Skocz do zawartości
dade

klopot z cdrw liteon

Rekomendowane odpowiedzi

mam cdrw liteon 48x24x48 i maly problem z nia a mianowicie przy wypalaniu plyt niezaleznie czy jest to 650 czy 700 na ostatnich 20 mb plyty po wypaleniu pojawiaja sie bledy crc. mam pytanko czy jest to ewidentna wina nagrywary czy tez moze to byc wina np nero lub windowsa albo tasmy czy tez moze kanalu ide

prosze o wskazowki i dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wydaje mi się. Mam też LiteOn'a i jestem z niej bardzo zadowolony. Nagrałem nią już prawie 1000CD a zchrzaniła mi może z 1 lub 2 , ale i tak z mojego powodu bo zaczołem uśilnie testować z tego co pamiętam system ochrony zapisu.

Nagrywarka raczej Nie.

Spróbuj najpierw inne programy , sprawdź połączenia (master , slave itp.)

Jak nic nie znajdziesz to może weź ją do kumpla co nagrywa już od dawna płytki i looknij u niego jeżeli u niego też się to dzieje znaczyć będzie że jednak coś znią nie tak. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary naucz sie czytac pytalem tylko czy istnieje taka mozliwosc ze to przez te rzeczy moga byc spowodowane te bledy jesli tak to zaczne sprawdzac a takie odp jak powyzej to mozesz sbie wsadzic a gdzie to dobrze wiesz :)

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam lite-ona x32x12x40 i na poczatku mialem podobnie, tzn. chrzanily sie plyty gdzies tak na 80%, czasem wczesniej, a czasami nawet na samym poczatku nagrywania. sciagnalem najnowsze stery aspi adapteca i sie skonczylo. sprobuj, mojej wypalarze pomoglo...ew. mozesz zrobic update biosu nagrywarki...

reasumujac: moze to byc wina starszego biosu, ktory niekoniecznie obsluguje wszystkie najnowsze nosniki "made in taiwan" lub tez braku aspi... choc jak powiedzial SGJ nie jestesmy jasnowidzami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam LG 48x/16x/48x i nie instalowałem żądnych sterowników, nie robiłem żadnych upgrade-ów BIOSA-a,poprostu podłoczyłem dwa kabelki i od tamtej pory nagrywarka śmiga.

P.S Większość z forumowiczów najeżdza na LG twierdząc że to chłam a jak narazie widze że 90% problemów jest z napędami Lite-On,wczoraj był temat o CD-Romie Lite-On ,już kolejny o tyym że połamał płytke i poszedł do piachu,jescze kiedyś był o tym że rysował komuś plytki,zdzierał warstwe na której są wypalane dane,to teraz nieiwem co jest chłamem :wink:

P.S 2. Niechce kolejnej wojny :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z liteonami to jest taka mała loteria, możesz trafić na dobry lub na trefny, sam sie o tym przekonałem, dostałem w pracy liteona 52x24x52 i podczas nagrywania płyt ten napęd potrafi zagłuszyć klimatyzację, no i wkurzające jest tez samo otwieranie i zamykanie napędu, mechanika do tego jest taka jak w starych jednokrotnych cdromach (również strasznie chałasuje), dla mnie liteon śmierdzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówcie co chcecie ale ja bym brał jakiegoś LG 48x/24x/48x lub 52x/24/x/52x ,nagrywarka elegancka,pełny komfort pracy,cichótka,2lata gwary i nie tak jak cdrom-y LG,ta jest niezawodna,niespotkałem się aby ktokolwiek miał problemy z tymi nagrywarkami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeinstaluj program do nagrywania

ja mialem z nero taki problem ze raz mi sie jakos dupiato zainstalowal i kazda plyte mi palil i to przy koncu nagrywania co sie nigdy przedtem u mnie nie mialo miejsca najlepsze jest to ze na poczatku wypalal wszystkie plyty potem go przez jakis czas nieuzywalem i sie zaczelo chyba sie obrazil ze go nieuzywalem :D przeinstalowalem lobuza i wypalal dalej wszystko ok

wiec moja rada jest zebys przeinstalowal nero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i LG i LiteOny to nieciekawe napędy. To tak zazwyczaj jest że swoje się chwali a cudze poniewiera. Ja jestem posiadaczek obu tych napędów i jeśli chodzi o L<span style="color:red;">[ciach!]</span>o to zdecydowanie odradzam. To zabawa na krótką metę. Chodziaż cześć napędów CD-RW i nawet sporo DVD pracuje dosć dobrze to ejdnak niektóre z nich i niemal 80% CD-ROMów to chłam. Powiedziałem co wiedziałem i dobranoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...