Paul_Miller Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja procesor AMD Ryzen 5 3600 6-core plyta glowna B450 GAMING PLUS MAX (MS-7B86) dysk Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB karta graficzna NIVIDA GeForce RTX 2060 6bg Zasilacz bequiet pure power 11 model:L11-CM-600W obudowa zalman k1 16 gb ramu Witam, mam problem z komputerem. Od kilku dni, przy większym obciążeniu, pojawia się czarny ekran, a wentylatory zaczynają pracować na 100%. Zacznijmy od początku. Za pierwszym razem, gdy to się stało, włączyłem komputer jak zwykle, otworzyłem przeglądarkę, żeby uruchomić muzykę, oraz Discorda. Postanowiłem włączyć grę BeamNG. Uruchomiłem ją, włączyłem ruch drogowy, a potem zmieniłem auto. Nagle stało się to, o czym pisałem wcześniej - czarny ekran i wentylatory na 100%. Wyłączyłem komputer, a po ponownym uruchomieniu problem pojawiał się w każdej innej grze. Na przykład w GTA, gdy wjechałem do miasta z dużą liczbą ludzi, znów czarny ekran i wentylatory na pełnych obrotach. Po tym, jak ponownie włączyłem komputer, zdarzało się to nawet na pulpicie, gdy uruchamiałem przeglądarkę. Gdy zostawiłem komputer na noc, rano wszystko było w porządku, więc zagrałem około godzinę w GTA 5, a potem problem znów się pojawił. (Komputer się nie przegrzewał - GPU miało maksymalnie 82 stopnie, a CPU około 78 stopni.) Wentylatory nie pracowały głośno, więc sprawdziłem temat w internecie. Znalazłem podobne przypadki i wykonałem następujące kroki, które innym pomogły: - Wymieniłem pastę termoprzewodzącą na procesorze oraz wyczyściłem komputer z kurzu. - Zaktualizowałem BIOS, sterowniki karty graficznej (sterowniki karty zawsze aktualizuję na czas), oraz pobrałem MSI Live Update i zaktualizowałem wszystkie sterowniki wymagające aktualizacji. - Odłączyłem kartę graficzną i ponownie ją podłączyłem (to również pomogło innym osobom). - Włączyłem benchmark w programie Valley Benchmark 1.0, ustawiłem na ultra i przeprowadziłem test, który trwał 10 minut. Osiągnąłem wynik 7000 punktów, karta graficzna utrzymywała temperaturę na poziomie 75-78 stopni, a FPS były około 100. Komputer po tych wszystkich działaniach nie osiąga wysokich temperatur, ani pod obciążeniem, ani bez (pod obciążeniem GPU do 82, a CPU 78, tak jak pisałem wcześniej, nic się nie zmieniło). Teraz pytanie, co to może być? Komputer mam 4 lata i nigdy wcześniej nie było z nim problemów. Nigdy nie miał problemów z temperaturą lub wydajnością, a nawet bez problemu dawał radę podczas grania w grę, streamowania dla kolegów na Discordzie i słuchania muzyki z YouTube, więc ogólnie nie miał łatwego życia. Tutaj jest link do dysku, na którym znajdują się materiały pokazujące, co się dzieje oraz informacje z aplikacji HWiNFO64. https://mega.nz/folder/7YdRDRTT#j3QE1F2vz59771nSmjRg0w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja (edytowane) widzialem twój filmik i jedno co mi przyszło do głowy ( to na próbe bym dał) umieść kartę graficzną w ten dolny slot pci express x16 - ten poniżej tego x1 i zobaczyłbym czy jest jakaś zmiana. Na pewno jest to zastanawiające co się z nim dzieje. Mam jeszcze jeden pomysl ale bym od tego zaczął co napisałem. Edytowane 19 Maja przez mieciop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja sprawdz temp hot spot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paul_Miller Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja (edytowane) 49 minut temu, mieciop napisał(a): widzialem twój filmik i jedno co mi przyszło do głowy ( to na próbe bym dał) umieść kartę graficzną w ten dolny slot pci express x16 - ten poniżej tego x1 i zobaczyłbym czy jest jakaś zmiana. Na pewno jest to zastanawiające co się z nim dzieje. Mam jeszcze jeden pomysl ale bym od tego zaczął co napisałem. niestety to samo nic sie nie zmieniło 21 minut temu, karro napisał(a): sprawdz temp hot spot teraz nie jestem w stanie rozhulac karty do takich wartosci bo odrazu sie dzieje to samo czyli ten czarny ekran i wiatraki na 100% niestety lecz napisalem jakie wartosci osiaga karta graficzna przy benchmarku na ultra Edytowane 19 Maja przez Paul_Miller Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja To sprawdz temp hot spot przed czarnym ekranem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paul_Miller Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja 8 minut temu, karro napisał(a): To sprawdz temp hot spot przed czarnym ekranem Wlasnie odpalilem gre i wybralem mape zeby zobaczyc hotspot gpu nie respilem nic tylko dalem zeby sie gra wczytala to niestety tez wywalilo ale odpalilem odrazu po tym teraz i tak hotspot gpu 49 cpu 57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja Zmniejsz na próbę vram i MHz GPU o 200mhz Jak temp GPU i hot spot na pulpicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paul_Miller Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja 27 minut temu, karro napisał(a): Zmniejsz na próbę vram i MHz GPU o 200mhz Jak temp GPU i hot spot na pulpicie ? Gpu hotspot 43 stopnie na pulpicie do zmniejszczenia mhz uzylem aplikacji MSI afterburner zmniejszylem odpalilem gre i sie nic nie stalo dodalem ruch drogowy dalej nic ale gdy chcialem zmnienic auto to wywaliło znowu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja Ten valley dalej ci przechodzi ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paul_Miller Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja 21 minut temu, karro napisał(a): Ten valley dalej ci przechodzi ? o dziwo działa , odpaliłem benchmark na ultra 2 razy pod rząd (trwają one po 3 minuty każda) i komputer działa jak powinien, utrzymując 79 stopni na GPU. Po tym odpaliłem freemode gdzie mogę chodzić po tym świecie , włączyłem Vsync, polatałem i dalej utrzymywał 79 stopni, nic się nie działo. Postanowiłem więc odpalić benchmarka na presetcie Extreme HD. Vsync był też włączony, a komputer ładnie trzymał stałe 72 fps i maksymalnie 81 stopni na GPU, zero problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja Teraz, Paul_Miller napisał(a): utrzymując 79 stopni na GPU Hot spot ile? Jeśli ci wywala gry to jednak przyjrzałbym sie cpu i ram Jaki masz ram i w ilu kosciach? Masz program occt i 4 moduły ,sprawdz pokolei po 1h każdy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paul_Miller Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja 25 minut temu, karro napisał(a): Ten valley dalej ci przechodzi ? Wydaje mi się, że komputer nie daje rady, gdy musi załadować coś względnie dużego, bo zawsze mi wywala w takich momentach, gdy coś nagle musi się załadować. Gdy coś ładowane jest spokojnie, liniowo, to nic się nie dzieje, na przykład w GTA 5, gdy wjeżdżam z odludzia do pełnego miasta z wieloma postaciami, to wywala. Podobnie w kolejnej grze, gdy chcę załadować auto, które ledwo co pobrałem i pierwszy raz musi się załadować, to wywala. Auta, które mają swoje pliki cache, ładują się bez problemu i nie wywala 1 minutę temu, karro napisał(a): Hot spot ile? Jeśli ci wywala gry to jednak przyjrzałbym sie cpu i ram Jaki masz ram i w ilu kosciach? Masz program occt i 4 moduły ,sprawdz pokolei po 1h każdy hot spot na extreme HD + vsync wynosił 81 stopni + dodam że karta jest zamontowana tak jak mówił kolega wcześniej czyli w ten dolny slot pci express x16 - ten poniżej tego x1 wcześniej była wyżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja Nie ma możliwości by hot spot był 81 jak GPU 79 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paul_Miller Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja Teraz, karro napisał(a): Nie ma możliwości by hot spot był 81 jak GPU 79 79 był na ustawieniu ultra bez vsync po zmianie na preset extreme hd + vsync osiągnął 81 stopni a co do ramu to mam po 2 hyperx fury 8gb ddr4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paul_Miller Opublikowano 19 Maja Zgłoś Opublikowano 19 Maja 23 minuty temu, karro napisał(a): Hot spot ile? Jeśli ci wywala gry to jednak przyjrzałbym sie cpu i ram Jaki masz ram i w ilu kosciach? Masz program occt i 4 moduły ,sprawdz pokolei po 1h każdy czyli mam wybrać stability test a następnie cpu+ram i start czy cos jeszcze ustawić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paul_Miller Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja 20 godzin temu, karro napisał(a): Hot spot ile? Jeśli ci wywala gry to jednak przyjrzałbym sie cpu i ram Jaki masz ram i w ilu kosciach? Masz program occt i 4 moduły ,sprawdz pokolei po 1h każdy Ogólnie przeprowadziłem test cpu+ram w tej aplikacji przez 1h Hot spot CPU to 74 i nic się nie działo 0 errorów więc postanowiłem sprawdzić kartę graficzną i opcje 3D standard usage limit na 100 a shader complexity na 3 i error detection na enable po czym test trwał 2 min i stało się co to zawsze czyli 100% wiatraki i czarny ekran Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja 19 minut temu, Paul_Miller napisał(a): Hot spot CPU t Najpierw sie zorientuj co to temperatira gpu i hot spot gpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paul_Miller Opublikowano 20 Maja Zgłoś Opublikowano 20 Maja 3 minuty temu, karro napisał(a): Najpierw sie zorientuj co to temperatira gpu i hot spot gpu GPU średnia temp-41 hotspot-45 (podczas testu cpu+ram bo gdy chciałem testować kartę wywaliło) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja W dniu 19.05.2024 o 20:06, Paul_Miller napisał: GPU miało maksymalnie 82 stopnie, Jeśli to temperatura HotSpot, to jest w normie, ale jeśli to temperatura ogólna rdzenia, to jest zdecydowanie wysoka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paul_Miller Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja (edytowane) W dniu 19.05.2024 o 20:06, Paul_Miller napisał(a): procesor AMD Ryzen 5 3600 6-core plyta glowna B450 GAMING PLUS MAX (MS-7B86) dysk Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB karta graficzna NIVIDA GeForce RTX 2060 6bg Zasilacz bequiet pure power 11 model:L11-CM-600W obudowa zalman k1 16 gb ramu Witam, mam problem z komputerem. Od kilku dni, przy większym obciążeniu, pojawia się czarny ekran, a wentylatory zaczynają pracować na 100%. Zacznijmy od początku. Za pierwszym razem, gdy to się stało, włączyłem komputer jak zwykle, otworzyłem przeglądarkę, żeby uruchomić muzykę, oraz Discorda. Postanowiłem włączyć grę BeamNG. Uruchomiłem ją, włączyłem ruch drogowy, a potem zmieniłem auto. Nagle stało się to, o czym pisałem wcześniej - czarny ekran i wentylatory na 100%. Wyłączyłem komputer, a po ponownym uruchomieniu problem pojawiał się w każdej innej grze. Na przykład w GTA, gdy wjechałem do miasta z dużą liczbą ludzi, znów czarny ekran i wentylatory na pełnych obrotach. Po tym, jak ponownie włączyłem komputer, zdarzało się to nawet na pulpicie, gdy uruchamiałem przeglądarkę. Gdy zostawiłem komputer na noc, rano wszystko było w porządku, więc zagrałem około godzinę w GTA 5, a potem problem znów się pojawił. (Komputer się nie przegrzewał - GPU miało maksymalnie 82 stopnie, a CPU około 78 stopni.) Wentylatory nie pracowały głośno, więc sprawdziłem temat w internecie. Znalazłem podobne przypadki i wykonałem następujące kroki, które innym pomogły: - Wymieniłem pastę termoprzewodzącą na procesorze oraz wyczyściłem komputer z kurzu. - Zaktualizowałem BIOS, sterowniki karty graficznej (sterowniki karty zawsze aktualizuję na czas), oraz pobrałem MSI Live Update i zaktualizowałem wszystkie sterowniki wymagające aktualizacji. - Odłączyłem kartę graficzną i ponownie ją podłączyłem (to również pomogło innym osobom). - Włączyłem benchmark w programie Valley Benchmark 1.0, ustawiłem na ultra i przeprowadziłem test, który trwał 10 minut. Osiągnąłem wynik 7000 punktów, karta graficzna utrzymywała temperaturę na poziomie 75-78 stopni, a FPS były około 100. Komputer po tych wszystkich działaniach nie osiąga wysokich temperatur, ani pod obciążeniem, ani bez (pod obciążeniem GPU do 82, a CPU 78, tak jak pisałem wcześniej, nic się nie zmieniło). Teraz pytanie, co to może być? Komputer mam 4 lata i nigdy wcześniej nie było z nim problemów. Nigdy nie miał problemów z temperaturą lub wydajnością, a nawet bez problemu dawał radę podczas grania w grę, streamowania dla kolegów na Discordzie i słuchania muzyki z YouTube, więc ogólnie nie miał łatwego życia. Tutaj jest link do dysku, na którym znajdują się materiały pokazujące, co się dzieje oraz informacje z aplikacji HWiNFO64. https://mega.nz/folder/7YdRDRTT#j3QE1F2vz59771nSmjRg0w Chyba znalazłem winowajcę i chyba jest to sterownik karty graficznej. A raczej był, bo już wszystko działa. Wykonałem sekwencję rzeczy, które opisałem, i nic się nie stało do teraz, więc chyba to była wina sterownika, bo właśnie przed chwilą pojawiła się aktualizacja i ją zainstalowałem. Jak na razie wszystko działa.(Edit jednak problem wrócił ) Edytowane 21 Maja przez Paul_Miller Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja A jesteś w stanie sprawdzić inny zasilacz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paul_Miller Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja 17 minut temu, vlad_8011 napisał(a): A jesteś w stanie sprawdzić inny zasilacz? Jedyny sposób to kupno nowego i chyba tak zrobię. Ewentualnie oddam komputer po prostu do sklepu, tam gdzie go składali, żeby zdiagnozowali problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlad_8011 Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja 5 minut temu, Paul_Miller napisał(a): Jedyny sposób to kupno nowego i chyba tak zrobię. Ewentualnie oddam komputer po prostu do sklepu, tam gdzie go składali, żeby zdiagnozowali problem Tak będzie najprościej. My tu zdalnie możemy się z tym mordować tydzień. Na żywo zawsze szybciej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paul_Miller Opublikowano 21 Maja Zgłoś Opublikowano 21 Maja 1 minutę temu, vlad_8011 napisał(a): Tak będzie najprościej. My tu zdalnie możemy się z tym mordować tydzień. Na żywo zawsze szybciej. Racja, ale i tak dziękuję każdemu, kto próbował pomóc 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mieciop Opublikowano 22 Maja Zgłoś Opublikowano 22 Maja (edytowane) jeszcze myslalem że jest problem z padami na pamieciach , jesli wentylatoru wyja to może byc oznaka termopadów. zobacz sobie filmik ponizej. Edytowane 22 Maja przez mieciop 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paul_Miller Opublikowano 4 Lipca Zgłoś Opublikowano 4 Lipca W dniu 21.05.2024 o 22:20, Paul_Miller napisał(a): Jedyny sposób to kupno nowego i chyba tak zrobię. Ewentualnie oddam komputer po prostu do sklepu, tam gdzie go składali, żeby zdiagnozowali problem Witam dla zaciekawionych wymieniłem zasilacz na nowy i problem dalej jest ten sam a od jakiegoś czasu przed kupnem nowego zasilacza potrafiło na przeglądarce wywalić wiec chyba jedynie co zostało to karta graficzna bo nie mam nic innego w głowie oprócz niej teraz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paul_Miller Opublikowano 4 Lipca Zgłoś Opublikowano 4 Lipca Godzinę temu, Paul_Miller napisał(a): Witam dla zaciekawionych wymieniłem zasilacz na nowy i problem dalej jest ten sam a od jakiegoś czasu przed kupnem nowego zasilacza potrafiło na przeglądarce wywalić wiec chyba jedynie co zostało to karta graficzna bo nie mam nic innego w głowie oprócz niej teraz Problem naprawiony i to w prosty sposób wydaje mi się poszukałem po necie i znalazłem ten filmik i zrobiłem tak jak na 1 sposobie i wszystko działaa (karta nie przegrzewa się i też na wydajności nie spadła jakby ktoś miał pytać) więc jeśli ktoś by miał kłopot taki jak ja to polecam ten filmik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...