Skocz do zawartości
muffas

Planowany zakup monitora i pewne zagwozdki

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Mam w planach zakup monitora ponieważ mój już 8 letni staruszek zaczął niedomagać i ma problemy z uruchamianiem i z tym wiąże się sporo pytań..

W poszukiwaniu idealnego kandydata dla siebie zacząłem grzebać w necie , ale tyle tych rodzajów i pojęć jest ,że głowa mała OD VA po IPS , NANO IPS i OLED no da się pogubić więc może skonkluduję.

Interesuje mnie monitor dużych rozmiarów teraz posiadam 27 cali , ale docelowo chciałbym by było to 32-40 cali i tu nasuwają się pytania :

Mogę zakupić taki monitor

Dell Alienware AW3423DWF OLED

No , ale z racji tego że jest to OLED to boję się wypalenia , bo wszędzie tym straszą a nie ukrywam kupuje monitor jak mogliście przeczytać powyżej raz na mniej więcej 8 lat i nie jestem osobą szczególnie dbającą o sprzęt, pytanie czy to ma sens?

Kolejne opcje to :

ASUS ROG Swift PG38UQ ( 4k ,38 cali , 144 hz  pięknie brzmi jednak znów nasuwają się pytania czy mając monitor 4k muszę grać w gry na rozdzielczości 4k? Mam rtx 3070 ti i np co powiedzmy jak chciałbym oglądać filmy w 4k lub po prostu mieć ładny obraz na tak wielkim ekranie gdy coś robię na necie a w gry z racji karty grać np w 2k czy obraz nie będzie rozmyty , nieostry? Tyle ile opinii jest w necie to na prawdę ciężko się połapać. Plusem tego monitora jest zapewne też 16:9 przy tak ogromnym ekranie i filmy na yt będą w pełnym wymiarze bez czarnych pasków po bokach i niektóre gry średnio wspierają 21:9 a kupując monitor za taką cenę nie chcemy mieć słabego obrazu.

MSI MAG401QR: Też wielkościowo piękny monitor tyle ,że w 2k  i 21:9 i tu pytania czy obraz na takim monitorze będzie ostry czy 2k to za mało na takiego kolosa? Kolejna kwestia to nieszczęsne 21:9 jak to rzeczywiście jest wspierane i czy serio będę musiał oglądać YouTube z czarnymi paskami i grać w niektóre tytuły w nienaturalnym rozciągniętym ekranie? 

Kolejna kwestia to normalne monitory 32 cali i tu daje pole do popisu wam , chodzi o propozycję różnych monitorów czy to 2k czy 4k jako sprzęt na lata i dobry do grania i filmów. 

Bardzo zależy mi na rozwikłaniu zagadki z tym 4k czy na takim monitorze bez strat da się grać w gry w 2k , bo jeśli tak to ten ASUS wydaje się być monitorem kompletnym no i ciekawe czy ten monitor w 2k będzie miał faktycznie 144hz.

Bardzo proszę o rzeczowe podejście do tematu i nawet gdy pytania są tendencyjne udzielenie mi odpowiedzi gdyż jest to dla mnie bardzo ważne.

Dziękuję i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi