Skocz do zawartości
tomik23

Czy m2 da się podłączyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam płytę Asus TUF GAMING B450M-PRO II do niej podłączone 4 dyski (2 ssd i 2 hdd).
Moje pytanie brzmi czy jest możliwość jeszcze podłączenia m2 (Kingston KC3000 2TB M.2 2280) czy nie jest tak z tym chipsetem że będę musiał odłączyć jeden dysk aby m2 móc podłączyć?
Nie mogę tego znaleźć w dokumentacji do płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to inna magistrala więc nie powinny mieć na siebie wpływu. Może czegoś nie wiem, nie zagłębiałem się w to jakie magistrale gdzie jak idą, ale jakby faktycznie miało się coś takiego wydarzyc mozesz( jezeli sie da ) ustawic tryb pracy tych dyskow na kabelku w RAID( system bedzie widzial je jako jeden dysk), ale na 90% wszystkie dyski się wykryją i będą działać. To nie czasy Primary/Secondary Master/Slave w systemie ATA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 minut temu, tomik23 napisał:

Mam płytę Asus TUF GAMING B450M-PRO II do niej podłączone 4 dyski (2 ssd i 2 hdd).
Moje pytanie brzmi czy jest możliwość jeszcze podłączenia m2 (Kingston KC3000 2TB M.2 2280) czy nie jest tak z tym chipsetem że będę musiał odłączyć jeden dysk aby m2 móc podłączyć?
Nie mogę tego znaleźć w dokumentacji do płyty.

Z tego wychodzi, że możesz mieć łącznie 1x m2 + 4x SATA (ew. 2x m2 + 2x SATA).

image.png.c3ae47ebedeefe0c8bc934081439d057.png

Edytowane przez rzymo
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi