Skocz do zawartości
da hood

Czy mozna miec w kompie 3 kości ram?

Rekomendowane odpowiedzi

To nie jest dobry pomysł. Będzie działać ale zamiast dual channel będziesz mieć najprawdopodobniej single channel. Istnieje coś takiego jak flex mode gdzie 2 identyczne kości pracują w dualu a jak przekroczysz zapotrzebowanie na ram i system zaczyna korzystać z 3 kości to wraca wszystko do trybu single channel. Niektóre czipsety np. X99, X299 obsługują triple channel ale wtedy miałbyś 8 slotów na pamięć (pomijam 6 slotowy X58 bo to już antyk). Na Twoim miejscu albo dokupiłbym drugą kość o tej samej pojemności co pierwsza (najlepiej identyczna jak nie ma to coś podobnego od tego samego producenta) albo sprzedał to co masz i wrzucił 2x8GB czy 2x16GB w dualu.   Jaką masz płytę główną i procesor?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 14.05.2024 o 19:12, karro napisał(a):

To raczej dotyczy 2 kości czyli np 8 i4 a i tak wydajnosc jest w polowie miedzy single a duall chanell a nie single

Rozwiń  

8+4 to chyba asynchroniczny dual channel. Robiłem niedawno coś takiego, kolega miał starego kompa i 1 kość 16GB (płyta z 2 slotami) a mi walała się po domu kość 1x8GB. Dołożyłem te 8GB  i teraz system pokazuje dual i system działa szybciej. Dwie różne kości różnych producentów i prędkości (pierwsza 16, 2666MHz noname druga 8, 3200MHz kingston) wszystko śmiga bez problemu na i5 6600 oczywiście na 2666MHz. Dlatego myślę że dorzucenie drugiej kości (nawet innej) powinno wstać i działać dobrze. Tylko z tego co czytałem jak się robi akcje typu 8+4 albo 16+8 to większa pojemność wkładamy w 1 slot. Po przekroczeniu pojemności tej kości np. 16GB wydajność spada praktycznie do wartości single channel. Może się niejasno wyraziłem w poście wyżej. Mogę go poprosić o jakieś testy w Aida64. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi