Skocz do zawartości
entliczek

Upgrade, czy zupełnie nowy PC?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim 🙂  Od kilku już lat posiadam taką konfigurację:

Intel Core i7-6700K z Thermalright Macho Rev. B

Asus Z170 Pro Gaming

32GB DDR4 (4x8GB)

NVIDIA GeForce GTX 970

Dysk SSD Crucial MX200 250GB i 3x WD Blue 2TB

Asus Xonar DX

be quiet! pure power 630W 80 bronze

Fractal Design R5

NEC MultiSync PA242W

Sprzęt ten służy mi głównie do obróbki zdjęć w Photoshop i Lightroom sporadycznego grania w raczej starsze gierki (choć nie ukrywam, że chciałbym zagrać w Stalkera 2 jak w końcu wyjdzie 😉 ), więc niby okej, ale po przesiadce na nowszy aparat z niemal dwukrotnie większą matrycą (45 megapikseli) wyraźnie odczułem, że w PS i LR pliki, filtry, podglądy i właściwie wszystko ładuje się dłużej, aż zaczęło to irytować 😉 Nagrywam też trochę filmów w rozdzielczości 4K i za ich obróbkę planuję zabrać się po zmianie monitora - za kilka miesięcy.

Pytanie więc brzmi: cóż począć? Dołożyć dysk M.2 na system i programy, wymienić grafikę na coś w stylu 3080 (może być poszanowana używka) i ewentualnie wymienić RAMy na 2x32GB? Czy może to tak naprawdę wiele już by nie dało i bardziej sensowna będzie wymiana właściwie wszystkiego poza obudową?
Jeśli chodzi o budżet, to w przypadku rozbudowy obecnej konfiguracji chciałbym zamknąć się w 4000 zł, natomiast gdybyście zdecydowanie radzili kompletowanie całego nowego sprzętu, to dociułam do tego jeszcze 2 tysiące 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 28.05.2024 o 06:59, aregh napisał:

Ramu to powinno raczej wystarczyć. Ograniczeniem jest tu chyba procesor i dyski, więc z tej platformy to dużo więcej już się chyba nie da wyciągnąć.

Potwierdzam, mialem 6700 i ten CPU mocno ograniczal karte R6700XT. Co da najwiekszy przyrost  to przede wszystkim wymiana SSD na NVME na najszybszej magistrali. U mnie Lightroom and PS stal sie znacznie bardziej responsywny. Szczegolnie ten pierwszy. Jak planujesz obrabiac filmy to koniecznie wtedy NVME. Nawet przy 1080p rendering jest znacznie szybszy. Mam podobne zastosowania i to byl moj najlepszy upgade. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro ma to służyć obróbce to proponuję r5 7600 +MB650 asrock pro rs+ 64gb ram, będzie do 2400zł nówka, a za resztę kartę, do obróbki pewnie lepiej będzie wybrać nVidię, np. jakiś 4070

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrzę na płyty główne w zestawach na głównej i widzę, że niektóre mają po 4 gniazda na dyski M.2. Gdyby tak obsadzić wszystkie te gniazda dyskami NVME, to działa to w pełni bez poświęcenia innych funkcjonalności? Jak na razie kupię jeden taki dysk na system i programy, a resztę będę magazynować na HDD; niemniej w przyszłości może warto będzie dokupować dyski M.2 na magazyn - czysto hipotetycznie 😉

Patrząc trochę dalej zakręciłem się wokół tego: i5-14600KF z MSI PRO Z790-P WIFI = 2200 zł; natomiast  i7-14700KF z MSI PRO Z790-A MAX WIFI = 2930 zł. Warto dokładać do tego i7 ? Okej, jeszcze wydajniejsze chłodzenie i zasilacz, ale może i tak warto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B650 asrock pro rs ma 3 sloty. Jezeli chodzi o sam magazyn to polecam NAS'a. Osobiscie mam 2xNVME i 1xSATA SSD w tym celu co piszesz. 2TB NVME mam na system i dane (2 partycje), drugi 2TB NVME na DANE i obrobke, SSD 4TB mam na magazyn, pliki tymczasowe, kopiowanie. Archiwum i magazyn (mam na NASie), zdjecia i filmy synchronizuje  z komputerem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy samym PS i LR nie będzie różnicy między i5 a i7. 14700K jest gorący choć i tak ten soft drenuje w większości operacji jeden rdzeń.

Co innego gdyby tu była obróbka wideo.

Lightroom wymaga też mocniejszej karty niżeli PS.

Jeśli Intel to tak bym to widział https://proline.pl/koszyk/d51b7329

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi