Skocz do zawartości
coolio

Komputer do prac biurowych z możliwością dołożenia GPU [4k PLN bez GPU]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Rozważam zakup komputera do prac biurowych, przeglądania netu, itd. Głownie zależny mi na tym, żeby sprzęt był w miarę bezgłośny. 

Z drugiej strony chciałbym zostawić sobie możliwość dołożenia GPU, raczej coś średniej półki, zęby w coś tam pograć. Chodzi o to, aby płyta, proc, pamieć nie były później zbyt wąskim gardłem.

Poniżej wybrany wstępnie sprzęt:

1 Płyta główna ASRock B650M PRO RS AM5

2 Obudowa do komputera DAN Cases A3 mATX Micro-ATX biała

3 Pamięć G.Skill Ripjaws S5 DDR5 32GB (2x16GB) 6000MHz CL32-38 XMP3 F5-6000J3238F16GX2-RS5K

4 Procesor AMD Ryzen 5 8500G AM5

5 Zasilacz Seasonic FOCUS GX-750 ATX 3.0 80Plus Gold 750W

6 Dysk Kingston SSD KC3000 2TB M.2 PCIe NVMe Gen4 SKC3000D/2048G

Cena detaliczna:3517

Platforma AM5 ze względu na świeżość i  "żywotność".

Chętnie usłyszę jakieś sugestie co i dlaczego zmienić. Obudowa, zasilacz i dysk raczej takie jak wybrałem. Największe wątpliwości to procek i pamieć. Monitor mam.

Budżet jak w temacie, chociaż jak można taniej to czemu nie.

Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, Dikson napisał(a):

Zobacz sobie taki konfig z 8600G, lepszym coolerem na CPU. MOBO z wifi, lepszą obudową https://proline.pl/koszyk/8ff9af83

Taki cooler wybrałem. WiFi raczej zbędne bo buda będzie podpięta na stale kablem.

Dlaczego taka obudowa i pamieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coolera nie ma na liście 

Tamte pamięci nie mają Expo tylko są pod Intela, Goodramy mają niższe opóźnienia.

W Dan nie masz wentylatorów, we Fractalu masz trzy przyzwoite wentylatory wraz z kontrolerem. Jest lepiej wykonany i ofiltrowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi