SDream Opublikowano 19 Czerwca Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca Cześć, Niestety dalsze użytkowanie kompa na Windows 7 staje się powoli niemożliwe, więc jestem zmuszony do złożenia czegoś nowego. Obecny PC służył mi w niezawodny sposób przez kilkanaście lat i chciałbym żeby nowy też wystarczył na przynajmniej pięć, a najlepiej bliżej dziesięciu. Zastosowanie: duża ilość programów i zakładek na dwóch monitorach. Jeśli chodzi o gry to wystarczy jeśli płynnie będą działały jakieś nowe strategie w stylu Cywilizacji, a i to nie musi być na wysokich ustawieniach. Na pewno nie będą grane żadne FPSy czy inne Cyberpunki, prędzej jakaś podstawowa zabawa z AI. Zestaw do oceny: Płyta Główna: Gigabyte B760M DS3H DDR4 Procesor: Intel Core i5-12400F, 2.5 GHz, 18 MB Karta Graficzna: Gigabyte GeForce RTX 3060 Eagle OC 12GB GDDR6 Pamięć RAM: Lexar Thor, DDR4, 32 GB, 3200MHz Dysk SSD: Lexar NM710 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe Zasilacz: be quiet! Pure Power 12 M 650W Chłodzenie CPU: be quiet! Pure Rock 2 Czarny 120mm Obudowa: be quiet! Pure Base 500DX Wybierając kierowałem się albo dobrymi doświadczeniami z danymi producentami (Gigabyte, Intel, be quiet!), albo tym co wyczytałem w artykułach „polecane zestawy komputerowe” (Lexar). Ogólnie to wiedzę w temacie mam niewielką, więc proszę o ocenę czy taki zestaw w ogóle będzie ze sobą działał (i czy jest szansa że długo podziała). Oprócz tego będę wdzięczny za odpowiedzi na kilka pytań: 1. Czy w moim przypadku ta karta graficzna jest dobrym pomysłem, czy jednak powinienem brać coś z 4060, np. 4060 Eagle? 2. Zestaw wychodzi około 4000zł, więc jest mały margines. Czy najlepiej byłoby go zużyć na lepszy procesor? Jeśli tak to jaki? I czy wtedy chłodzenie/zasilacz też powinny pójść do góry? 3. Czy dobrym pomysłem byłoby dołożenie dodatkowego, mniejszego i szybszego SSD na sam system (np. Lexar 790), czy to raczej bez sensu i lepiej brać jeden większy? Dzięki i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 20 Czerwca Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca (edytowane) Jak to ma być na lata to weź sobie mocniejszy CPU z większą ilością rdzeni I wątków. W max budżet taki zestaw https://proline.pl/koszyk/f9209317 CPU 14/20 zamiast 6/12, wydajniejdzy RTX 4060, lepszy cooler. 2TB SSD na lepszych kościach, lepiej wyposażone MOBO, szybsze pamięci, lepszy PSU z trybem półpasywnym. Edytowane 21 Czerwca przez Dikson Literówki - autokorekta... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...