eu4ya Opublikowano 9 Czerwca Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca (edytowane) Witam, planuje dokupić drugi dysk SSD. W slocie Ultra M2 na płycie Asrock B450 Fatality K4 mam zainstalowany SSD Adata XPG SX8200 NVme 512GB. W drugi slot jaki najlepiej wybrać dysk 1TB? Spotkałem się z różnymi informacjami i już sam nie mam pewności. Czy musi to być SATA w przypadku tej płyty? Czy NVme też ruszy? Edytowane 9 Czerwca przez eu4ya Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amp Opublikowano 9 Czerwca Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca Złącze M.2, znane również jako format nowej generacji (NGFF), ma niewielkie rozmiary i jest... wszechstronne złącze krawędziowe karty, które ma zastąpić mPCIe i mSATA. Gniazdo M.2 (M2_2) obsługuje moduł typu 2230/2242/2260/2280/22110 M.2 SATA3 6,0 Gb/s i M.2 Moduł PCI Express do Gen3 x2 (16 Gb/s). * M2_2, SATA3_3 i SATA3_4 współdzielą linie. Jeśli którykolwiek z nich jest używany, pozostałe będą być wyłączony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eu4ya Opublikowano 9 Czerwca Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca Zaglądałem na stronę producenta tylko nie wiem, jak to zinterpretować, bo się zwyczajnie na tym nie znam. Wychodziłoby na to że mogę włożyć powiedzmy drugi taki sam dysk jak mam? Tylko będzie wolniejszy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 9 Czerwca Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca Według opisu oba sloty M2 są kompatybilne ze standardem SATA III jak i PCIe Gen3 x4. U mnie na płycie, jak przydzielę w biosie prędkość x4 pci-e dla m2. to obcina mi dwa SATA3 więc, gdyby u Ciebie taka sytuacja się zdarzyła, to nie jest to uszkodzenie, tylko fizyczne przycięcie linii pci-e. Najlepiej poczytać o tym w manualu do płyty głównej. Inaczej mówiąc można do drugiego slotu podłączyć dysk Nvme. Najlepiej później zrobić test w np. crystalmarku i porównać z wynikami pierwszego dysku pod procesorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Czerwca Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 22 godziny temu, eu4ya napisał: Zaglądałem na stronę producenta tylko nie wiem, jak to zinterpretować, bo się zwyczajnie na tym nie znam. Wychodziłoby na to że mogę włożyć powiedzmy drugi taki sam dysk jak mam? Tylko będzie wolniejszy? Jak nie bedziesz uzywal Sata 3 & 4 to drugi dysk na M.2 mozesz miec. To jest rozwiazanie albo albo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...