mayshi Opublikowano 10 Maja Zgłoś Opublikowano 10 Maja (edytowane) Witam, odebrałem złożony zestaw komputerowy i pojawił się z nim problem. Na płycie głównej świeci pomarańczowa dioda DRAM i czerwona CPU, przez ok 20-30 sek. następnie mignie biała dioda VGA i system wstaje. Mój zestaw: MSI GeForce RTX 4070 Ti SUPER Gaming X AMD Ryzen 7 7800X3D Płyta główna MSI B650 GAMING PLUS WIFI Lexar Ares RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 Zasilacz be quiet Pure Power 12 M 750W Chłodzenie wodne Deepcool LS720 SE Zrobiłem aktualizacje biosa nie do najnowszej bo na niej komputer jeszcze dłużej się odpalał. Edytowane 10 Maja przez mayshi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Maja Zgłoś Opublikowano 10 Maja Uroki AM5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 10 Maja Zgłoś Opublikowano 10 Maja (edytowane) Trenowanie RAMu - niewiele z tym zrobisz 😕 Ryzen 7000 slow boot times - CPUs, Motherboards, and Memory - Linus Tech Tips Edytowane 10 Maja przez Qrdello 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayshi Opublikowano 10 Maja Zgłoś Opublikowano 10 Maja A to ma jakiś wpływ na wydajność komputera, ramy mam ustawione na 6000Mhz. Czy po prostu zwrócić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 10 Maja Zgłoś Opublikowano 10 Maja To jest normalne zachowanie i zmiana płyty niewiele da. Można wyłączyć Memory Context Restore w BIOS, powinno trochę pomóc aczkolwiek te 20-30s to też nie ma tragedii 😉 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrdello Opublikowano 10 Maja Zgłoś Opublikowano 10 Maja Znaczy ono normalne nie jest 😄 ale w wypadku AM5 jest w terytorium akceptowalnego 😄 to jeden z kilku powodów dla których póki co nie chcę AM5. Nikłe w stosunku jeszcze do ceny przyrosty, problemy wieku dziecięcego, cena podzespołów i relatywnie mały wybór procesorów pod dane podstawki. Podobnie zresztą jak z Zen i Zen+, trzeba chwilkę poczekać aż się sytuacja unormuje. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 16 Maja Zgłoś Opublikowano 16 Maja (edytowane) Bios mam w wersji 1.91 i Włącz Memory Context Restore ( Enabled ) + w ustawieniach zaawansowanych ramu włącz Power Down Enable na ( Enabled ) po tych 2 opcjach botuje u mnie z 20 s za każdym razem, ostatni 1 raz tylko będzie jeszcze myślał ... a miałem też inne kości ram 32GB i było tak samo ... i nie ma znaczenia czy ram kręcony czy nie .. Bez tych 2 opcji myślał z minutę ... https://megawrzuta.pl/download/e90d87d075c6692e2de8b8f996e88dcb.html https://megawrzuta.pl/filesgroup/3244c90be5ad1bbe60f476a7ec657fbf.html P.S. ASRock w 2 PC z Ryzen 7600 startuje na profilu ram jako XMP 6400 w 20 s bez przełączania niczego w bios .... Edytowane 16 Maja przez Gerg7 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...