coolio Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2024 Witam, Rozważam zakup komputera do prac biurowych, przeglądania netu, itd. Głownie zależny mi na tym, żeby sprzęt był w miarę bezgłośny. Z drugiej strony chciałbym zostawić sobie możliwość dołożenia GPU, raczej coś średniej półki, zęby w coś tam pograć. Chodzi o to, aby płyta, proc, pamieć nie były później zbyt wąskim gardłem. Poniżej wybrany wstępnie sprzęt: 1 Płyta główna ASRock B650M PRO RS AM5 2 Obudowa do komputera DAN Cases A3 mATX Micro-ATX biała 3 Pamięć G.Skill Ripjaws S5 DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CL32-38 XMP3 F5-6000J3238F16GX2-RS5K 4 Procesor AMD Ryzen 5 8500G AM5 5 Zasilacz Seasonic FOCUS GX-750 ATX 3.0 80Plus Gold 750W 6 Dysk Kingston SSD KC3000 2TB M.2 PCIe NVMe Gen4 SKC3000D/2048G Cena detaliczna:3517 Platforma AM5 ze względu na świeżość i "żywotność". Chętnie usłyszę jakieś sugestie co i dlaczego zmienić. Obudowa, zasilacz i dysk raczej takie jak wybrałem. Największe wątpliwości to procek i pamieć. Monitor mam. Budżet jak w temacie, chociaż jak można taniej to czemu nie. Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zobacz sobie taki konfig z 8600G, lepszym coolerem na CPU. MOBO z wifi, lepszą obudową https://proline.pl/koszyk/8ff9af83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolio Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2024 35 minut temu, Dikson napisał(a): Zobacz sobie taki konfig z 8600G, lepszym coolerem na CPU. MOBO z wifi, lepszą obudową https://proline.pl/koszyk/8ff9af83 Taki cooler wybrałem. WiFi raczej zbędne bo buda będzie podpięta na stale kablem. Dlaczego taka obudowa i pamieć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 9 Czerwca 2024 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2024 Coolera nie ma na liście Tamte pamięci nie mają Expo tylko są pod Intela, Goodramy mają niższe opóźnienia. W Dan nie masz wentylatorów, we Fractalu masz trzy przyzwoite wentylatory wraz z kontrolerem. Jest lepiej wykonany i ofiltrowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...