Skocz do zawartości
Jakov-B

PC dla dzieciaka do gier i nauki.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, zwracam się z prośbą o pomoc w dobraniu części do komputera dla dzieciaka, jak w tytule do gier i nauki. Nauki nie tyle co szukania informacji i odrabiania prac domowych, a nauki właśnie obsługi komputera, składania, konfiguracji itp. Sam jakąś wiedzę posiadam i złożenie tego do kupy przy asyście córki i tłumaczenie jej co do czego służy będzie dla mnie zabawą (a widzę że trochę zajarana jest więc kujmy żelazo póki gorące). Osobiście ostatniego blaszaka składałem z 10 lat temu i średnio mam ogląd co z czym teraz śmiga. Raczej ze względów praktycznych ostatnie lata korzystałem z laptopów. Natomiast dziecku się zamarzyło mieć stacjonarkę. Czytałem kilka tematów, patrzyłem na proponowane zestawy i trochę mam już mętlik. Wymagania są takie, że musi mieć wifi, RGB, natomiast moją prośbą jest to żebyście mogli takie "przyszłościowe" zestawy zaproponować. Oczywiście z obudową, bo widzę że teraz też trzeba patrzeć żeby wszystkie graty wlazły do środka.  Żeby mogła sobie dołożyć czy to dysk, czy ramu jak za jakiś czas będzie brakowało, czy ewentualnie procesor na mocniejszy wymienić. Budżet raczej skromny bo 4-4,2k, więc też cudów nie oczekuję, ale na pewno coś sensownego jesteście w stanie zaproponować. 

Pozdrawiam.

Edytowane przez Jakov-B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Dikson napisał(a):

Przyszłościowo na AM5 z Ryzen 7500F I RTX 4060 https://proline.pl/koszyk/8bee8895

Płyta z wifi, cooler ARGB, pamięci RGBi obudowa z wentylatorami ARGB.

Tak ilość świecidełek pewnie będzie optymalna, pytanie mam odnośnie grafiki. Czy 8GB vramu to nie bedzie za mało? w podobnej kwocie w tym sklepie widzę Radeon 7600 XT GAMING OC 16GB https://proline.pl/gigabyte-radeon-rx-7600-xt-gaming-oc-16gb-pci-e-gddr6-gv-r76xtgaming-oc-16gd-p8120654

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi