Skocz do zawartości
ASDM8asd

Procesor do webdevu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wam!

Wprowadzenie: jak dotąd opierałem się o to, co proponował Sebastian w zestawach które wrzuca raz w miesiącu. Sam posiadam Ryzena 5600G którego niedawno wymieniłem z Ryzena 3 2200G. Moja wiedza więc jest kilkuletnia xD

Potrzebuję złożyć kolejny komputer dla programisty. Myślałem że po prostu przeczytam kilka recenzji czy brać Ryzena 7 lub i7 ale sprawa nie jest prosta. Myślałem że poza procesorami serii 9, wszystkie procesory mają zbliżone TDP 65W i pobierają maksymalnie dwa razy tyle prądu. Okazało się że taki i7 14700 ciągnie o wiele więcej prądu niż taki Ryzen 8700G. Komputer ma być włączony przez dobre 10, 12 godzin dziennie, (praca zdalna osiem godzin plus po pracy), więc wydaje mi się że w skali roku pobór prądu robi różnicę. Procesor musi koniecznie mieć zintegrowaną kartę graficzną, bo nie mam zewnętrznej karty graficznej a komputer nie będzie służył do gier (chyba że mnie przekonacie do zestawu CPU + external GPU ale te się zaczynają od dobrych kilkuset złotych).

Moje zasadnicze pytanie: czy poza Ryzenem 7 8700G (który jest relatywnie słaby od braci bez iGPU) lub prądożernym (prawda?) i7 14700 są jakieś alternatywy? Poczekać do lipca na premierę Ryzenów serii 9000?

Z góry dziękuję za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie jak nałożysz w biosie odpowiednie limity oraz zrobisz undervolting to ten i7 14700 nie powinien mieć tak wysokiego poboru prądu aczkolwiek o ile w grach te limity nie zabierają zbyt wiele FPS tak w pracy może być już gorzej. A w zasadzie skoro nie potrzebujesz mocnego iGPU no to Ryzeny 7000 też je mają.

Edit: Chociaż w sumie warto poczekać na Ryzeny 9000, bo mają być mniej gorące i prądożerne.

Edytowane przez Pzgr. 39
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i7 14700 jest mimo wszystko bez sensu - przy limicie 65W taka ilość rdzeni się nie rozhula (bo zostanie zduszona) a zanim się włączy PL1=65W, to będzie obowiązywał wysoki PL2=219W, który może doprowadzić na typowym chłodzeniu do throttlingu. Czyli ze skrajności w skrajność. Oczywiście jasne - można tak jak piszesz ustawić niżej limity - jednak nie widzę sensu w płaceniu więcej (za to i7) za wydajność, którą mamy zamiar ograniczać. Natomiast UV należy traktować jako opcję/tuning mogący doprowadzić do niestabilności, a nie należy UV traktować na zasadzie kupowania CPU z myślą o UV na dzień dobry i to jeszcze do pracy.

To już lepiej kupić taniego (no tańszego niż i7 14700) i5 14500 (PL1=65W, ale mniej rdzeni, więc taki limit jest nieco bardziej sensowny, PL2=154W, więc nie będzie problemu z ew. throttlingiem na zwykłym dobrym chłodzeniu) i używać go zgodnie ze specyfikacją.

13 godzin temu, Pzgr. 39 napisał:

w sumie warto poczekać na Ryzeny 9000, bo mają być mniej gorące i prądożerne.

Gorące mogą być ... nie wiadomo jak bardzo. Chiplety mają być minimalnie mniejsze (to cieplej przy tej samej mocy) ... no ale jak AMD wypuści modele z TDP np. na poziomie 50W, to faktycznie byłyby chłodniejsze od obecnych jedno-chipletowych modeli z TDP 65W

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie rozważ Ryzen 5 7600 lub Ryzen 7 7700 one maja Integrę co prawda słabszą niż w serii G ale za to 2x L3 a dla programisty dodatkowa pamięć podręczną może pomoc przy kompilacji.  Co do premiery nowych to jeszcze ponad miesiąc będą wydajniejsze + mają 50%  szybszy AVX512 poza tym mają też mniej prądu ciągnąć. Co do ceny jeszcze nie wiadomo ale z przecieków wiadomo że ich produkcja jest tańsza. 

Omijaj tylko Ryzen 5 7500F on nie ma IGPU

Tu masz test ale 8700G ale dla porównywania tylko 7900x i 7800X3d powinno dać ci przybliżoną wartość do 7700  -rzadko widzę recenzje w których są szybkości kompilowania

https://www.anandtech.com/show/21242/amd-ryzen-7-8700g-and-ryzen-5-8600g-review/4

Edytowane przez Rabit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem się wstępnie na Ryzeny 9 7900. Te zbliżające się to będą Ryzeny 7 9700 i mają mniejszy cache. Więc chyba nie będę czekał. Co sądzicie o takim zestawie?
Żonie spodobał się RGB xD
https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1238528

Może nie warto inwestować w PCIE 5.0 i wezmę tańsze MOBO?

Edytowane przez ASDM8asd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SilentiumPC robi fajne chłodzenia. Miałem Spartana 5 oraz obecnie mam Ferre 5 i ogólnie polecam z małym zastrzeżeniem, że blaszki radiatorów są dość niskiej jakości i łatwo je wygiąć podczas montażu.

Płyta główna moim zdaniem jest ok, niektórzy w internecie przestrzegają przed płytami ASRock natomiast ja miałem całkiem niedawno komputer oparty na ASRocku i nie miałem z nim problemów acz była to dość wiekowa płyta więc mogło się wiele zmienić od tego czasu.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla potomnych, zakupiłem, złożyłem i przetestowałem już ten zestaw (stress testy: prime95, memtest86) i wszystko ładnie chodzi, temperatury poniżej 60C. Jestem pod wrażeniem jak cichy jest sprzęt. Obudowa Kolink ma świetny efekt frontu obudowy.

Przypominam link do zestawu: https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1238538

Dzięki za konsultacje chłopaki!

Edytowane przez ASDM8asd
podziekowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi