2. Tak, VGA to złącze analogowe, jeśli możesz podłącz monitor kablem DisplayPort lub HDMI.
3. Jeśli monitor ci taką rozdzielczość uruchomi to nic się nie stanie.
4. Monitory 60Hz zazwyczaj da się podkręcić do 74Hz, szczerze różnicy za bardzo nie widać, dopiero przy 100Hz ma to jakiś większy sens. Monitor wyświetli tyle klatek ile może, nie zależnie od tego ile masz FPS.
5. Ja sam lubię używać CRT, jeśli jesteś w Lubelskim to chętnie odkupie. Sprzedawaj lokalnie bo trudno taki monitor przetransportować bez uszkodzenia.
6. Gry kiedyś były projektowane pod to jak wyświetla je CRT, ale nie wiem czy są takie przykłady przy grach PC, napewno przy konsolach, szczególnie NES, SNES itp. Kwestia gustu, niektórzy i tak grają w gry 4:3 przeskalowane na 16:9.
7. Dużo warte zależy dla kogo, większość ludzi będzie wolała nowy LCD. Ja mimo tego że lubie CRT to nie będę takiego używał do nowych gier bo jest to dla mnie po prostu dziwne. Co do metali nie mam pojęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi