Skocz do zawartości
un_ix

nie mozna wejsc do biosu w kompach COMPAQ!?!?

Rekomendowane odpowiedzi

:arrow: witam

moj kumpel (tu pozdrowienia dla cahir'a) posiada trzy kompy COMPAQ typu desktop. chcialby pozmieniac kilka opcji w biosie, ale nie moze do niego wejsc. chyba kompy maja jakies firmowe zabezpieczenie? a wyglada to tak: przy wlaczaniu 'pojawia sie piekne logo COMPAQ' i dalej laduje sie win. nie ma zadnego 'ekranu' biosu. co zrobic aby wejsc do biosu? prosze o wypowiedzi, z gory dzieki. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

normalka

tzn.? jak taka normalka to mozesz minie i mojego kumpla wtejemniczyc? :)

firmy typu Compaq probuja urudniać zycie jak tylko można, próbowałem sie kiedyś dowiedzieć jaka płyta główna była wsadzona w compaqa - tragedia, żaden program nie mógł rozpoznać producenta, a nie mogłem zdjąć obudowy bo bbvyła plomba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: ... F10 nie chodzi. kumpel szuka softu  :?

Spox. Ja mam Deskpro 2000 i sobie z tym porawdzilem. Wejdz na strone Compaq, potem download i znajdz tam swojego kompa. Jest chyba jakis soft co sie nazywa F10 setup disk, bla bla bla. Potem twozysz ta dyskietke i uruchamiasz z niej kompa. Tylko jest jedna najgorsza rzecz.

W BIOSIE PRAWIE WSZYSTKI FUNKCJE SA I TAK POBLOKOWANE I NIE IDZIE NIC ZMIENIAC!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: ... F10 nie chodzi. kumpel szuka softu  :?

Oni po prostu nie chca zeby ludzie sobie tam grzebali i potem z problemami dzwonili do supportu. Compaq robi komputery osobiste dla ludzi ktorzy cenia prostote ponad wszelka miare...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze.

Popróbuj następujące kombinacje gdy widzisz "piękne logo Compaq":

* CTRL + ALT + DEL (tylko dla formalności :) )

* F10

* F2

* CTRL + F2

* CTRL + ALT + ENTER

* CTRL + ENTER

* CTRL + S

z w/w się spotkałem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spox. Ja mam Deskpro 2000 i sobie z tym porawdzilem. Wejdz na strone Compaq, potem download i znajdz tam swojego kompa. Jest chyba jakis soft co sie nazywa F10 setup disk, bla bla bla. Potem twozysz ta dyskietke i uruchamiasz z niej kompa. Tylko jest jedna najgorsza rzecz.

W BIOSIE PRAWIE WSZYSTKI FUNKCJE SA I TAK POBLOKOWANE I NIE IDZIE NIC ZMIENIAC!!!

Program do obslugi biosu jest na takiej malej partycji orginalnie skoro nie dziala teraz F10 tzn ze potrzebujesz program o ktorym pisze Steeler. Ja nie widzialem Compaq'a z zablokowanymi funkcjami, coz taki fart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie... Siedze wlasnie u starszej w pracy i tu tez sa 2 compaq'i i przy tym duzym ladnym logo na dole jest napisane "Tab - post screen" i "DEL - Enter setup" czy jakos tak. Zreszta nawet na tym logu w prawym dolnym rogu jest napis, ze DEL to setup..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój brachol ma laptopa Compaq i to samo - pikne logo copmaqa, z liczeniem ramu w tle - zero napisów typy press TAB to coś tam - coś takiego to ja mam na swoim MSI to wiem o co biega - i za ch** nie wie jak tam wejść - ja też mam to gdzieś, nie mój komp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Cze.

Popróbuj następujące kombinacje gdy widzisz "piękne logo Compaq":

* CTRL + ALT + DEL (tylko dla formalności :) )

* F10

* F2

* CTRL + F2

* CTRL + ALT + ENTER

* CTRL + ENTER

* CTRL + S

z w/w się spotkałem...

ja jeszcze bym dodał Esc + F1 (tak jest u mnie w robocie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie sorry, że odgrzewam posta.

Kolega ma problem. Ma starego kompa deskpro xl 5133

I nie może wejść do biosu. Nie próbował jeszcze tych kombinacji, które tu podajecie, jade dopiero jutro do niego. Xon wspomina coś o "oddzielnej partycji" na potrzebny program.

I prośba, czy może ktoś znaleźć ten programik na stronie Compaqa z instrukcją co i jak z nim zrobić ? Model powtórze to: deskpro xl 5133

Bo szukam i nie moge nic znaleźć :(

Z góry WIELKIE DZIĘKI :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O partycji to szlo o to ze jesli sie instalowalo winde z orginalnych sterow to instalator dzielil dysk na kilka partycji (ja sie spotkalem z 3 i to z idiotycznie dobranymi wielkosciami) i na jednej z automatu umieszczal soft do obslugi biosu.

a co do programiku to podejrzewam ze trzeba wrzucic go na dyskietke i z nij ruszyc kompa or sth... z reszta jak bedziesz mial progsa to powinno byc sie latwo domyslic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi