Skocz do zawartości
tawariszcz_gonciarsky

zasilanie -5V

Rekomendowane odpowiedzi

hellow

mam pytko odnośnie zasilania -5V, a konkretniej jego braku - czy ma to jakiś wpływ na stabilność pray mobo?

Tak, oczywiście że ma, wzmacniacze opracyjne o symetrycznym zasilaniu, niektóre karty rozszrzeń, port RS232 - to wszystko przestanie działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hellow

mam pytko odnośnie zasilania -5V, a konkretniej jego braku - czy ma to jakiś wpływ na stabilność pray mobo?

Tak, oczywiście że ma, wzmacniacze opracyjne o symetrycznym zasilaniu, niektóre karty rozszrzeń, port RS232 - to wszystko przestanie działać.

ooo... o tym nie wiedzialem sora za wprowadzenie w blad

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo... czyli Haszyd na Allegro sprzedająf Fortony bez -5V puszcza bejeczki pisząc, iż większość współczesnych płyt z tego nie korzysta?

jeszcze jedno pytanie - czy brak tego zasilania może być powodem restartów kompa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiele plyt nie odczytuje ujemnych napiec,co nie znaczy ze zasilacze tych napiec nie podaja

napewno wartosc tych napiec nie jest zbyt wazna ,a sumaryczna moc zasilaczy dla tych napiec to 9.6W

CODEGEN daje odpowiednie wartosci tych napiec - sprawdzalem miernikiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a skąd wiesz że masz brak -5 ? :) sprawdzałeś we wtyczce czy poprostu jakiś mbm podaje Ci że nie ma -5V... bo jeśli to drugie to olej.

te no - tal źle, to jeszcze ze mną nie jest :D jasne, że kabla nie ma.

A poza tym, na aukcji Haszyd też podał, że zasiłka nie ma -5V (ale rzekomo nie jest ono przy 'większościu współczesnych płyt' wymagane - fakt faktem, dzisiaj wróciłem do megabajta 300W, bo restarty zaczęły się już przy odpalaniu windy (na obecnym zasilaczu i jeszcze jednym noname'a jest full stable przy 2600+, a na fortonie 245W wali się przy byle OC, a i bez niego ostatnio zaczął...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...