Ulquiorra Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca Cześć, Stanąłem przed problemem, do którego rozwiązania potrzebuję Waszej pomocy. Rozważam upgrade starego komputera, którego głównie wykorzystuje do gier typu MMO. Obecna specyfikacja: - i5 6600k@4,1 - gtx 970 - DDR4 2x8GB HyperX 3200MHz CL16 Fury - SSD Crucial 250 GB 2.5" SATA III - ASUS Z170 Pro Gaming - Dell 24H14H Największym mankamentem jaki mam to mały i (jak na obecne czas) wolny dysk SSD oraz karta graficzna, która nie wyrabia przy gorętszych akcjach w grach. Zastanawiałem się czy jest sens dokupić tylko te dwa elementy ale nie wiem czy jest to dobra opcja by dalej inwestować w tą platformę. Co do nowego zestawu złożyłem sobie coś takiego: https://www.morele.net/inventory/info/740b64eb/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca Zmiana platformyz tam się już nic z tego zbytnio nie wyciśnie. 16GB RAM do gier to mało, System Power 10 to kiepski zasilacz który słabo trzyma napięcia a filtracja napięć przy dużym obciążeniu ledwo mieści się w normie ATX. Jak składasz nowy PC tł też bym olal AM4 bo tam już nic nowego nie wyjdzie i dorzucił kilka stówek do AM5 i mocniejszego procesora jakim jest Ryzen 7500F Za 3900 masz z lepszym coolerem na CPU I 32GB RAM, do tego stabilniejszy zasilacz Seasonica https://proline.pl/koszyk/7d16eb58 Montaż 5 dni masz za 49 zł z kodem PRO24. Tamten monitor jest ok ale nie ma go na proline Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca Na pewno ssd nie jest problemem bo starczy odczyt 30MB Tu tylko kupno nowego pc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulquiorra Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca Dziękuję za pomocne odpowiedzi, tak właśnie podejrzewałem, że wymagać to będzie raczej zmiany całego komputera ale potrzebowałem jeszcze opinii z zewnątrz 🫡 Pytanie co do dysku, widziałem wiele opinii żeby zamiast 710 dopłacić do 790 albo nawet do Kingstonem z mojego koszyka, czy jest faktycznie sens to robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca SSD zaczynają drożeć, nie odczujesz różnicy między NM 710 a NM790, oba dyski bez DRAM Legend 960 będzie szybszy po zapchaniu pseudo SLC, do gier to już bym wolał wziąć 2TB SX 8200 Pro za 445 zł niż dopłacać do KC3000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 15 minut temu, Ulquiorra napisał(a): Pytanie co do dysku, widziałem wiele opinii żeby zamiast 710 dopłacić do 790 albo nawet do Kingstonem z mojego koszyka, czy jest faktycznie sens to robić? Mozna doplacić ale 710 tez jest ok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulquiorra Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca Właśnie kontaktowałem się ze sklepem na temat towarów niedostępnych, Chłodzenie jest już nie do kupienia a z obudową nie wiedzą kiedy wróci: https://proline.pl/koszyk/7d16eb58 Jakieś alternatywy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca Z obudow masz https://proline.pl/obudowa-do-komputera-fractal-design-focus-2-black-tg-clear-tint-czarna-z-oknem-p8115120 https://proline.pl/obudowa-do-komputera-zenpc-z3-mesh-black-4x-p12-pwm-pst-120mm-p8118799 https://proline.pl/obudowa-do-komputera-fractal-design-pop-air-black-tg-clear-tint-p8115191 Cooler CPU https://proline.pl/chlodzenie-procesora-arctic-freezer-36-black-p8120973 Ewentualnie https://proline.pl/chlodzenie-cpu-endorfy-spartan-5-max-p8118010 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 4 Czerwca Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca Bo nie odczujesz różnicy w grach między KC3000 a SX8200 PRO chyba że byś sobie zrobił testy i sprawdzal czas wczytywania z zegarkiem w ręku. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 Czerwca Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca (edytowane) Wczytywanie zadna roznica bo do gier odczyt starczy 30MB /s wiec i pen 2.0 ma te same wyniki ale w zapisie moga być duze.kc3000 ma 2500MB/s zapisu o ile trafi sie na B47R a nie kioxia Edytowane 4 Czerwca przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca Jako dysk systemowy KC3000 i NM790 daja takie same odczucie. W pewnym momencie nie wiedzialem na jakim dysku pracuje, ale juz podczas zabawy z duzymi plikami, DRAM daje sporo, ale mowimy o obrobce wideo wysokiej rozdzielczosci, albo naprawde sporych projektach CAD (przemyslowych). Jezeli chodzi o gry to biblioteke steam dziele pomiedzy NM790, NM710 i QVO (SATA) i roznica potrafi byc w malym procencie gier (miedzy nvme a sata, bo miedzy roznymi nvme nie ma zadnej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca Różnica w wydajności znikoma, chyba że ktoś się lubi brandzlować benchmarkami. Za to spora w wytrzymałości. Kości, DRAM i kontroler też robią różnice w wytrzymałości, jak używasz PC "normalnie" to raczej nie ubijesz dysku. Jednego Lexara już ubiłem (tzn działa, ale ponad 10% zużycia i się pogłębia) - co prawda siedział w serwerze ale mimo wszystko. KC3000 1TB po takim samym okresie (ok roku) 1% zużycia. To taka dygresja i skrajny przypadek ale mimo wszystko stąd wynika różnica w cenie 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca Lexar 790 ma 1500 a kc3000 1600 da 2TB wiec % wyjdzie ten sam. O ie ma to jakiekolwiek zaczenie bo na B47R daja od 800 do 1600TBW w zalezności od firmy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca (edytowane) To raczej nie upgrade a wymiana całego PC 😛 Jakbyś chciał zrobić coś "głupiego" co da Ci super kopa to jest moja propozycja... Kup sobie ten nowy monitor i SSD... Monitor AOC 24G2SPU/BK - 589 zł Kingston KC3000 1TB M.2 - 422 zł Wymień procesor na używany... Core i7-7700K - 409 zł (i podkęć go na 4.5-4.6GHz) Na koniec kup porządną kartę graficzną... Asus Dual GeForce RTX 4070 SUPER EVO 12GB - 2562 zł Zostanie Ci jeszcze 372 zł... wydaj na co chcesz... (nowa obudowa lub zasilacz) Nawet jeżeli stracisz 20% wydajności karty RTX 4070 Super (z powodu użycia strego procka) to nadal średnia FPS powinna być 2x wyższa niż na nowym kompie z Radeonem RX 7600 😛 Na tym starym i7-7700K pójdzie nawet Alan Wake 2, bo procesor ma instrukcje AVX2. Wiem co piszę, bo mam jeszcze starszego Xeona E5-1680 V2 (odpowiednik i7-4960X +2 rdzenie) i GeForce RTX 4070 Ti... właśnie przeszedłem na tym zestawie Senua's Saga: Hellblade II w 4K na najwyższych ustawieniach z 70-110FPS (użycie GPU w grze było na poziomie 98-99%). Edytowane 5 Czerwca przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca Tylko ze on chce grać w 1080p a tam to i tak ładny bottlneck będzie tego 4070 Super. W 4K to nic dziwnego że karta ma wysokie zużycie jak to ona robi praktycznie całą robotę. Szkoda zmieniać 4/4 na 4/8, za niecałe 900 zł ma nowego Ryzena 5600 na B550, z używek za 700 zł można dorwać. To tak jakby do i3 10100 dać 4070 Super, lipa straszna. 4 jajka do gier to za mało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 4 minuty temu, Dikson napisał: (...) Ryzena 5600 na B550, z używek za 700 zł można dorwać. Najtańsze ceny na Allegro: Ryzen 5600 - 410 zł Gigabyte B550M DS3H - 380 zł Tak opłaca się, więc zamiast i7-7700K, którego zaproponowałem kup powyższy procek i płytę. Zapłacisz aż 9zł więcej niż za zestaw który zaproponowałeś, a różnica w grach będzie OGROMNA! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...