entliczek Opublikowano 27 Maja Zgłoś Opublikowano 27 Maja Cześć wszystkim 🙂 Od kilku już lat posiadam taką konfigurację: Intel Core i7-6700K z Thermalright Macho Rev. B Asus Z170 Pro Gaming 32GB DDR4 (4x8GB) NVIDIA GeForce GTX 970 Dysk SSD Crucial MX200 250GB i 3x WD Blue 2TB Asus Xonar DX be quiet! pure power 630W 80 bronze Fractal Design R5 NEC MultiSync PA242W Sprzęt ten służy mi głównie do obróbki zdjęć w Photoshop i Lightroom sporadycznego grania w raczej starsze gierki (choć nie ukrywam, że chciałbym zagrać w Stalkera 2 jak w końcu wyjdzie 😉 ), więc niby okej, ale po przesiadce na nowszy aparat z niemal dwukrotnie większą matrycą (45 megapikseli) wyraźnie odczułem, że w PS i LR pliki, filtry, podglądy i właściwie wszystko ładuje się dłużej, aż zaczęło to irytować 😉 Nagrywam też trochę filmów w rozdzielczości 4K i za ich obróbkę planuję zabrać się po zmianie monitora - za kilka miesięcy. Pytanie więc brzmi: cóż począć? Dołożyć dysk M.2 na system i programy, wymienić grafikę na coś w stylu 3080 (może być poszanowana używka) i ewentualnie wymienić RAMy na 2x32GB? Czy może to tak naprawdę wiele już by nie dało i bardziej sensowna będzie wymiana właściwie wszystkiego poza obudową? Jeśli chodzi o budżet, to w przypadku rozbudowy obecnej konfiguracji chciałbym zamknąć się w 4000 zł, natomiast gdybyście zdecydowanie radzili kompletowanie całego nowego sprzętu, to dociułam do tego jeszcze 2 tysiące 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aregh Opublikowano 28 Maja Zgłoś Opublikowano 28 Maja Ramu to powinno raczej wystarczyć. Ograniczeniem jest tu chyba procesor i dyski, więc z tej platformy to dużo więcej już się chyba nie da wyciągnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 29 Maja Zgłoś Opublikowano 29 Maja W dniu 28.05.2024 o 06:59, aregh napisał: Ramu to powinno raczej wystarczyć. Ograniczeniem jest tu chyba procesor i dyski, więc z tej platformy to dużo więcej już się chyba nie da wyciągnąć. Potwierdzam, mialem 6700 i ten CPU mocno ograniczal karte R6700XT. Co da najwiekszy przyrost to przede wszystkim wymiana SSD na NVME na najszybszej magistrali. U mnie Lightroom and PS stal sie znacznie bardziej responsywny. Szczegolnie ten pierwszy. Jak planujesz obrabiac filmy to koniecznie wtedy NVME. Nawet przy 1080p rendering jest znacznie szybszy. Mam podobne zastosowania i to byl moj najlepszy upgade. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juzf Opublikowano 29 Maja Zgłoś Opublikowano 29 Maja skoro ma to służyć obróbce to proponuję r5 7600 +MB650 asrock pro rs+ 64gb ram, będzie do 2400zł nówka, a za resztę kartę, do obróbki pewnie lepiej będzie wybrać nVidię, np. jakiś 4070 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
entliczek Opublikowano 30 Maja Zgłoś Opublikowano 30 Maja Patrzę na płyty główne w zestawach na głównej i widzę, że niektóre mają po 4 gniazda na dyski M.2. Gdyby tak obsadzić wszystkie te gniazda dyskami NVME, to działa to w pełni bez poświęcenia innych funkcjonalności? Jak na razie kupię jeden taki dysk na system i programy, a resztę będę magazynować na HDD; niemniej w przyszłości może warto będzie dokupować dyski M.2 na magazyn - czysto hipotetycznie 😉 Patrząc trochę dalej zakręciłem się wokół tego: i5-14600KF z MSI PRO Z790-P WIFI = 2200 zł; natomiast i7-14700KF z MSI PRO Z790-A MAX WIFI = 2930 zł. Warto dokładać do tego i7 ? Okej, jeszcze wydajniejsze chłodzenie i zasilacz, ale może i tak warto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 31 Maja Zgłoś Opublikowano 31 Maja B650 asrock pro rs ma 3 sloty. Jezeli chodzi o sam magazyn to polecam NAS'a. Osobiscie mam 2xNVME i 1xSATA SSD w tym celu co piszesz. 2TB NVME mam na system i dane (2 partycje), drugi 2TB NVME na DANE i obrobke, SSD 4TB mam na magazyn, pliki tymczasowe, kopiowanie. Archiwum i magazyn (mam na NASie), zdjecia i filmy synchronizuje z komputerem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 31 Maja Zgłoś Opublikowano 31 Maja Przy samym PS i LR nie będzie różnicy między i5 a i7. 14700K jest gorący choć i tak ten soft drenuje w większości operacji jeden rdzeń. Co innego gdyby tu była obróbka wideo. Lightroom wymaga też mocniejszej karty niżeli PS. Jeśli Intel to tak bym to widział https://proline.pl/koszyk/d51b7329 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...