Sfrustrowany Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2024 (edytowane) Potrzebuje prawie "na teraz" kupić laptopa do pracy, ale pomyślałem, że skoro i tak coś potrzebne to od razu wezmę sprzęt gdzie i w coś pogram, czy komfortowo obejrzę film. Sytuacja wygląda tak, że liczy się dla mnie tylko wydajność, kultura pracy i żeby wyświetlacz nie był najgorszym śmieciem pod względem odwzorowania barw. Laptop nie musi być lekki ani mały, długość pracy na baterii też nie ma większego znaczenia, bo laptop będzie przewożony pomiędzy kilkoma miejscami w których będę na nim pracował i/lub grał podłączony do gniazdka. Budżet tak do 4k zł najlepiej, te dodatkowe 100-200 zł może się znajdzie jeżeli robiłoby znaczną różnicę. W czeluściach internetu udało mi się odnaleźć w sporej promocji tego lapka za 3999zł. LAPTOP XPG XENIA 15KC 15,6" już z systemem. 32GB ram 1TB SSD Procek I7-11800H Karta RTX 3070 TGP 125W Według testów ma on dobry wyświetlacz i wydajność, myślałem żeby zrobić undervolting lekki procka i karty aby obniżyć hałas i temperatury i dokupić podkładkę z jakimś wiatrakiem. Jedno co jest wspominane i co nie za bardzo wiem o co chodzi to że laptop ten nie ma MUX switcha. Czy wpływa to mocno negatywnie na wydajność jeżeli korzystam z wyświetlacza laptopa i nie podłączam zewnętrznego monitora, bo właśnie tak chciałbym go używać, nie widzi mi się targanie ze sobą wszędzie dodatkowego monitora 😛 Dodatkowa kwestia nie mam pojęcia jak z gwarancją, gdzie trzeba go wysłać w razie problemów i jak z awaryjnością, bo nigdy wcześniej nie słyszałem o tej firmie. Może jest coś lepszego co moglibyście polecić w kwocie najlepiej do 4k? Edit: Przepraszam, za późno ogarnąłem że to złe miejsce na ten temat bo jest oddzielny dział laptopowy. Nie wiem jak usunąć post. Edytowane 8 Maja 2024 przez Sfrustrowany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X-KOM Opublikowano 8 Maja 2024 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2024 Cześć @Sfrustrowany, szczerze mówiąc też pierwszy raz widzę takiego laptopa, więc za dużo Ci o nim nie powiem. Natomiast co mogę polecić do 4 tyś to Lenovo LOQ-15 charakteryzujący się dobrym systemem chłodzenia, jest na 6 rdzeniowym R5 z 1TB dysku oraz 16GB RAM DDR5 dodatkowo ma ładny ekran IPS o jasności 350 nitów. Z kodem '' prezent '' masz go za 3899 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...