TomekGolab Opublikowano 2 Lipca 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2024 (edytowane) Cześć, W temacie laptopów zostałem raczej z tyłu o dobre kilka lat (pracuję na potężnych stacjonarkach 😉 ) a żona poprosiła mnie o wybór laptopa za około 3000zł. Do tej pory korzystała z starego Matebooka od Huawei z 2018 roku, ale powoli już lata dają znać o sobie. Od wczoraj przeglądam dostępne opcje i dalej nie wiem w którą stronę pójść. Wymagania są następujące: Jasny ekran. To jest podstawa. Zdarza się, że żona pracuje z miejsca pasażera w samochodzie, i w pełnym słońcu czasem bywa ciężko. Ekran o raczej przyjemnych, nasyconych barwach. W miarę lekki i smukły (czyli bardziej w stronę ultrabooków niż gamingowych potworów) Miło byłoby gdyby nie uszkadzał się i nie rysował od samego patrzenia na niego. Wydajnościowo ma być po prostu płynnie. 16GB Ram minimum Nie musi być systemu Ekran raczej w okolicy 14", tutaj jednak ta "lekkość i smukłość" ma znaczenie. Podobają mi się proporcje 16:10 i małe ramki Naturalnie moje oczy zwróciły się ku nowszym Matebookom. I teraz pytanie. Mamy dwa Matebooki: Huawei MateBook D 14 2024 i5-12450H/16GB/512/Win11 Space Gray - Notebooki / Laptopy 14,0" - Sklep komputerowy - x-kom.pl Huawei MateBook 14 i5-1240P/16GB/512/Win11 Touch Space Gray - Notebooki / Laptopy 14,0" - Sklep komputerowy - x-kom.pl Ten tańszy, w teorii nowszy (2024 vs 2022) ale: i5-1240p do mnie chyba bardziej przemawia, zwłaszcza, że jest sparowany i Intel Iris Xe a nie z UHD Graphics Ekran na papierze wygląda na lepszy, ale jak jest naprawdę? Który będzie jaśniejszy? W teorii błyszcząca powłoka bardziej mi się podoba na laptopach, ale matową też przeboleję 😉 Poza tym większych różnic nie ma. Więc w którą opcję tutaj lepiej pójść? 2022 czy 2024? Czy macie może jakieś inne propozycje w tym budżecie? (+/- 200zł powiedzmy) Edytowane 2 Lipca 2024 przez TomekGolab Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...