Skocz do zawartości
hancock

pionowe pasy na ekranie ... :((((( - da sie to naprawic ?

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich i z góry dziekuję za odpowiedzi !

mam taki problem - moj kumpel kupil na allego karte grafiki

Albatron GeForce4 TI4800SE (128MBDDR - BGA-3,3ns)

i jest jeden problem - podczas instalkii windowsa XP obraz jest idealny,

po zainstalowaniu calego XP system oczywiscie nie wykrywa karty TI4800SE - i ustawione jest jako standardowa karta graficzna VGA(obraz jest wtedy suuper), natomiast - jezeli probuję zainstalować detonatory - już różne probowalem na ekranie pojawiają sie takie pionowe pasy i nie da sie zmienić rozdzielczości - czasami nawet uda sie na 800/600 - ale to czasami - stało mi się też tak ze jak zainstalowalem najnofsze stery(detonatory - niepamietam juz numerka - ale najnowsze z www.nvidia.com) - to winxp wogule nie chcial sie uruchomic - najpierw przewijal sie ten pasek a w koncu monitor sie wylączył i nic !!

Co mamy w takim razie robic !!

acha - jeszcze jedno na starszych detonatorach system otpalił(chociaz w 640/480 - ale tak dla ciekawosci zainstalowalem Riva Tuner) - i mi pokazoalo ze karta dziala na czestotliwosciach 275/500 - a przeciez nominalnie ustawione są one na 275/550) - jdnak nie dalo się tego zmienic

czy wgranie nowego biosa pomoce - czy tylko pogorszy sprawę

co mam w takim razie robic ???

prosze o wyrozumiałość i o pomoc !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak kiedys mialem to okazywalo sie ze sterownik podbijal czestotliwosc karty mimo iz pokazywalo dobrze w sterownikach to Power strip pokazal ze jest nadtaktowana i to zdrowo. I w zwiazku z tym pokazywala pasy robaaczki itp.

Sprawdz tez czy dostales ta grafike za ktora zaplaciles .

Moze ktos sie pobawil w przerobke biosa i przetakotawnia slabszej wersji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak kiedys mialem to okazywalo sie ze sterownik podbijal czestotliwosc karty mimo iz pokazywalo dobrze w sterownikach to Power strip pokazal ze jest nadtaktowana i to zdrowo. I w zwiazku z tym pokazywala pasy robaaczki itp.

Sprawdz tez czy dostales ta grafike za ktora zaplaciles . 

Moze ktos sie pobawil w przerobke biosa i przetakotawnia slabszej wersji

Właśnie wszystko sprawdziłem - karta się zgadza to pełny Albatron TI4800SE, zainstalowałem na Winshit98 i to samo - przełożyłem do innego kompa i też to samo - cały czas takie pionowe pasy na ekranie !!

raz mi sie udało ze system wstał na win98 i detonatorach - ale nie dało sie zmienić rozdziałki - zapuściłem rivatuner i tam pisało ze core=275, memory 499 - przeciez cos jest nie tak - memory powinno miec na 550!

a moze zmienic biosa ?? ??

Macie może jeszcze jakieś pomysły ?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może byś tak napisał, co masz w kompie??? I zasilacz jaki?

Proszę:

1700XP JIUHB - narazie nie krece

8RDA+

zasiłka z budy ModeCom 300W

Barracuda 7.7200 80GB

WinXP prof+SP1+nForce 2.03

no i ten nieszczęsny GeForce4 TI4800SE - ale sprawdzalem go na innym kompie i tez te pasy są !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę:

1700XP JIUHB - narazie nie krece

8RDA+

zasiłka z budy ModeCom 300W

Barracuda 7.7200 80GB

WinXP prof+SP1+nForce 2.03

no i ten nieszczęsny GeForce4 TI4800SE - ale sprawdzalem go na innym kompie i tez te pasy są !!

Hmm, kumpel kupił walniętą kartę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmniejsz taktowanie karty pamieci o jakies 50 Mhz a gpu ze 30 Mhz i sprawdz jak karta sie zachowuje

Tylko że jest jeden problem - ja nie moge zainstalować do niej sterowników - bo windows mi nie wstaje !! - raz mi sie udało - a teraz juz nie(wtedy odpaliłem rivatuner - ale niedalo sie zmienić częstotliwości)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbuj bios przeladowac może to coś ci da

Dobra - tylko jak to zrobić !!

ściągnołem bios - rozpakowałem ten folder i mam:

CWSDPMI

NVFLASH

T480XDM3.SE

?? - co ja mam z tym zrobić ???

ma ktoś jakiś pomysł ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile miał negaytywnych komentarzy koles co to sprzedawal?? bo pozytywnych sie nie spodziewam :) a tak całkiem serio to spróbój winde w awarynym uruchomic odinstalowac stery do karty no chyba ze dalej masz XP to gdziestam jewst opcja przywracania systemu i przywroci ci go do stanu zaraz po zainstalowaniu systemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawdopodobnie wiem co z karta tez taka kupilem na allegro ale za 200 zl jako uszkodzana myslalem ze da sie naprawic

moja tez miala pionowe pasy tzn byly to artefakty i po zainstalowaniu detonatorow win sie nie laduje tylko wygasza sie monitor

Karty te musza byc jakies wadliwe bo wiem ze sporo pada w ten sam sposob

Uszkodzenie polega na tym ze pod jedna z kosci jest tzw zimny lut jezeli ja docisniemy do karty dosc mocno to karta zaczyna dzialac poprawnie

jednak kosci sa te bga ?? czyli kwadratowe lutowane z od spodu wiec nie da sie lutu poprawic :/ mam pewna koncepcje jednak na swojej nie chce tego sprawdzac bo szkoda mi 200 zl udupic a juz mam na nia kupca

Polega to na odcieciu delikatnie kostki za pomoca ostrej zyletki (raczej tylko zyletke sie da tam wcisnac i przyklejeniu jej spowrotem na klej przewodzacy prad - jest to wykonalne ale trudne do zrobienia - trzeba bvy jej potem przeszlifowac nozki na idealnie proste i pozostalosci cyny na karcie tez i na kazda z nozek dac po kropli kleju i jednym sprawnym ruchem docisnac na odpowiednie miejsce

U mnie walnieta jest kostka jak sie patrzy od gory na karte to ta po stronie chipu bardziej od krawedzi karty - nie ta od monitora tylko ta obok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IGI nie kombinuj, tak się nie uda. Ten sposób demontażu na bank zniszczy scalak typu BGA. Zapytaj www.Pccenter.pl, jesli zgodzą się to naprawić koszt będzie poniżej 100 zł. Jak strona się nie otwiera, to serwis@pccenter.pl i opisz w mailu problem. To samo proponuje innym, w przypadku droższych kart naprawa ma sens.

A teraz w temacie:

sterowniki robią różne cuda, często kolejność jest ważna! Wiem że pod XP często nie instalujecie sterowników od chipsetu (np. ViA 4-in-1), a powinny byc zainstalowane w pierwszej kolejności. Potem DirectX, a na koniec stery od grafiki - niekoniecznie najnowsza wersja, najlepiej zacząć od tych z płytki producenta (chyba że to karta Palit, na orginałach może nie działać). Jeśli w systemie była karta innej firmy (ATI), to zaczynamy od odinstalowania jej sterowników - dopiero potem wkładamy nową kartę.

A opisane objawy mogą też być wynikiem uszkodzenia karty, ale nie podejmuję się zgadnąć którego elementu. Zresztą podobnie zachowuje się komputer przy przeciążeniu zasilania AGP. Jest wiele możliwości ...

;)

Pozdr

AT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...