Skocz do zawartości
Owca

Celeron 533A

Rekomendowane odpowiedzi

Mam drobny problem z pdkrenceniem tego procka ( zmianom FSB bo mnoznikow sie nie da :P) na plycie MSI -Ms-6198

Zaden program pod windowsa nei obsluguje tej plyty i przy probei zmiany ustawien fsb zawiesza sie :/ w biose sie nie da tego zmienic :/

jak mam zmienic FSB ??

obecnie mam 8 X 66

opis plyty głównej - http://www.msi.com.tw/program/products/mai...ail.php?UID=122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam drobny problem z pdkrenceniem tego procka ( zmianom FSB bo mnoznikow sie nie da :P) na plycie MSI -Ms-6198 

Zaden program pod windowsa nei obsluguje tej plyty i przy probei zmiany ustawien fsb zawiesza sie :/ w biose sie nie da tego zmienic :/ 

jak mam zmienic FSB ??

obecnie mam 8 X 66

opis plyty głównej -http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=122

a na przejsciowce na slot1 masz zworke 66-100mhz ?

procek mialem, bez najmniejszego problemu smigal na 800 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wgraj najnowszy BIOS może to coś pomoże. Czy możesz zmieniać fsb zworką czy w BIOSie? Gdy podkręcasz proca (od razu startuj na fsb 100) to daj napięcie na 1.65-1.7V i ustaw pamięci na najgorsze timingi 3-3-3. U mnie taki celek chodził na płycie MSI 6119 (ale on była na chipsecie BX) jako 666Mhz (jako 800 nie chciał iść) i to przy obnizonym napięciu do 1.45V :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem przed chwilą że były też Celiny Mendocino Vcore 2.0 V z jądrem 0.25u i z nich dużo nie wyciśniesz. Max FSB 75 Mhz = 600 a w porywach do 83 Mhz na Vcore 2.3 V dla tego sie nie kręci.

Dowiedz się jaki masz proc.

Copermine - Zielony laminat z małym niebieskim jądrem

Menocino - Czarna ceramika i duże jądro pokryte metalowym heat-spreaderem.

Płyta nie jest tragiczna. Prędzej twój proc. Jeśli to moja druga wersja to zmień proc-a. Z peltierami dużo nie wyciskali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest celeron Mendocino....faktycznie nie wysisnolem z niego wiencej niz FSB@75... przy wyzszej od razu zwis..a na 75 mhz...z 3 godzinki pochodzil..i tez sie system zwiesil... wienc on sie raczej do podkrencania nei nadaje hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CO do podkręcenia w Windowsie to jest programik nazywa się CPUFSB jest na FSP tweak-a (na stronie głónej Pilki)

Podajesz mu model płyty i producenta a on ustala jaki tam jest PLL i pomaga tem PLL osiągnąc inne takty niż te dostępne w BIOS-ie czy na zworach. Można dzięki niemu podkręcać nawet na niektórych płytach Intela któe są z zasady niepodkręcalne z wyjątkiem Intel Rapid ale jej nikt nie widział

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FubaF ma taki procek, który razem podkręciliśmy mu na 800. po prostu FSB 100 ale po pół godziny grania wywalało grę i komp wracał na pulpit. trzeba było podnieść napięcie z 1.5 na 1.6V i chodzi idealnie do dzisiaj a radiator jest zimny.

sam kiedyś podkręcałem celerona 333 programem CPUFSB, obsługuje na 99% twoją płytę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...