Skocz do zawartości
doomfan

Instalacja sterownika NVIDIA typu standard na lapku który miał wcześniej sterownik NVIDIA typu DCH.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkim. Mam następujące pytanie. Czy można bez formatu i ponownej instalacji systemu zainstalować sterownik NVIDIA typu standard na lapku, który miał wcześniej zainstalowany sterownik NVIDIA typu DCH ? Pytam o to, bo chciałbym właśnie zainstalować sterownik NVIDIA typu standard na laptopie, który miał wcześniej zainstalowany sterownik NVIDIA typu DCH. Mowa o laptopie Lenovo Legion Y740-17ICHg z kartą graficzną NVIDIA Geforce RTX2060. Niestety wszelkie próby takiego czegoś kończą się niepowodzeniem mimo uprzedniego odinstalowania poprzedniego sterownika NVIDIA typu DCH, a dopiero potem instalacji sterownika NVIDIA typu standard. Odinstalowałem już ten sterownik NVIDIA typu DCH poprzez Dodaj/Usuń Programy w Panel Sterowania jak i poprzez Menedżera Urządzeń całkowicie odinstalowując kartę graficzną z zaznaczeniem oczywiście ptaszka przy "Usuń oprogramowanie sterownika dla tego urządzenia" , a także poprzez program DDU (Display Driver Uninstaller) uruchamiając go jako administrator także w trybie awaryjnym próbując już chyba wszystkich możliwych możliwych opcji w tym programie. Nadal bez skutku. Po uruchomieniu instalatora sterownika NVIDIA typu standard po "Sprawdzanie zgodności systemu" wyskakuje błąd "Program instalacyjny NVIDIA nie może kontynuować pracy. Ten sterownik graficzny NVIDIA nie jest zgodny z tą wersją systemu Windows. Ten sterownik graficzny nie mógł odnaleźć zgodnego sprzętu graficznego.". Jestem w kropce, bo nie wiem co dalej, a nie bardzo mi się uśmiecha od nowa robić format i stawiać Windę od nowa. Ktoś z Was pewnie mnie zapyta "A po co Ci sterownik NVIDIA typu standard jak masz sterownik NVIDIA typu DCH szczególnie, że ten typu DCH jest nowszy ?". Otóż dlatego, że dostałem tego laptopa do sprawdzenia i przetestowania pod kątem tego czy ma sprawną kartę graficzną, a że wszystkie gierki jakie na nim testowałem takie jak Doom 2016, Doom Eternal, GTA5 czy Battlefield 1 sypią na nim różnymi dziwnymi błędami związanymi z grafiką albo pokazują jakieś dziwne artefakty na ekranie to stwierdziłem, że warto byłoby podstawić inny sterownik do karty graficznej i sprawdzić co się będzie wówczas działo, czy np. będzie lepiej czy też nic to nie zmieni. Chcę po prostu wykluczyć winę sterownika do karty graficznej albo samą kartę graficzną żebym wiedział co dalej, a tak to stoję w miejscu. Nie będę ukrywał, że bardzo zależy mi tym razem na czasie, bo muszę dać znajomemu odpowiedź co ma dalej robić z tym swoim lapkiem. Jedyne co czytałem o sterownikach typu DCH to to, że są one kompatybilne tylko z Windows 10 x64 (i to tylko od wersji 1803 i kompilacji 17134 wzwyż) i Windows 11 więc na żadnym systemie 32-bitowym ich raczej nie zainstalujemy, dobrze myślę ? Przeczytałem także, że sterowniki DCH w przypadku NVIDIA różnię się od sterowników typu standard tym, że te typu DCH nie zawierają Panelu kontrolnego czy Panelu sterowania NVIDIA a te typu standard go zawierają.

Poniżej podaję specyfikację tego lapka Lenovo Legion Y740-17ICHg:

CPU: Intel Core i7 8750H 2.2 GHz

RAM: 16 GB DDR4

GPU: NVIDIA Geforce RTX2060 6GB VRAM GDDR6

OS: Microsoft WIndows 10 Home x64 wersja 22H2, oryginalny, nie pirat

PSU: oryginalny 230W

Liczę na Waszą szybką i konkretną pomoc, bo nie wiem co dalej. Za wszelką pomoc z góry dziękuję. 🙂

Edytowane przez doomfan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi